De Standaard

Waar liep het fout voor Moeskroen?

Na jaren flirten met degradatie verdwijnt Moeskroen nu ook echt uit de Jupiler Pro League. Een heel seizoen lang had Moeskroen zowel op als naast het veld problemen.

- © Valerie Van Avermaet Tjorven Messiaen

Te weinig geld omdat er hommeles is met Lille, problemen omdat de club in handen is van makelaar Pini Zahavi, de zoveelste club die beroep aantekent tegen de licentie van Moeskroen, een telefoonta­p die uiteindeli­jk toch in de vuilnisbak belandt … Al ettelijke keren ontsnapte Moeskroen als een duivel uit een doosje aan degradatie om extrasport­ieve redenen. En ook sportief liep het de laatste jaren niet van een leien dakje.

Na jaren flirten met 1B is het na de 4–2-nederlaag tegen Club Brugge en de 1–2-zege van WaaslandBe­veren tegen OHL nu toch een feit: Moeskroen verdwijnt uit de hoogste klasse. Ondanks het haasje-over met Waasland-Beveren op de slotspeeld­ag is de degradatie niet echt een verrassing.

Pech en foute keuzes

Al vanaf speeldag 1 kampte Moeskroen met een schrijnend gebrek aan scorend vermogen. Onder trainer Fernando Da Cruz speelden Les Hurlus zeer defensief en loerde Moeskroen voortduren­d op de counter, zonder dat het daar echt de spelers voor had. Slechts drie doelpunten maakte Moeskroen dit seizoen onder Da Cruz. Hij gaf bovendien vooral de jongens van Lille veel kansen, maar dat bleek niet altijd de goede keuze.

Tegen KV Kortrijk in het begin van het seizoen blunderde Moeskroen er achterin op los en ook op het einde van het seizoen ging de verdedigin­g geregeld in de fout. Zelf niet scoren en achterin geregeld te makkelijk doelpunten weggeven is altijd een gevaarlijk­e combinatie.

Al liep het na de trainerswi­ssel midden oktober wel wat beter. Onder de nieuwe trainer Jorge Simao bracht Moeskroen iets aanvallend­er voetbal en werd ook voor het eerst gewonnen, op 25 november 2020 tegen Cercle Brugge.

Al had Simao er toen ook al een woelige periode opzitten: in oktober werden de spelers en staf van Moeskroen zwaar getroffen door covid-19. Simão was amper twee dagen aan de slag of hij moest al negen spelers missen op training. Op het piekmoment van de coronauitb­raak waren 22 spelers, 5 stafleden en 3 werknemers van de administra­tie besmet. Moeskroen ging volledig in quarantain­e, uiteindeli­jk kon Simao pas na meer dan een maand op een zo goed als voltallige selectie rekenen op training.

Kansen niet benut Bovendien zocht Simao, net als Da Cruz, naar de juiste basisploeg. En ook hij maakte soms rare keuzes. Zo speelt Hocko het liefst op de acht en Bakic het liefst op de tien en toch speelde hij het duo vaak omgekeerd uit.

Moeskroen vergat ook de weinige kansen te verzilvere­n dit seizoen. Vorige week speelden ze een helft lang slechts tegen tien man van Antwerp en hadden ze Waasland-Beveren al kunnen uittellen in de strijd om de voorlaatst­e plaats, maar ook dan konden de troepen van Simao geen punt pakken. Tegen Beerschot gaf het eind februari dan weer een 0–2-voorsprong weg in de slotfase.

En ook de extrasport­ieve problemen hielden aan. Spelers en staf kregen recent hun loon niet tijdig uitbetaald, een staking van de spelers dreigde, de Waalse ploeg heeft nog steeds geen licentie beet voor volgend seizoen en moet voor de zesde keer in zeven jaar tijd die licentie in tweede zit proberen veilig te stellen. Ook 1B is dus nog niet zeker voor Moeskroen.

Waar liep het niet fout voor Moeskroen was misschien een ge makkelijke­re vraag om te beantwoord­en.

Moeskroen heeft nog geen licentie beet voor volgend seizoen en moet die voor de zesde keer in zeven jaar tijd in tweede zit proberen veilig te stellen

34STE SPEELDAG

 ?? Bruno Fahy/belga ?? Moeskroen mocht niet verliezen, maar Club Brugge had geen medelijden in de slotfase.
Bruno Fahy/belga Moeskroen mocht niet verliezen, maar Club Brugge had geen medelijden in de slotfase.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium