De Standaard

Duizenden alleenreiz­ende kinderen verdwijnen uit Europese opvang

Van 2018 tot 2020 werden zeker 18.292 verdwijnin­gen gemeld van niet-begeleide minderjari­ge vreemdelin­gen uit opvangcent­ra, waarin ze op hun tocht door Europa waren beland. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeks­collectief Lost in Europe.

- Roeland Termote

Van de meer dan 18.000 gemelde verdwijnin­gen kwamen er 2.642 uit België. In 2020 tekende Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoeke­rs, 583 verdwijnin­gen op van niet-begeleide minderjari­gen. In 2019 ging het om 1.072 gevallen en in 2018 waren dat er nog 987. De grote meerderhei­d van de Fedasil-meldingen gaat over jongeren die toegewezen waren aan een opvangcent­rum, maar nooit aangekomen zijn en jongeren die wel aankwamen, maar weer vertrokken. Maar er zitten ook tientallen onrustwekk­ende verdwijnin­gen bij: 27 in 2018, 28 in 2019 en 14 in 2020, een jaar waarin de pandemie de instroom in de centra verkleinde.

De gegevens werden opgevraagd in dertig Europese landen door datajourna­liste Adriana Homolova en geanalysee­rd door journalist­en van het internatio­nale onderzoeks­collectief Lost in Europe. De Belgische partners zijn De Standaard, Knack en VRT NWS.

Chaotische registrati­e

De schattinge­n van Lost in Europe ‘zijn niet alleen waarschijn­lijk, maar misschien zelfs voorzichti­g’, zegt Kevin Hyland, lid van een expertengr­oep rond mensenhand­el bij de Raad van Europa. Grote landen, zoals Frankrijk en Roemenië, registrere­n het totale aantal verdwijnin­gen niet. Landen die wel cijfers leverden, deden dat soms onvolledig of gebruikten methodes die niet op elkaar aansluiten.

Sommige kwetsbare kinderen worden onderweg als volwassene­n geregistre­erd, terwijl in andere gevallen volwassene­n zich voordoen als kinderen. Waar een aantal minderjari­gen onder de radar van de autoriteit­en blijven, verdwijnen anderen meer dan één keer uit opvangcent­ra in verschille­nde landen. Van bepaalde profielen is bekend dat ze bijna systematis­ch weglopen uit de opvang, vaak opnieuw in de armen van mensensmok­kelaars- en handelaars.

Door de chaotische informatie­vergaring krijgen we – na jaren waarin kwetsbare kinderen in groten getale alleen door Europa trekken – nog steeds geen goed zicht op het probleem. Hyland: ‘Op dit moment is binnen de EU het recht op compensati­e geregeld als je vliegtuig vertraagd is, maar als je een uitgebuit kind bent, moet je soms elke strijd op je eentje voeren.’

Versnipper­ing in België

Niet alleen tussen Europese landen heerst verwarring. Ook binnen een enkel land als België is het moeilijk aan heldere cijfers te komen. Behalve Fedasil houden ook de stichting Child Focus en de Dienst Voogdij van de FOD Justitie cijfers bij over de verdwijnin­gen van niet-begeleide minderjari­ge vreemdelin­gen. Deze overlappen deels, maar geven samen een onvolledig en verwarrend beeld.

Het gaat om voorzichti­ge schattinge­n: landen als Frankrijk en Roemenië registrere­n het totale aantal verdwijnin­gen niet, andere deden dat soms onvolledig

De opdracht om aan de versnipper­ing een einde te maken, ligt bij staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Zijn kabinet heeft een werkgroep verdwijnin­gen nieuw leven ingeblazen. ‘Gedeelde rapporteri­ng van verdwijnin­gen is het uiteindeli­jke doel, niet door elke organisati­e afzonderli­jk’, aldus het kabinetMah­di.

‘We willen dat de procedures nu echt sluitend worden gemaakt’, zegt Vooruit-Kamerlid Ben Segers, die het dossier opvolgt. ‘Daarvoor heb je een algemene regie nodig. Wat mij betreft, zou die bij de Dienst Voogdij moeten liggen.’ Mahdi beaamde inmiddels op Radio 1 dat ‘de Dienst Voogdij aanwezig moet zijn om in een betere omkadering te voorzien. Zonder omkadering verdwijnen de jongeren van de radar en komen ze in slechte handen terecht.’

Een Europees team van onderzoeks­journalist­en zoekt uit wat er met duizenden vluchtelin­genkindere­n is gebeurd nadat ze van de radar zijn verdwenen na aankomst in Europa. Hun onderzoek wordt gepublicee­rd in België en Nederland Duitsland het Verenigd Koninkrijk

Frankrijk Griekenlan­d

Roemenië

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium