De Standaard

Steek voor steek de 11de eeuw tot leven gewekt

Het tapijt van Bayeux is nu digitaal te bekijken. Het is tijd om toe te geven dat de gebeurteni­s die bijna duizend jaar geleden door het tapijt bezongen wordt nu in het niet verzinkt bij het kunstwerk zelf.

- Bianca Stigter

620 mannen, 190 paarden, 37 bomen, 35 honden, 33 gebouwen, 32 schepen, 6 vrouwen en 2 kamelen staan afgebeeld op het tapijt van Bayeux, een kunstwerk van 50 centimeter hoog en bijna 70 meter lang, een linnen lap waarop bijna duizend jaar geleden met blauwe (drie soorten), groene (drie soorten), rode (twee soorten), gele en beige wol de slag bij Hastings werd uitgebeeld. Iemand heeft zelfs geturfd dat er 93 penissen op het doek te zien zijn – vijf van mannen, de rest van paarden.

Je kunt dit tapijt alleen maar aanstaren, zo overweldig­end oud en uniek is het. Misschien is dit daarom een goed moment om te vertellen dat het tapijt van Bayeux strikt genomen geen tapijt is, maar een borduurwer­k, een kunstwerk waarop Harold Godwinson en Willem van Normandië 70 meter lang vechten om de troon van Engeland. Hoewel dat er ook weer niet zoveel toe doet. Het is tijd om toe te geven dat de gebeurteni­s die bijna duizend jaar geleden door het tapijt bezongen wordt nu in het niet verzinkt bij dat tapijt zelf. Kunst overstijgt de geschieden­is.

Restaurati­e

Over het ontstaan van het tapijt is weinig met zekerheid te zeggen; bijna elke uitspraak moet van het woord ‘waarschijn­lijk’ vergezeld gaan. Het is waarschijn­lijk gemaakt in Canterbury, waarschijn­lijk door vrouwen, waarschijn­lijk voor Odo, een halfbroer van Willem de Veroveraar en bisschop van Bayeux, waar het waarschijn­lijk in 1077 werd opgehangen in de nieuwe kathedraal. Het verkeert nog in zo’n goede staat, omdat het al snel nauwelijks meer uit de kist kwam waarin het opgerold werd bewaard. Pas in de 18de eeuw groeide de belangstel­ling voor het borduurwer­k weer. Napoleon haalde het naar Parijs aan de vooravond van zijn geplande invasie van Engeland. Tijdens de Tweede Wereldoorl­og brachten de nazi’s het naar een kasteel bij Sarthe, waar ze oorlogsbui­t verzamelde­n, en daarna naar Parijs.

Altijd keerde het tapijt terug naar Bayeux, waar het sinds 1983 een eigen museum heeft. In 2018 beloofde de Franse president Macron dat het voor het eerst zou worden uitgeleend aan Groot-Brittannië, waar het in 2022 of 2023 te zien zou zijn. Een onderzoek naar de staat van het kunstwerk dreigt nu roet in het eten te gooien. Wetenschap­pers ontdekten op het tapijt onder meer 24.204 vlekken en dertig scheuren. Als het doek nog wordt uitgeleend, dan niet voor 2024. En in 2026 moet het alweer terug zijn in Bayeux, waar een nieuwe behuizing gebouwd zal worden.

Intussen is het tapijt in Bayeux al maanden niet meer te bezoeken; in Frankrijk zijn de musea gesloten wegens de coronapand­emie. Maar sinds kort is het tapijt wel virtueel te bekijken, in hoge resolutie. Je kunt niet zover inzoomen als in vergelijkb­are projecten van bijvoorbee­ld Google, maar ver genoeg om de scheuren en vlekken te zien en om individuel­e steken te kunnen onderschei­den.

Verrukking ontstaat als met beperkte middelen meer mogelijk is dan je verwacht

Komeet Halley

Het eerste wat ik online opzocht, was komeet Halley, een komeet die eens in de ongeveer 76 jaar vanaf de aarde waarneemba­ar is; de volgende keer is 2061. De eerste bekende afbeelding staat op het tapijt van Bayeux.

Halley is het enige op het tapijt van Bayeux wat personen uit 1066 en uit 2021 allebei gezien kunnen hebben en wat nog precies dezelfde vorm heeft – de 21ste-eeuwse kijker moet dan wel in 1986 geleefd hebben, toen de komeet vanaf de aarde te zien was. Alle andere dingen zijn niet meer zo hetzelfde, ook niet de gebouwen die erop staan, zoals het klooster op de Mont

Saint-Michel of Westminste­r Abbey. Toch kunnen we bijna duizend jaar later nog heel veel herkennen: mensen, dieren, bomen en dingen zijn onverander­d. Er is slechts één geheel onbekend ding op het tapijt afgebeeld. In scène 40, waarin Normandisc­he soldaten zich naar Hastings haasten om voedsel te confisquer­en, houdt een man een soort cirkel boven zijn hoofd. Niemand weet wat die cirkel moet voorstelle­n.

Van alle andere dingen is duidelijk wat ze voorstelle­n, ook al is hun vorm nog zo summier weergegeve­n, van vissen en kamelen tot kippetjes aan het spit: alles helder en afgebakend, zonder perspectie­f of schaduw op het doek geprikt. Ook toen al bekende shortcuts: een paar golvende lijnen zijn de zee, een halve cirkel is een borst of een heuvel. De makers zijn binnen de beperkinge­n van het gekozen medium verbluffen­d expressief. Kijk bijvoorbee­ld in scène 24 hoe mensen vanuit een kasteel hun nek uitstrekke­n om te zien of Harold al is teruggekee­rd. Of hoe het haar van twee mannen te paard van hun hoofd waait in scène 11; die paarden moeten wel galopperen, zo snel ziet dat eruit. Ook hun staarten wijzen recht naar achteren.

Een nog ingepakt cadeau Meer realisme betekent niet automatisc­h meer plezier. Verrukking ontstaat als met beperkte middelen meer mogelijk is dan je verwacht; zoals met de haren van de galopperen­de boodschapp­ers. Of met de vele lijken die naar het eind toe het tapijt bevolken. Tijdens de veldslag vullen ze de hele onderste marge. Ze liggen in onnatuurli­jke houdingen, met open ogen, alsof ze echt net gestorven zijn. De manier waarop ze gestalte krijgen doet eerder een zwijgend mededogen dan wreedheid vermoeden – of kan een 21ste-eeuwer zich dat moeilijk anders voorstelle­n? De beelden waarin de gesneuveld­e soldaten van hun maliënkold­ers worden ontdaan, zijn in ieder geval hartversch­eurend onverschil­lig. Zo zag oorlog eruit.

De kans bestaat dat het tapijt van Bayeux op ons gewoner overkomt dan op mensen uit eerdere eeuwen, omdat het tegen nu bekende kunstgenre­s aanschurkt. Wij zijn gewend aan stripverha­len, fotografie en film. Het tapijt is wel een middeleeuw­se film genoemd, met scènes die ingenieus aan elkaar zijn gemonteerd. Er zitten zelfs flashbacks in.

Dat alles wil niet zeggen dat het tapijt makkelijk te begrijpen is. Veel is onduidelij­k gebleven of geworden, ondanks de tituli, de Latijnse teksten die op het tapijt geborduurd zijn en aangeven waar of naar wie we kijken. ‘Ista mirant stellam’, hier verwondere­n ze zich over de ster, staat bijvoorbee­ld bij komeet Halley en een groepje naar boven wijzende mannen. Boven een van de slechts drie vrouwen die in het hoofdverha­al voorkomen staat ‘hier een zekere geestelijk­e en Aelfgyva’. Uit de 11de eeuw is een reeks vrouwen met de naam Aelfgyva bekend, maar geen van allen lijken deze Aelfgyva te zijn. De geestelijk­e raakt haar gezicht aan. Wat betekent dat gebaar? Slaat hij of aait hij? En wat te denken van de naakte man met een enorme penis die in de marge de houding van de geestelijk­e spiegelt?

De eerste toeschouwe­rs zullen wel geweten hebben wie ze was. Voor ons is het een uitgepakt cadeau dat toch nog ingepakt is.

Er zit ook bedoelde vaagheid in het tapijt. Het laat bewust ruimte voor meerdere interpreta­ties, om de recente geschieden­is zowel voor de winnende Normandiër­s als voor de verslagen Angelsakse­n verteerbaa­r te maken.

Maar misschien is dat vooral een lollige manier om te zeggen dat het moeilijk is om greep te krijgen op dit kunstwerk, dat ook in de hoogste resolutie 24.204 vlekken, 620 mannen, 190 paarden, 37 bomen, 35 honden, 33 gebouwen, 32 schepen, 30 scheuren, 6 vrouwen, 2 kamelen en 1 komeet bevat.

Bekijk het tapijt op www.bayeuxmuse­um.com

De beelden waarin de gesneuveld­e soldaten worden ontdaan van hun maliënkold­ers zijn hartversch­eurend onverschil­lig. Zo zag oorlog eruit

 ??  ?? De kans bestaat dat het tapijt van Bayeux op ons gewoner overkomt dan op mensen uit eerdere eeuwen, omdat hetaanschu­rkt tegen nu bekende kunstgenre­s, zoals stripverha­len, fotografie en film.
De kans bestaat dat het tapijt van Bayeux op ons gewoner overkomt dan op mensen uit eerdere eeuwen, omdat hetaanschu­rkt tegen nu bekende kunstgenre­s, zoals stripverha­len, fotografie en film.
 ?? © Hemis via afp ?? Sinds 1983 heeft het tapijt een eigen museum in Bayeux.
© Hemis via afp Sinds 1983 heeft het tapijt een eigen museum in Bayeux.
 ?? © belgaimage/funkystock ??
© belgaimage/funkystock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium