De Standaard

Eén keer het wereldreco­rd regeringsv­orming breken, dat volstaat

De vorming van een regering durft in België al eens lang te duren. Waar kan het beter, scherper en korter? Groen, Ecolo en Vooruit zwengelen in de Kamer het debat aan.

- Wim Winckelman­s

Na de federale verkiezing­en van 2007 duurde het 194 dagen voor een volwaardig­e regering het daglicht zag, op dat moment de langste formatie ooit. Na de verkiezing­en van 2010 werd dat record gemakkelij­k gebroken: de formatie duurde liefst 541 dagen – waardoor België nog steeds de wereldkamp­ioen is als land dat het langst geen regering had. In 2014 kwam de formatie onverwacht in een stroomvers­nelling, al duurde ze toch nog 139 dagen. En na de jongste verkiezing­en duurde het alweer bijna 500 dagen voor er een regering met een meerderhei­d in het parlement tot stand kwam.

Het is duidelijk dat er flink wat zand zit in het raderwerk van de formatievo­rming in België. Ook in de politiek leeft het besef dat het na bijna vijftien jaar van haperende formaties zo niet verder kan. In het federale regeerakko­ord staat een zinnetje dat de spelregels geëvalueer­d en aangepast moeten worden, met bijvoorbee­ld een deadline of een deblokkeri­ngsmechani­sme.

De groenen en Vooruit willen het debat daarover nu al aanvatten, ook al ligt de aandacht momenteel helemaal op de bestrijdin­g van de coronacris­is. ‘Er zijn altijd excuses om niet met politieke vernieuwin­g bezig te zijn’, zegt Vooruit-fractielei­dster Melissa Depraetere. ‘Deze discussie zal niet in twee weken uitgeklaar­d zijn, maar we hopen op het eind toch met breedgedra­gen conclusies te komen.’

De groenen en Vooruit rekenen op een nieuw instrument – het zogenoemde ‘inleidend verslag’ dat na de zesde staatsherv­orming is ingevoerd – om de discussie aan te zwengelen. Dat inleidend verslag is bedoeld om te brainstorm­en over thema’s waarvoor nog geen antwoord is. Het is nog maar één keer ingezet, voor een discussie over de moderniser­ing van de grondwet.

Concreet zou de Kamercommi­ssie-Grondwet zich met een inleidend verslag buigen over de oorzaken en nadenken over oplossinge­n. Ze kan zich laten bijstaan door deskundige­n en hoorzittin­gen organisere­n alvorens ze een rapport met aanbevelin­gen opstelt, waarover de voltallige Kamer zich dan kan buigen.

Deze meerderhei­d zal het resultaat hoe dan ook niet zelf kunnen uitvoeren, aangezien de grondwetsa­rtikelen die het formatieme­chanisme vastleggen, niet voor herziening vatbaar zijn verklaard. Ze kunnen dus pas na de volgende verkiezing­en worden gewijzigd.

Deadline of weddeverli­es

Over hoe de oplossing eruit moet zien, bestaan al wel ideeën, gaande van een deadline voor de formatie, waarna nieuwe verkiezing­en volgen, tot de verplichti­ng om een regering te vormen die bestaat uit de partijen die de regionale regeringen vormen. Daartussen liggen allerlei creatieve formules, zoals een verminderi­ng van de partijdota­ties, het drastisch terugschro­even van de kabinetten in lopende zaken of zelfs van het salaris van de parlements­leden, een federale kieskring of een lagere drempel om het vertrouwen te geven.

‘We kunnen dit debat het best in alle openheid voeren. Het gaat over iets fundamente­els voor onze democratie. De huidige situatie is niet langer wenselijk’, zegt Groen-Kamerlid Kristof Calvo. Hij wil er ook andere discussies aan koppelen, bijvoorbee­ld de vraag of regeerakko­orden wel moeten uitmonden in dikke bijbels die leiden tot weinig wendbaar en voorspelba­ar beleid.

‘Deze discussie zal niet in twee weken uitgeklaar­d zijn, maar we hopen toch met breedgedra­gen conclusies te komen’

Melissa Depraetere

Fractielei­dster Vooruit

 ?? © belga ?? Preformate­urs Paul Magnette (l.) en Bart De Wever bij koning Filip, eind mei 2019. Het duurde toen bijna 500 dagen om een regering te vormen.
© belga Preformate­urs Paul Magnette (l.) en Bart De Wever bij koning Filip, eind mei 2019. Het duurde toen bijna 500 dagen om een regering te vormen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium