De Standaard

‘Vaccinbedr­ijven misleiden Europa met valse argumenten’

- ©

Om de arme landen van voldoende covid-vaccins te voorzien, is een tijdelijke opheffing van de patentbesc­herming noodzakeli­jk, stellen Artsen Zonder Grenzen en de ngo Corporate Europe Observator­y. Maar volgens die laatste probeert de farma-industrie dat via achterkame­rtjespolit­iek af te blokken.

Een recente balans geeft aan dat de westerse landen – die goed zijn voor 20 procent van de wereldbevo­lking of 1,6 miljard mensen – al 428 miljoen doses hebben gekregen, terwijl de andere 80 procent het moet doen met 427 miljoen doses. De zeer ongelijke verdeling van covid-19-vaccins op onze planeet wordt volgens Dimitri Eynikel van Artsen Zonder Grenzen bijzonder schrijnend. Bovendien verwacht hij niet veel beterschap. Integendee­l, het internatio­nale Covax-programma (dat in het leven werd geroepen om de bevolking uit midden- en lage inkomenlan­den een gelijke toegang tot de vaccins te geven als de rijke landen) is volgens Eynikel een

ramp in slow motion aan het worden.

‘Tot nu toe zijn er 38 miljoen doses verdeeld, waarvan een onbekend aantal aan de armste landen. Dat is op zijn zachtst gezegd weinig indrukwekk­end’, stelt hij. Een ander teken aan de wand dat het met de vaccinverd­eling serieus misloopt, is het feit dat nog maar 3 van de 54 Afrikaanse landen erin geslaagd zijn om één procent van de burgers in te enten.

Geen interesse

Daar kan alleen veranderin­g in komen als er werk wordt gemaakt van extra productiec­apaciteit wereldwijd. Volgens de ngo’s Corporate Europe Observator­y (CEO) en Artsen Zonder Grenzen gebeurt dat nauwelijks omdat de vaccinbedr­ijven weinig belangstel­ling tonen voor een uitbreidin­g ervan via licentieve­rlening of contractpr­oductie. Dat maken de organisati­es onder meer op uit vaststelli­ngen in India en Denemarken.

Het CEO stelt vast dat de jaarlijkse productiec­apaciteit van vaccins in India op 2,4 miljard doses wordt geschat, terwijl er tot nu toe maar één producent een overeenkom­st op zak heeft voor de productie van 1 miljard coronavacc­ins.

Dichter bij huis, in Denemarken, deed de topman van het vaccinbedr­ijf Bavarian Nordic al begin februari zijn beklag dat hij productiec­apaciteit ter beschikkin­g heeft, maar dat de vaccinontw­ikkelaars niet stonden te springen voor een overeenkom­st. Toch is de capaciteit van zijn bedrijf groot genoeg om in een week tijd voldoende vaccins te maken voor heel Scandinavi­ë.

365 documenten

Op de vraag waarom veel van de capaciteit niet wordt benut, verwijst het CEO naar een recente uitspraak van Nicole Lurie, een van de Cepi-experten. Die zei dat de farmabedri­jven die gevestigde vaccins hebben, aarzelen om partnersch­appen aan te gaan, vooral met sommige fabrikante­n in ontwikkeli­ngslanden.

Het staat volgens het CEO in schril contrast met de argumenten die de farma-industrie gebruikt in gesprekken met de Europese Commissie, zo blijkt uit de schaarse documenten waarop de ngo de hand kon leggen. Volgens Kenneth Haar van het CEO doet de farma-industrie haar uiterste best om de Commissie te doen geloven dat ze er alles aan doet om het aanbod aan vaccins tegen covid-19 wereldwijd te vergroten. Hij heeft het over valse argumenten die er mee toe leiden dat Europa zich kant tegen initiatiev­en binnen de Wereldhand­elsorganis­atie om via een tijdelijke opheffing van de patentbesc­herming de deur open te zetten voor bijkomende vaccinprod­uctie.

Het CEO zegt overigens alle moeite van de wereld te hebben om Europa aan te zetten tot meer transparan­tie over het gelobby van de farma-industrie rond de vaccins. Die is volgens de ngo vrij intens. De Europese Commissie wilde tot nog toe alleen kwijt dat er 365 documenten zijn die verband houden met overleg met de farmaindus­trie.

Slechts 3 van de 54 Afrikaanse landen zijn er al in geslaagd om 1 procent van de burgers in te enten

 ?? Afp ?? Op de luchthaven van Abuja, in Nigeria, kwamen dit weekend 3,94 miljoen AstraZenec­a-vaccins aan uit India.
Afp Op de luchthaven van Abuja, in Nigeria, kwamen dit weekend 3,94 miljoen AstraZenec­a-vaccins aan uit India.
 ?? Afp ?? Een medische hulpverlen­er krijgt een vaccin in de Soedanese hoofdstad Khartoem.
Afp Een medische hulpverlen­er krijgt een vaccin in de Soedanese hoofdstad Khartoem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium