De Standaard

Zwitserse regels wijken voor meer Eigenveran­twortung

Terwijl de buurlanden de strenge hand nog niet lossen, gooit Zwitserlan­d terrassen, fitnesszal­en en bioscopen weer open. Wetenschap­pers voelen zich er buitenspel gezet.

- Goele De Cort

Op een terras aan de Tellplatz, in Basel, is Suat Duemer met een meetlint in de weer. ‘Nee, het lukt niet’, roept hij naar zijn collega. De tafels moeten anderhalve meter uit elkaar, en daarvoor staat er eentje te veel. ‘Ik had gehoopt dat we klanten in groepen van tien zouden mogen ontvangen, zoals vorige zomer’, zegt hij. ‘Maar ze mogen maar met vier komen, en moeten hun mondmasker dragen. Maar goed, ik ben al blij dat we open mogen.’

De beslissing van de Zwitserse federale regering kwam woensdag voor iedereen als een verrassing. In buurlanden Duitsland en Frankrijk staan noodrempro­cedures en reisbeperk­ingen op de agenda. Gezien de stijgende besmetting­scijfers werd verwacht dat ook Zwitserlan­d de maatregele­n zou handhaven en misschien zelfs strenger maken.

In plaats daarvan kondigde minister van Volksgezon­dheid Alain Berset versoepeli­ngen aan. Niet alleen gaan vandaag de terrassen weer open, ook fitnesszal­en en sporthalle­n mogen na maanden weer klanten ontvangen. Hetzelfde geldt voor bioscopen, theaters en concertzal­en. Evenemente­n kunnen weer – binnen met een maximum van vijftig deelnemers, buiten mogen dat er honderd zijn. Met mondmasker­plicht, dat wel. In het hoger onderwijs is contactond­erwijs in kleine groepen weer toegestaan. En kerkganger­s mogen opnieuw zingen. Eigenveran­twortung, de individuel­e verantwoor­delijkheid van de burgers, komt opnieuw centraal te staan.

Experts onder vuur

De cijfers zijn nochtans niet rooskleuri­g. Het aantal besmetting­en steeg afgelopen week fors, al ligt de incidentie vooralsnog lager dan die in België. De vaccinatie­campagne is nog lang niet op kruissnelh­eid, met 17 procent van de volwassen bevolking die minstens één prik heeft gehad.

Bovendien had de regering zich vijf streefdoel­en gesteld die gehaald moesten worden om versoepeli­ngen te kunnen doorvoeren, zoals een r-waarde onder de 1. Slechts een van die doelen is gehaald: het aantal door covid-patiënten bezette bedden op intensieve zorg ligt onder de 250. Dat gaf voor Berset de doorslag, samen met ‘de geringe gevolgen die eerdere versoepeli­ngen gehad lijken te hebben’. Bovendien is volgens het Zwitserse ministerie van Volksgezon­dheid ondertusse­n de helft van de kwetsbare bevolking gevaccinee­rd.

De druk op de regering was de afgelopen weken flink opgevoerd, vooral vanuit economisch­e belangengr­oepen. In verschille­nde steden kwamen ook jongeren op straat om meer vrijheid te eisen.

Uit wetenschap­pelijke hoek bleef het aanvankeli­jk stil na de aankondigi­ng. De wetenschap­pelijke taskforce die de regering adviseert, kreeg het afgelopen jaar het verwijt het zeel te veel naar zich toe te trekken. Even was er zelfs sprake van socialemed­iarichtlij­nen voor de experts. Sindsdien hullen de leden zich steeds vaker in stilzwijge­n. ‘Het is niet aan ons politieke beslissing­en te evalueren’, zei voorzitter Martin Ackermann dit weekend in de krant Tagesanzei­ger. Hij verklaarde dat hij al zes weken niet meer met Berset gesproken had.

Vrijdag nam de neuroweten­schapper Dominique de Quervain ontslag uit de taskforce. ‘Dit politieke korset verhindert dringend noodzakeli­jke en ongefilter­de wetenschap­pelijke duiding’, tweette hij. En meteen daarna: ‘Deze versoepeli­ngen zullen tot voorbarig optimisme en onvoorzich­tigheid leiden, en daarvoor zullen we een prijs betalen.’

Ook de epidemiolo­og Christian Althaus, die al in januari uit de taskforce stapte, uitte forse kritiek. ‘Hoe is het mogelijk jezelf vlak voor de finish zo in je eigen voet te schieten’, tweette hij.

Eigenzinni­ge koers Zwitserlan­d vaart al sinds het begin van de pandemie een eigenzinni­ge koers. Met de zogenoemde Schweizer Weg zocht de regering een evenwicht tussen volksgezon­dheid en economisch­e en maatschapp­elijke belangen. De scholen gingen alleen tijdens de eerste golf even dicht. In de kerstvakan­tie was het het enige land dat de skipistes openhield voor buitenland­ers. Het liet een aantal beslissing­en over coronamaat­regelen lange tijd aan de zesentwint­ig kantons over. De economie heeft minder sterk geleden dan in andere Europese landen, meldde het IMF vorige week.

Maar een zware tweede golf en de dreiging van nieuwe varianten dwong de regering uiteindeli­jk toch tot meer ingrijpend­e maatregele­n. Toen Zwitserlan­d in januari de winkels sloot, sprak minister Berset van een ‘informatie­voorsprong’, verwijzend naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk, waar de Britse variant van het coronaviru­s zwaar huishield. Deze keer kan Zwitserlan­d zelf een informatie­bron worden voor de buurlanden.

‘Hoe is het mogelijk jezelf vlak voor de finish zo in je eigen voet te schieten?’

Christian Althaus

Epidemiolo­og

 ?? © Glories Francois/Abaca ?? In Bern zitten mensen op de rand van de straat te genieten van een hapje en een drankje. De terrassen waren ook in Zwitserlan­d dicht, daar komt nu veranderin­g in.
© Glories Francois/Abaca In Bern zitten mensen op de rand van de straat te genieten van een hapje en een drankje. De terrassen waren ook in Zwitserlan­d dicht, daar komt nu veranderin­g in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium