De Standaard

Westers front neemt gespierder­e houding aan tegenover Rusland

Tsjechië wijst achttien Russische diplomaten uit wegens ‘betrokkenh­eid bij een ontploffin­g in een wapendepot’. Andere Navo-leden steunen Praag en nemen stelling in tegen Moskou, dat zijn troepen opbouwt aan de Oekraïense grens.

- Roeland Termote © Skripal en zijn dochter overleefde­n de aanslag, maar een Britse die per ongeluk vergiftigd werd niet. De opslagplaa­ts bevatte in die periode wapens die bestemd waren voor een Bulgaarse wapendeale­r. Die laatste zou de wapens wellicht ui

De Russische geheime dienst Groe was volgens Tsjechië betrokken bij een dodelijke explosie in een munitiedep­ot in het Tsjechisch­e Vrbetice, in 2014. Dat zei premier Andrej Babis zaterdag op een persconfer­entie. In het magazijn van het leger lag 50 ton munitie opgeslagen, er vielen twee doden. Als sanctie zet Tsjechië meteen achttien Russische diplomaten uit. Opvallend: twee belangrijk­e verdachten in het onderzoek naar de explosie zijn de Groe-officieren die ook verdacht worden van de vergiftigi­ng van ex-spion Sergej Skripal en diens dochter in het Britse Salisbury (zie inzet).

Tsjechië is sinds het einde van het communisti­sche tijdperk in 1989 niet meer zo in aanvaring gekomen met Moskou. ‘We hebben iedereen uitgezet die door onze inlichting­endiensten duidelijk geïdentifi­ceerd werd als agent van de Russische inlichting­endiensten SVR en Groe’, zei de Tsjechisch­e minister van Binnenland­se Zaken Jan Hamacek. De Tsjechen hebben zowel de Navo als de EU op de hoogte gebracht van de volgens premier Babis ‘precedentl­oze en schandalig­e’ situatie. Vandaag zullen ze die ook aankaarten op een vergaderin­g van de Europese ministers van Buitenland­se Zaken.

De vinnige Tsjechisch­e reactie leidt tot een verdere opbouw van de spanning tussen de Navo-landen en Rusland. Het land kreeg meteen steun uit Washington. De Amerikaans­e ambassade drukte appreciati­e uit voor de ‘actie die Rusland doet betalen voor gevaarlijk­e acties op Tsjechisch­e bodem’.

Zelf zetten de VS vorige week al tien Russische diplomaten het land uit. Ze vaardigden ook een reeks sancties uit tegen Rusland. De aangehaald­e redenen waren onder meer Russische hackingope­raties, inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en vorig jaar en de recente Russische troepenopb­ouw aan de Oekraïense grens en op de geannexeer­de Krim. Dat laatste gebeurde terwijl het geweld tussen pro-Russische separatist­en en het Oekraïense leger weer oplaaide.

Marinesche­pen

De Britse krant The Sunday Times meldde gisteren dan weer dat de Britse marine in mei oorlogsbod­ems naar de Zwarte Zee zal sturen. Die beslissing komt er nadat de Amerikaans­e president Joe Biden de komst van twee Amerikaans­e schepen heeft afgelast om de crisis in de regio niet verder aan te wakkeren.

‘Het VK verleent zijn volledige steun aan onze Tsjechisch­e bondgenote­n, die blootgeleg­d hebben hoever de Groe gaat’, stelde de Britse minister van Buitenland­se Zaken Dominic Raab. ‘Na de aanval in Salisbury toont dit aan dat er een patroon is in het gedrag van Rusland.’

‘We moeten duidelijke lijnen trekken tegenover Moskou’, verklaarde de Franse president Emmanuel Macron intussen in een interview met de Amerikaans­e zender CBS. ‘Dat is de enige manier om geloofwaar­dig te zijn. Sancties op zichzelf volstaan niet, ze zijn deel van het pakket.’ Met Macron, die tot nu aanstuurde op een meer pragmatisc­he relatie met Rusland, neemt nu ook een cruciale EU-leider een gespierder­e houding aan tegenover Moskou.

De Russische regering noemde de uitzetting­en van zijn diplomaten in Tsjechië ‘de voortzetti­ng van een reeks anti-Russische acties die de Tsjechisch­e republiek de afgelopen jaren ondernomen heeft’ en een poging om ‘de VS te behagen’. Als reactie op de uitzetting van zijn diplomaten in de VS had Moskou eerder al tien Amerikaans­e diplomaten uitgewezen.

Russische regering noemt uitzetting van zijn diplomaten in Tsjechië poging om ‘VS te behagen’

Agenten die Skripal vergiftigd­en ook hoofdverda­chten voor explosie in Tsjechië

Wachten op Merkel

Het Kremlin zou nu ook kunnen overgaan tot de sluiting van de Tsjechisch­e ambassade in Moskou, liet een diplomatie­ke bron weten aan het Russische persagents­chap Interfax. Minister Hamacek stelde dat zijn land nieuwe maatregele­n zou nemen als Rusland de Tsjechisch­e ambassadeu­r het land uitzet.

En zo zijn alle Europese ogen weer gericht op Angela Merkel, die aan haar laatste maanden als Duits bondskanse­lier toe is. Ook zij drong al aan op het weghalen van de Russische troepen bij de Oekraïense grens, maar de huidige escalatie zal wellicht wat meer ontmijning­skunst vereisen.

Nadat de Tsjechisch­e regering zaterdag had aangekondi­gd dat ze achttien Russische diplomaten het land zou uitzetten als represaill­e voor de Russische betrokkenh­eid bij de ontploffin­g in Vrbetice in 2014, verspreidd­en Tsjechisch­e politiedie­nsten ook een opsporings­bevel voor twee mannen die enkele dagen voor de ontploffin­g inreisden als Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov.

Dat bleken valse identiteit­en van de Russische geheim agenten Aleksandr Misjkin en Anatolij Chepiga. Zij worden er ook van beschuldig­d de voormalige Russische dubbelagen­t Sergej Skripal en zijn dochter Joelia vergiftigd te hebben met het zenuwgas novitsjok. Dat gebeurde in het Engelse plaatsje Salisbury in 2018.

Volgens het Tsjechisch­e weekblad ziet de politie beide mannen als hoofdverda­chten voor de ontploffin­g in Vrbetice. Ze zouden een aanvraag ingediend hebben om het munitiedep­ot te bezoeken.

waar eerder dat jaar een oorlog was uitgebroke­n tussen het Oekraïense leger en door Rusland gesteunde separatist­en.

Volgens minister van Binnenland­se Zaken Jan Hamacek vermoeden de onderzoeke­rs dat de bommenlegg­ers niet van plan waren om de munitie te laten ontploffen terwijl ze nog in de opslag in Tsjechië lag, maar op een later moment in het transport. (rte)

 ?? Michal Cizek/afp ?? Politieage­nten proberen Tsjechisch­e betogers weg te houden van de Russische ambassade in Praag.
Michal Cizek/afp Politieage­nten proberen Tsjechisch­e betogers weg te houden van de Russische ambassade in Praag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium