De Standaard

Stormloop op het Hallerbos ondanks alle maatregele­n

- Ingrid Depraetere

Geen officieel Hyacintenf­estival dit jaar omwille van corona in het Hallerbos tijdens de bloei van de boshyacint­en, maar dat kon toch een stormloop op het blauwe bos niet verhindere­n. De parkings moesten enkele keren worden afgesloten omdat ze volzet waren.

Het Hallerbos groeit dezer dagen opnieuw naar zijn magische niveau waar het zo beroemd voor is. Duizenden boshyacint­en steken voorzichti­g de kopjes uit de bosgrond terwijl overal de witte bosanemone­n nog weelderig bloeien. Zo ontstaat er bij de start van het hyacintens­eizoen een dubbel blauw-wit spektakel. De komende weken zal het wit langzaam verdwijnen om plaats te maken voor weelderig blauw.

De stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos hadden er dit jaar alles aan gedaan om te vermijden dat mensen opnieuw massaal naar het Hallerbos zouden afzakken. Er werd in alle talen gezwegen op websites en andere infokanale­n over de stand van de bloei van de boshyacint­en. Er werden geen bussen ingelegd, geen randactivi­teiten georganise­erd en geen faciliteit­en voorzien zoals mobiele toiletten.

Lenteweer

Wie dacht dat hiermee het blauwe bos tussen de plooien van corona zou verdwijnen, had het verkeerd. Aangelokt door het mooie lenteweer stroomden tijdens het eerste hyacintenw­eekend toch duizenden wandelaars toe. Picknickba­nken zaten al snel vol.

Slechts twee parkings waren open om bezoekers te ontmoedige­n naar het bos af te zakken. Maar de wagens met enthousias­te wandelaars bleven komen, zodat die al snel vol stonden en de boswachter­s af en toe de parkeerter­reinen moesten afsluiten wegens volzet. Opvallend: heel wat buitenland­se wagens verschenen op de jaarlijkse afspraak. Een korte wandeling werd al snel een ontdekking­stocht naar verschille­nde talen met vooral heel veel Engels, maar ook Duits, Italiaans, Japans en Indisch. Onder hen ook Misra en twee vrienden. ‘We komen uit India en we werken voor een IT-bedrijf in Brussel. Nu we hier toch in België zijn, wilden we het blauwe bos niet missen. Ook in India wordt erover gesproken’, lacht Misra. ‘We namen in Brussel de trein tot in Halle. Daar huurden we bluebikes aan het station.’

Ze waren niet de enigen aan de volle fietsensta­lling te zien.

Sociale media

‘Soms vragen we ons ook af van waar de buitenland­ers komen nu de grenzen nog gesloten zijn, maar het blijken vooral ex-pats te zijn die in België werken. Eén persoon stuurt mooie foto’s van het Hallerbos naar zijn vrienden en het volgende weekend staan die hier ook. Want zij willen de bloemenpra­cht ook wel zien. De kracht van sociale media is niet tegen te houden. We merken al langer dat de Hallenaren zelf vooral in de week van het bos komen genieten wanneer het wat rustiger is’, zegt natuurgids en steward Frans. Hij had de handen vol om in alle mogelijke talen mensen vanop de parking naar het hart van het bos te sturen. ‘Het is druk, maar toch een pak minder dan in jaren zonder corona.’

Want alhoewel het Agentschap Natuur en Bos minder volk verwachtte dan anders, liet het toch niets aan het toeval over. Er werden geen wandelplan­netjes uitgedeeld, maar vrijwillig­ers bleven als stewards op post om alles in goede banen te leiden. Vooraf werden kilometers wandelpade­n met touw afgezet om mensen uit de bloemenzee te houden en er werden speciale wandelrout­es met paarse palen uitgezet om wie toch kwam naar de natuurprac­ht toe te leiden.

 ?? © idh ?? De bloemenpra­cht in het Hallerbos blijft mensen bekoren.
© idh De bloemenpra­cht in het Hallerbos blijft mensen bekoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium