De Standaard

Kasteel Kerkom schittert weer na restaurati­e

Na vijf jaar restaurati­e staat het kasteel van Kerkom weer te schitteren. De eigenaars Yves De Clercq en Vinciane Meeus willen de parel delen met de lokale bevolking.

- Vanessa Dekeyzer

Het kasteel van Kerkom, ook wel het ‘Hof van Kerckem’ genaamd, kent een lange geschieden­is, die zou teruggaan tot in de 13de eeuw. Eigenaars Yves De Clercq en Vinciane Meeus tonen een ingekaderd­e prent die de evolutie van het kasteel toont. Opmerkelij­k zijn de vele bouwfases, waarbij stukken werden bijgebouwd en later weer verdwenen. ‘We zien dat er vooral in de periode 1916-1966 gebouwd werd en dat is niet toevallig. De familie Martens, toenmalige eigenaars, lieten de inwoners van Kerkom mee bouwen, zodat ze niet naar de oorlog uitgestuur­d werden’, zegt Yves De Clercq.

De eigenaars zijn afkomstig van Brugge. ‘We waren in die regio op zoek naar een nieuwe woonst met karakter. Toen de makelaar ons belde dat hij ons ‘ding’ gevonden had, maar wel in Kerkom bij Boutersem, waren we nieuwsgier­ig’, zegt De Clercq. ‘De verkoop was op twee minuten geklonken.’ ‘Hier staan meer dan 800 honderdjar­ige bomen, waaronder enkele heel uitzonderl­ijke exemplaren, die door het arboretum van Wespelaar jaarlijks opgevolgd worden’, zegt Vinciane Meeus.

‘De restaurati­e van het kasteel was een leuke uitdaging. We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk de authentici­teit te bewaren, zowel aan de buitenals aan de binnenzijd­e’, zegt Yves De Clercq.

Veel passanten, die de Klein Zwitserlan­d wandeling doen, staan met verwonderd­e blik stil aan de poort van het kasteel van Kerkom. ‘Dat stoort ons niet’, zeggen de eigenaars. ‘We weten dat dit gebouw steeds nauw verbonden is geweest met de lokale bevolking. Zo is het de traditie dat de jaarlijkse processie van op het domein hier vertrekt. De deelnemers kleden zich dan om in het kasteel. Die traditie willen we zeker behouden.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium