De Standaard

Ambtenaren minder vaak ziek sinds coronacris­is

Driekwart van de ambtenaren geeft aan dat het goed met hen gaat, 70 procent kan privé en werk goed op elkaar afstemmen.

- Wim Winckelman­s

In het laatste kwartaal van 2019 lag ongeveer 7,3 procent van de Vlaamse ambtenaren in de lappenmand, een jaar later was dat nog maar 5,9 procent. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Tom Ongena (Open VLD) opvroeg bij minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers (Open VLD). Het aantal ziektedage­n bij de Vlaamse administra­tie is het voorbije jaar gedaald, en dat ‘ondanks de coronapand­emie die tot extra werkdruk leidt en het mentale welzijn van veel mensen aantast’, zegt Ongena.

Het percentage zieken varieert wel sterk van departemen­t tot departemen­t. Het beleidsdom­ein Internatio­naal Vlaanderen had eind 2020 bijvoorbee­ld maar een ziekteperc­entage van 3,1 procent (een jaar eerder was dat 5 procent), maar in het beleidsdom­ein Werk en Sociale Economie bedroeg het ziekteperc­entage nog altijd 8,3 procent (tegenover 10,3 procent een jaar eerder). Ook is het ziekteperc­entage bij vrouwen soms zelfs twee keer zo hoog als bij mannen. In de meeste gevallen is er een hoger ziekteverz­uim bij statutaire­n dan bij contractue­len.

Ongena legt het verband met het Vlaamse actieplan tegen werkgebond­en stress en burnout. Minister Somers wijst ook naar een recente enquête onder ambtenaren. Daaruit blijkt dat 76 procent van het korps zich goed voelt, 70 procent kan werk en privé goed op elkaar afstemmen. De cijfers dalen wel. Slechts de helft van de ambtenaren geeft aan voldoende contact te hebben met collega’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium