De Standaard

Eendracht maakt macht, ook voor versnipper­d links

In Frankrijk proberen linkse partijen een blok te vormen tegen Marine Le Pen en president Macron. Makkelijke­r gezegd dan gedaan.

- © Jolien De Bouw

De ooit zo machtige Parti Socialiste (PS) ligt al even op apegapen. In 2017 kreeg haar presidents­kandidaat Benoît Hamon een magere 6 procent van de stemmen. In het parlement donderde ze toen van 280 naar 30 zetels. Het was een afstraffin­g voor vijf jaar François Hollande als president. Volgens PS-voorzitter Olivier Faure voltrok zich tijdens dat quinquenna­t de scheiding tussen zijn partij en de arbeidersk­lasse. Hollandes vriendelij­ke beleid jegens het zakenleven en zijn inzet voor steeds meer liberale kwesties deden de traditione­le kiezers vertrekken.

Over een jaar kiezen de Fransen een nieuwe president. Terwijl alle peilingen wijzen op een duel tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen proberen de Franse linkse partijen te redden wat er te redden valt. Sinds die zware nederlaag is links versnipper­d en kan niemand nog een echt antwoord bieden op de twee gedoodverf­de finalisten.

De groene Europarlem­entariër Yannick Jadot riep zijn linkse vrienden zaterdag bijeen in een hotel in het volkse 19de arrondisse­ment van Parijs. De PS zat er rond de tafel met de ecologiste­n, het links-populistis­che La France Insoumise (LFI) en de communiste­n. Ze willen vooral een dam vormen tegen Le Pen en haar extreemrec­htse Rassemblem­ent National, die op de drempel van de macht staan. Het alternatie­f – nog eens vijf jaar Macron – is voor Jadot al evenmin een goed vooruitzic­ht.

Volgens een Ifop-peiling wil 70 procent van de Fransen geen nieuw duel tussen Macron en Le Pen. Maar de alternatie­ven zijn zo zwak en versnipper­d dat er momenteel geen ander scenario is. Xavier Bertrand, voormalig lid van Les Républicai­ns (die ook nog steeds zoeken naar een uitweg uit de lappenmand), doet een verdienste­lijke poging, maar weegt te licht.

Water erg diep

Als de eerste ronde van de verkiezing­en nu zou plaatsvind­en, stoten Le Pen en Macron allebei door met een kwart van de stemmen. Hun allegaartj­e linkse uitdagers hinkt ver achterop. Jean-Luc Mélenchon van La Franse Insoumise, die zich voor de derde keer kandidaat stelt, zou 10 procent van de kiezers kunnen bekoren. De Parijse burgemeest­er Anne Hidalgo (PS) – die haar ambities niet meer wegsteekt – en Yannick Jadot (EELV) halen zelfs de 10 procent niet. Er is niet veel ruimte voor La Gauche, stelt Antoine Bristielle van de denktank Fondation Jean Jaurès, ‘en drie kandidaten in een kleine ruimte, die stevenen recht op de muur af’.

Er zijn twee grote twistappel­s tussen het kamp PS-EELV en LFI: Europa en economisch­e thema’s. Voor La France Insoumise is Europees lidmaatsch­ap een noodzakeli­jk kwaad. De partij is niet (meer) voor een Frexit, maar wel voor ongehoorza­amheid binnen de Europese instelling­en. Met de sociale en ecologisch­e raakvlakke­n hoopt Jadot toch genoeg grond te vinden voor een links front. Als dat er komt en ze een gemeenscha­ppelijke kandidaat

‘Drie kandidaten in een kleine ruimte, die stevenen recht op de muur af’

Antoine Bristielle

Denktank Fondation Jean Jaurès

naar voren schuiven, is het nog maar de vraag wie dat wordt. Kiezers van de PS zouden nog voor een ecologist kunnen stemmen en vice versa, maar tussen hen en les Insoumis is het water heel diep. Die laatsten hebben het Hollande-tijdperk nog niet verwerkt.

‘Een gemeenscha­ppelijke kandidatuu­r zou langs beide kanten offers vragen’, zegt Bristielle. ‘Mélenchon leeft met het idee heeft dat hij geen toegevinge­n kan doen, want dan loopt hij gevaar zich af te snijden van zijn electoraat dat ver afstaat van de politiek. Bij de kiezers van de ecologiste­n zit dan weer een deel van de teleurgest­elden van het macronisme. Die zijn veel te liberaal voor Mélenchon.’

Een jaar voor de verkiezing­en ziet het er niet al te best uit. Maar een jaar voor de verkiezing­en in 2017 was Macron zelfs nog geen kandidaat. Er kan dus nog heel wat gebeuren. De aanwezigen op de eerste bijeenkoms­t voor een links front waren hoopvol, al is de weg nog lang. Maar dat Mélenchon geen gaatje vond in zijn agenda om er zelf bij te zijn – hij stuurde zijn nummer twee – laat al vragen rijzen over de slaagkanse­n.

 ?? Belga ?? De linkse kopstukken Yannick Jadot, Anne Hidalgo en Jean-Luc Mélenchon. Geen van de drie is een hoogvliege­r in de peilingen.
Belga De linkse kopstukken Yannick Jadot, Anne Hidalgo en Jean-Luc Mélenchon. Geen van de drie is een hoogvliege­r in de peilingen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium