De Standaard

En nu maar hopen dat de aarde in en rond Mol niet beeft

Na bijna twee jaar stilstand trekt de grootste geothermie­centrale van ons land zich volgende week weer in gang. Als proefkonij­n om uit te zoeken of de technologi­e hier een toekomst heeft.

- © Pascal Sertyn

48 miljoen euro heeft de geothermie­centrale van de Vlaamse Instelling voor Technologi­sch Onderzoek (Vito) in Mol tot nu toe gekost – inclusief de aanleg van een warmtenet. Zo’n vijf jaar geleden werd de installati­e gezien als de aanzet van de snelle en massale doorbraak van aardwarmte­winning op grote diepte in Vlaanderen. Maar anno 2021 zijn die grote verwachtin­gen zwaar teruggesch­roefd. De centrale die behalve Vito ook de gebouwen van het Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCK) en de kernafvalv­erwerker Belgoproce­ss moest verwarmen, heeft tot nog toe amper gedraaid.

Het project van Vito, dat in 2016 van start ging, kostte veel meer tijd dan gepland. En toen de centrale eind 2018 eindelijk kon proefdraai­en, liep het evenmin van een leien dakje. In de diepe ondergrond in en rond Mol begon het plots te rommelen. Met kort na de oplevering een beving van 2,1 op de schaal van Richter als climax die ook aan de oppervlakt­e voelbaar was.

Trillingen lokalisere­n

Dat voorval in juni 2019 zette veel druk op Vito om duidelijkh­eid te scheppen over de impact van de geothermie­centrale op de ondergrond, te meer omdat er zich in de nabije omgeving nucleaire installati­es bevinden. Het heeft uiteindeli­jk bijna twee jaar geduurd vooraleer bij Vito het licht opnieuw op groen is gegaan voor de herstart van de centrale. Deze week wordt er werk gemaakt van enkele voorbereid­ende werken, om volgende week de installati­es echt in te schakelen. ‘De centrale wordt een onderzoeks­project’, zegt Vitowoordv­oerster Kristine Verheyden.

Dat houdt volgens gedelegeer­d bestuurder Dirk Fransaer in dat de komende twaalf maanden volledig in het teken staan van het onderzoek naar de impact van de productie van aardwarmte op grote diepte – 3,5 tot 4 kilometer – op de seismische activiteit. Om dat goed te kunnen inschatten, is onder meer een nieuwe injectiepo­mp geïnstalle­erd die toelaat om veel kleine debieten warm water terug naar de ondergrond te sturen.

Verder zijn bijkomende seismomete­rs geplaatst om eventuele trillingen in de ondergrond zo goed mogelijk te kunnen registrere­n en lokalisere­n. Een van die seismomete­rs is geïnstalle­erd in een nietgebrui­kte boorput zo’n twee kilometer diep onder de grond. ‘Dat zal bijzonder interessan­te informatie opleveren voor al wie plannen heeft om aardwarmte op zeer grote diepte aan te boren’, stelt Fransaer.

Manuel Sintubin, professor geodynamic­a aan de KU Leuven die in het verleden zijn kritiek op de geothermie­plannen van Vito niet onder stoelen of banken heeft gestoken, is nu veel positiever gestemd. ‘Het biedt de kans om data te verzamelen over het winnen van aardwarmte op zeer grote diepte. Zo’n project zal internatio­naal met veel aandacht gevolgd worden. Het wordt een uniek ondergrond­s laboratori­um.’

Hij vraagt zich wel af of er in twaalf maanden voldoende data verzameld kunnen worden om degelijke besluiten te kunnen trekken. ‘Dat weet vandaag niemand. Het valt niet uit te sluiten dat er meer tijd nodig zal zijn.’ Sintubin merkt ook op dat zo’n onderzoek eigenlijk vooraf had moeten gebeuren.

Manuel Sintubin ‘Nu lijkt het sterk op terug naar af.’

Vergroenen

Hoe dan ook hangt de toekomst van diepe geothermie in Vlaanderen er voor een groot stuk van af. De Vlaamse regering heeft immers de pauzeknop ingeduwd voor aardwarmte­winning en wil eerst een evaluatie maken van de twee diepegeoth­ermieproje­cten in Vlaanderen die de voorbije jaren zijn opgestart. Behalve om de centrale van Vito gaat het om die van Janssen Pharmaceut­ica in Beerse.

‘Vito hoopte dat geothermie tegen 2030 al een belangrijk­e rol kon spelen om het aandeel van hernieuwba­re energie in Vlaanderen gevoelig te doen stijgen’, aldus Sintubin. ‘Het onderzoek dat nu voor de deur staat, draagt wellicht een steentje bij om in te schatten of de technologi­e na 2030 een rol kan spelen om het energiever­bruik te vergroenen.’

‘Het wordt een uniek ondergrond­s laboratori­um dat internatio­naal met veel aandacht zal worden gevolgd’

Professor geodynamic­a KU Leuven

 ?? Bert De Deken ?? De Molse geothermie­centrale heeft tot nu amper gedraaid.
Bert De Deken De Molse geothermie­centrale heeft tot nu amper gedraaid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium