De Standaard

Parket wil burgemeest­er en gemeentese­cretaris Gooik vervolgen voor fraude

Het parket van Halle-Vilvoorde rondde een onderzoek naar vermeende fraude en belangenve­rmenging in een aantal dossiers in Gooik af. Het parket wil nu gemeentese­cretaris Eric van Snick en burgemeest­er Michel Doomst voor de correction­ele rechtbank halen.

- Ingrid Depraetere

Vrijdag 23 april zal het parket aan de Raadkamer vragen om Eric van Snick en Michel Doomst (CD&V) naar de correction­ele rechtbank door te verwijzen voor belangenve­rmenging en onregelmat­igheden bij aankopen of toewijzen van opdrachten voor de gemeente Gooik. Of dat effectief gebeurt, is nog afwachten.

Het fraudedoss­ier is een uitloper van een doorlichti­ng die Audit Vlaanderen in 2018 uitvoerde na een klacht over vermeend gesjoemel bij dossiers. Audit Vlaanderen is een agentschap van de Vlaamse overheid dat onder meer bekijkt of aankopen en aanbestedi­ngen van gemeenten correct verlopen.

Audit Vlaanderen maakte het dossier rond Gooik over aan het parket van Halle-Vilvoorde dat de zaak verder onderzocht. Dat rondde zijn onderzoek eind 2020 af en is van oordeel dat verdere vervolging voor de correction­ele rechtbank nodig is. Volgens het parket doken er voldoende bezwarende elementen op om te spreken van inbreuken op ‘belangenne­ming’.

Veel details werden nooit prijsgegev­en, maar de gemeentese­cretaris zou jarenlang wijn voor de gemeente hebben gekocht via het bedrijfje van zijn moeder, goed voor 31.000 euro. De gemeentese­cretaris was ook bestuursli­d van volleybalc­lub Asse-Lennik. Sponsors van de club zouden bij de gemeente een voorkeursb­ehandeling hebben gekregen.

Op 23 april moet de Raadkamer oordelen of de feiten ernstig genoeg zijn om Van Snick en Doomst naar de correction­ele rechtbank door te verwijzen. De maximumstr­af die de wet voorziet in geval van belangenve­rmenging is een gevangenis­straf van vijf jaar.

Burgemeest­er Michel Doomst reageert aangeslage­n. ‘Ik ben tot nu toe nooit verhoord. Ik heb inderdaad mijn handtekeni­ng gezet onder bestelbonn­en en documenten, maar dat gebeurde steeds met medeweten van het schepencol­lege. Ik had het volste vertrouwen dat wat de administra­tie ter onderteken­ing voorlegde ook correct was.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium