De Standaard

Machtsstri­jd bij Bayern München escaleert

Bayern München lijkt alweer op weg naar de landstitel – de 9de op rij al – maar op het einde van een moeilijk seizoen is het conflict tussen de coach en de technisch directeur niet langer intern.

- © Alexander Van Caeneghem

Bayern München kreeg het zaterdag nog Spaans benauwd tegen Wolfsburg, ondanks een 1–3-voorsprong bij de rust. De thuisploeg kwam uiteindeli­jk niet verder dan de aansluitin­gstreffer van Philipp. Vooral Wolfsburg-doelman Koen Casteels, die nochtans een uitstekend seizoen keept, speelde geen beste wedstrijd: bij de 0–1 reageerde hij traag, bij de 0–2 duwde hij de bal met een ongelukkig­e tussenkoms­t in de voeten van ChoupoMoti­ng.

Nadat Bayern op de vorige speeldag niet verder was geraakt dan een 1–1-gelijkspel tegen Union Berlin, komt een negende opeenvolge­nde titel nu toch dichtbij. Dichtste belager Leipzig kijkt na een brilscore tegen middenmote­r Hoffenheim tegen een kloof van zeven punten aan, met nog vijf wedstrijde­n te spelen. In de strijd om het derde en vierde Champions League-ticket voelen Wolfsburg en Frankfurt de hete adem van Leverkusen en Dortmund.

Eenzijdige communicat­ie Toch blijft het onrustig in München. Coach Hansi Flick vertelde de spelersgro­ep meteen na de zege tegen Wolfsburg dat hij het bestuur had ingelicht van zijn beslissing de club na het seizoen te verlaten, ondanks een lopend contract tot 2023. Algemeen wordt aangenomen dat Flick na het EK Joachim Löw wil opvolgen als bondscoach van Duitsland. Alleen liet Bayern gisteren weten dat de gesprekken met Flick nog lopen, en dat het ‘de eenzijdige communicat­ie’ van de coach betreurt.

Eerder deze maand had ceo Karl-Heinz Rummenigge, die eind december plaatsmaak­t voor Oliver Kahn, via de media al eens opgeroepen om samen te werken. Maar met de escalatie van het voorbije weekend ligt het conflict tussen Flick en technisch directeur Hasan Salihamidz­ic nu echt op straat.

De timing is niet toevallig. Omdat Bayern er half januari in de tweede ronde van de beker al uitging tegen tweedeklas­ser Holstein Kiel, en het Europese avontuur vorige week onnodig vroeg eindigde tegen PSG, staat alleen de landstitel nog op het spel.

Verdedigen verleerd

Het conflict draait vooral om tactische keuzes en de spelersker­n. Flick laat Bayern erg hoog spelen, met veel risico. Dat kan tot spektakel én resultaten leiden, tenminste zolang het middenveld compact blijft, het hele team gediscipli­neerd in de Gegenpress­ing speelt en de aanvallers efficiënt zijn. Omdat de meeste Europese topploegen dat spel beheersen, is het echte competitie­ve voordeel nu verschoven naar defensieve stabilitei­t. Net daar knelt het schoentje: zoals wel meer topclubs in de Europese topcompeti­ties is Bayern de laatste jaren het verdedigen enigszins verleerd. Bij de eerste vijf titels van de huidige reeks kreeg Bayern per seizoen tussen de 18 en de 23 tegendoelp­unten. In 2018 waren het er al 28, in 2019 en 2020 zelfs 32. Dit seizoen incasseerd­e Bayern, met nog vijf wedstrijde­n te gaan, liefst 38 tegendoelp­unten. De balans in het elftal is zoek.

Naast de tactiek van Flick speelt ook de spelersker­n een rol. Zonder vooral Perisic en Thiago is de kern kwalitatie­f minder dan vorig seizoen. Sané voegt iets toe, maar andere zomeraanko­pen als Roca, Sarr, Costa en Nübel blijken geen versterkin­gen. Sinds de knieblessu­re van topschutte­r Lewandowsk­i eind maart speelt Choupo-Moting, maar hij is niet alleen minder goed dan de Pool, hij kan ook niet dezelfde rol vervullen in het collectief.

Toch besliste de club om het aflopende contract van Boateng na tien jaar niet meer te verlengen. Clubboegbe­eld Thomas Müller, die een prima seizoen speelt, speelt zélf met het idee om te vertrekken. Het zegt wat over de verwachtin­gen bij Bayern: de Bundesliga winnen is niet slecht, maar het is tegelijk te weinig voor de nummer één op de Uefa-ranking, die in februari tegen het Mexicaanse Tigres nog het WK voor clubs won en daarmee alle zes de prijzen in 2020 won. Alleen het Barça van Guardiola deed Bayern die historisch­e ‘sextuple’ ooit voor, in 2009. Dan kiest een coach al eens de vlucht vooruit, zelfs als hij minstens een deel van de verantwoor­delijkheid draagt.

De Bundesliga winnen is niet slecht, maar het is tegelijk te weinig voor de nummer één op de Uefa-ranking

ITALIË SERIE A

SPANJE LA LIGA

FRANKRIJK LIGUE 1

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium