De Standaard

Verstappen verlost van Italiaanse vloek

Max Verstappen (Red Bull) zit wereldkamp­ioen Lewis Hamilton (Mercedes) op de hielen na een verdiende overwinnin­g in de spectacula­ire GP van Emilia-Romagna.

- Gert Vermersch

Al acht keer werkte Max Verstappen een grand prix op Italiaanse bodem af, nog geen enkele keer kon hij er een podiumplaa­ts bemachtige­n. Ook zijn negende poging kwam niet meteen goed van de grond. Technische problemen tijdens de vrije trainingen, atypische stuurfoute­n in de kwalificat­ies: Verstappen raakte niet verder dan een derde plaats op de startgrid. Achter Lewis Hamilton en – zo mogelijk nog erger – ook achter zijn Red Bull-teammaat Sergio Pérez. Dat laatste was Verstappen al een paar jaar niet overkomen.

Eén briljante flits volstond echter om die zorgen te doen vergeten. Op een natte piste knalde Verstappen bij de start van positie drie naar één. Ook na de omschakeli­ng naar droogweerb­anden bleef hij soeverein eerste, tot Valtteri Bottas en George Russell op spectacula­ire wijze in de bandenmuur schoven. De wedstrijd werd stilgelegd, tot frustratie van Verstappen.

Duracell-konijn

Als een Duracell-konijn liep de Nederlande­r van hot naar her tijdens de onderbreki­ng, en inspecteer­de om de paar minuten het asfalt om toch maar zeker te zijn dat er geen nieuwe regen was gevallen. Had hij dan toch zenuwen? Misschien wel, want bij de herstart liep het ei zo na mis. Verstappen duwde

Lewis Hamilton iets te hard op het gaspedaal en moest door het gras. Gelukkig kon hij zijn bolide net op tijd opvangen en zijn eerste plaats vasthouden.

‘Ja, die herstart was nipt’, zei Verstappen. ‘Het waren ontzettend lastige omstandigh­eden vandaag, zeker in de aanvangsfa­se. Zelfs gewoon op de baan blijven was al lastig. Dat ik in de WK-stand nu op slechts één puntje van de leiding sta? Ik denk dat we beter rustig blijven. Het seizoen is nog lang.’

Voor dat ene puntje voorsprong heeft Hamilton in Imola alles uit de kast moeten halen. Dertig ronden lang probeerde de wereldkamp­ioen de druk op Verstappen hoog te houden, maar vlak na de bandenwiss­el maakte Hamilton zelf een zeldzame fout. Hij schoof van de baan bij het dubbelen van een achterligg­er en moest met een beschadigd­e voorvleuge­l terug naar de pitstraat. Geluk bij een ongeluk: enkele seconden later crashten Bottas en Russell, waardoor Hamilton bijna geen tijd verloor.

‘Ik kon een pak punten scoren, die in de eindafreke­ning nog heel belangrijk zullen worden’

Mercedes

ALGEMENE STAND

Oppeppen

Na de herstart vocht hij zich van de negende terug naar de tweede plaats, al had Hamilton de verrassend­e Lando Norris (McLaren) pas vier ronden voor het einde te pakken. Door op de valreep het bonuspunt voor de snelste wedstrijdr­onde weg te kapen, hield hij de eerste plaats in de WK-stand vast.

‘Na die fout zat ik even in de put’, gaf Hamilton toe. ‘Maar gelukkig kon ik van het stilleggen van de race gebruikmak­en om me opnieuw op te peppen en nadien toch nog een pak punten te scoren. Ik heb het gevoel dat die bij de eindafreke­ning nog heel belangrijk zullen worden.’

STAND

 ?? Bryn Lennon/afp ?? In Bahrein greep hij er nog naast, maar in Imola pakte Max Verstappen wel zijn eerste zege.
Bryn Lennon/afp In Bahrein greep hij er nog naast, maar in Imola pakte Max Verstappen wel zijn eerste zege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium