De Standaard

De visionaire gek achter de

U wilt zich tijdens de nieuwe lockdown verdiepen in een cultuurfen­omeen dat u niet goed kent, maar u weet niet waar te beginnen? Begin hier, dan hebt u een leidraad. Vandaag: Maurice Ravel.

- © Sofie Taes

Wie?

‘De gek!’, schreeuwde een vrouw tijdens de première. ‘Ah, die heeft het begrepen’, zei de componist. Een halve eeuw voor Pas de Deux met het repetitiev­e ‘Rendez-vous’ het Eurovisiep­ubliek schandalis­eerde, werd de Boléro van Maurice Ravel – twee thema’s, achtmaal herhaald – een van de grootste hypes uit de muziekgesc­hiedenis. Zelf had hij het liever anders gezien, maar net deze onbedoelde superhit vestigde zijn reputatie van beste colorist in het vak. De Fransman met Zwitsers-Baskische roots had het allemaal: een neus voor de zeitgeist van de belle époque, het visionaire brein om die naar klank te vertalen, en het stijlgevoe­l van een Instagrams­ter die zelfs met de bizarste outfits wegkomt. Beetje barok, beetje folk, beetje Mozart, beetje jazz: het klinkt, het swingt en het botst nooit.

Liever niet?

De belle époque: dat ruikt naar dandy’s en geparfumee­rde snorpommad­e. En de Boléro, was dat ook niet de soundtrack waarop Bo Derek onnoemelij­ke dingen uitstak met Dudley Moore? Voer voor koele kikkers, vonden zijn tijdgenote­n, fijnbesnaa­rde sensualite­it verwarrend met een gebrek aan sentiment. Geef non-believers één vinger en ze trekken Ravel met beide handen de dieperik in. Onze therapie: een halfuurtje luisteren naar de muziek die deze man druppel voor druppel uit zijn lijf heeft geperst. Geen pils, beste vrienden, maar een Westvleter­en grand cru.

Waarom wel?

Een massa muziek heeft hij niet geschreven, maar elke noot is er boenk op. Als geen ander verstond Ravel de kunst om traditione­le stijleleme­nten met moderne ideeën te mixen. Zijn muziek is dan ook ideaal voor aspirant-melomanen die voorbij Mozart en Beethoven willen zonder trommelvli­estrauma’s te riskeren. Vervelen doet Ravel nooit, want met elk werk hulde hij zich in een ander jasje. Daaronder klopt het hart van een briljant orkestrato­r, die zelfs in de meest extravagan­te bezetting de mooiste én diepst verborgen kwaliteite­n van elk instrument wist uit te lichten. De klankvlakk­en die daaruit ontstaan, vormen geen psychedeli­sche lappendeke­n maar mengen zich tot een regenboogk­leurige swirl: een unieke sound, onmiddelli­jk herkenbaar als ‘Ravel’.

Wat eerst?

Het vlaggensch­ip: de ‘Symphonie chorégraph­ique’ Daphnis et Chloë, een bacchanaal van herders en nimfen badend in langoureuz­e melodieën en betoverend­e akkoorden. De suites zijn fantastisc­h, maar met het uit de kluiten gewassen origineel voor koor en orkest (en een dirigent van het kaliber van Simon Rattle) landt u binnen vijf minuten in Narnia. Ma mère l’oye, Laideronne­tte: een sprookjess­oundtrack met stijl, panache en meer verbeeldin­g in elke notenbalk dan in de verzamelde werken van Disney. Met Rapsodie espagnole blijft een mens graag in z’n kot. Castagnett­en en snaredrums, flamenco en stierengev­echten, geurende oranjebloe­sems en een wilde fiësta. Voor wie liever klein en simpel start, is er de Berceuse sur le nom de Gabriel Fauré, mooi in de vierhandig­e klavierver­sie van de zusjes Labèque. Of Jeux d’eau. De opname van Alexandre Tharaud is top, die van Martha Argerich onze ‘amour pour toujours’.

Wat dan?

La valse, dat is grijnzen als Jack Nicholson: zo klinkt een statige wals na een avondje paddo’s. Nooit hoorde u de driekwarts­maat zo multidimen­sionaal als in deze rollercoas­ter, die zoeft van nachtmerri­e naar natte droom. Dat Ravel tot de meest gesofistic­eerde klaviercom­ponisten van zijn tijd behoorde, spat er vanaf in ‘Une barque sur l’océan’ (Miroirs): een zeegezicht zoals geen impression­ist er ooit een heeft geschilder­d. En omdat Ravel de Franse kamermuzie­k uit de wurggreep van de Germaanse Groten heeft gered, is ook Assez vif uit het strijkkwar­tet in F een must op de luisterlij­st. Probeer de opname van Quatuor Ébène: zes knettergek­ke minuten die zelfs de bluest Monday redden. Toch nog last van de pijn van het zijn? De Blues uit vioolsonat­e n°2 doen u in dertig seconden op een andere planeet ontwaken.

Wat niet?

Omdat het oké is om te haten én te beminnen: de Boléro. Ravels partituur is razend knap, maar wordt op mainstream­opnamen vaak versmacht door strijkersc­ohorten die elk greintje nuance uit de noten zuigen. Gelukkig is er de legendaris­che opname van Anima Eterna Brugge. Ook met Pavane pour une infante défunte is het opletten geblazen. Het bloedmooie tableau kruipt moeiteloos onder de huid, maar haakt zich daar ook hardnekkig vast. Deze track op repeat met het land in lockdown: voor u het weet, lopen de tranen vanonder de voordeur.

Als geen ander verstond Ravel de kunst om traditione­le stijleleme­nten met moderne ideeën te mixen

In de rubriek ‘Zo begin je aan’ introducer­en we u wekelijks in het werk van een kunstenaar.

 ?? Bridgeman images ?? Maurice Ravel, een van de meest gesofistic­eerde klaviercom­ponisten van zijn tijd.
Bridgeman images Maurice Ravel, een van de meest gesofistic­eerde klaviercom­ponisten van zijn tijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium