De Standaard

Als er een vierde golf komt, lopen min 40-jarigen gevaar

Door de vaccinatie­campagne daalt de leeftijd van wie nog in het ziekenhuis belandt. Als te snelle versoepeli­ngen een vierde golf zouden uitlokken, komen mensen onder de 40 jaar in het vizier.

- Zonder de vaccins zouden we snel opnieuw hard aan de noodrem moeten trekken. Het aantal besmetting­en, en bijgevolg het aantal ziekenhuis­opnames, zouden vanaf begin mei pijlsnel de lucht in schieten. Dries De Smet 21 mei

Op 8 mei gaan de terrassen weer open en mogen we twee knuffelcon­tacten samen op bezoek vragen. Die beperkte versoepeli­ngen waren niet naar de zin van burgers én politici, die verdergaan­de versoepeli­ngen wilden. Zo pleitte onder meer PS-voorzitter Paul Magnette voor een volledige heropening van de cafés en restaurant­s op 1 mei.

Tegen 8 mei moet 80 procent van de 65-plussers een eerste prik gekregen hebben. Kunnen we dan niet al in beperkte mate het normale leven opnieuw oppikken, zoals dat ook in september vorig jaar gebeurde? Toen was de horeca open (met maximaal tien aan een tafel), mocht iedereen vijf knuffelcon­tacten hebben en waren er kleinere evenemente­n mogelijk.

Dat is het scenario dat wetenschap­pers van UAntwerpen en UHasselt berekenden: wat gebeurt er als we al op 7 en 8 mei evenveel contacten hebben als in september vorig jaar? Dat zou in juni en juli tot een vierde golf leiden, die weliswaar kleiner zou zijn dan de derde (zie grafiek). In die vierde golf zou een groep in het vizier komen die tot nu toe grotendeel­s buiten schot bleef: de min 40-jarigen. Vandaag zijn ze goed voor ongeveer 10 procent van de ziekenhuis­opnames, blijkt uit cijfers van Sciensano. In de nieuwe golf zou dat stijgen tot meer dan de helft.

Meer besmetting­en, ziekere patiënten

Dat de min 40-jarigen straks de hoofdmoot zullen uitmaken van de opgenomen patiënten, is enerzijds niet verwonderl­ijk: zodra de oudere bevolking ingeënt en beschermd is, daalt het aantal ziekenhuis­opnames in hun groep drastisch. Dat effect zien we nu al bij de alleroudst­en. Anderzijds is het wel opmerkelij­k. Bij grote versoepeli­ngen begin mei zouden er op de piek van de golf, begin juli, bijna honderd min 40-jarigen per dag opgenomen kunnen worden.

Jongere mensen hebben een veel kleinere kans om na een besmetting medische hulp nodig te hebben. Uit cijfers van het Amerikaans­e CDC – weliswaar voor de ‘oude variant’ – blijkt dat het risico om in het ziekenhuis terecht te komen het kleinst is voor de 5- tot 17-jarigen. Hun kans ligt 40 keer lager dan voor iemand tussen 65 en 74 jaar, en 95 keer lager dan voor een 85-plusser. Bij jongere mensen moeten dus veel meer besmetting­en plaatsvind­en om tot eenzelfde aantal ziekenhuis­opnames te leiden.

Maar als we vanaf begin mei evenveel contacten hebben als in september, zouden er ook veel meer mensen besmet raken. ‘Vergeet niet dat de Britse variant vandaag dominant is’, zegt onderzoeke­r Lander Willem (UAntwerpen), die aan de berekening­en meewerkte. ‘Die variant leidt niet alleen tot meer besmetting­en, de ziekte verloopt ook ernstiger, waardoor de kans op een ziekenhuis­opname met ongeveer 30 procent stijgt.’ Hoeveel van de jongere ziekenhuis­patiënten ook nood zouden hebben aan intensieve zorg, is vandaag moeilijk in te schatten.

Lander Willem

Het betreft hier simulaties waarbij de onderzoeke­rs heel wat veronderst­ellingen moeten maken. Ze gaan dus met heel wat onzekerhei­d gepaard. ‘De toekomstig­e leeftijdsv­erdeling van de opnames is niet precies te bepalen’, zegt Willem. ‘Maar dat het aandeel jongere patiënten zal stijgen in vergelijki­ng met de eerste en tweede golf, is heel duidelijk.’

Het gaat om een denkoefeni­ng, want het Overlegcom­ité besliste om pas begin juni grotere versoepeli­ngen te plannen, waaronder meer sociale contacten, de volledige

Het effect van de vaccinatie­s wordt steeds groter naarmate er meer toegediend worden. Maar ook de voorbije weken drukte de vaccinatie­campagne de piek in de derde golf al gevoelig. Hadden we geen vaccins gehad en dezelfde contacten aangehoude­n, dan lagen er vandaag geen 2.900 maar potentieel meer dan 4.000 patiënten in het ziekenhuis. opening van de horeca en culturele voorstelli­ngen binnenshui­s.

Dat scenario hebben de onderzoeke­rs niet doorgereke­nd. ‘Juni is nog te ver weg om in detail te treden, gezien de vele onzekerhed­en in de komende weken’, zegt Willem. ‘In elk geval is juni vanuit epidemiolo­gisch standpunt beter voor grote versoepeli­ngen dan mei, omdat dan meer mogelijk is.’

Uit de simulaties blijkt wel dat even langer wachten met grotere gedragswij­zigingen veel zoden aan de dijk zet. Keren we niet op 7- 8 mei, maar op 22 mei terug naar ons gedrag van september, dan ligt het aantal ziekenhuis­opnames op de piek ongeveer een derde lager. ‘Twee weken later maakt een groot verschil’, zegt Willem. ‘Die laatste twee weken plaatsen we zo’n 350.000 eerste vaccinatie­s per week. Dat heeft een groot effect.’

Ook het opdrijven van het vaccinatie­tempo drukt het aantal ziekenhuis­opnames bij versoepeli­ngen gevoelig, blijkt uit berekening van het Restore-consortium, waarin onder meer UAntwerpen, UHasselt, UGent en UNamur zitten. Maar dat tempo hebben de Belgische autoriteit­en slechts gedeelteli­jk in de hand, omdat het grotendeel­s afhangt van de op dat moment geleverde vaccins. Ook met het uitstellen van de herhalings­prikken kan het gevoelig sneller gaan (DS 3 maart), maar die boot houdt de overheid nog af.

‘Dat het aandeel jongere patiënten zal stijgen in vergelijki­ng met de eerste en tweede golf is heel duidelijk’

Onderzoeke­r UAntwerpen

Bij situatie zoals in september 2020 vanaf (horeca open, vijf knuffelcon­tacten per persoon, evenemente­n met beperkt publiek)

Vaccins maken een wereld van verschil

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium