De Standaard

‘Tien jaar lang wangedrag, maar waar zijn de sancties?’

- © Marc Vermeiren ©

TURNEN Het rapport van de commissie-Weyts, aangevuld met de excuses van de Gymfed en de coaches, heeft verre van alle ongenoegen en argwaan weggehaald bij de turnsters die met hun klachten naar buiten traden.

Het document dat vorige vrijdag publiek gemaakt werd, stelt expliciet dat er binnen de Belgische topgymnast­iek sprake was van psychisch grensovers­chrijdend gedrag, gepleegd door meerdere coaches, en dat een deel van de voormalige gymnasten daarvan een blijvende impact ondervindt.

‘Dat rapport bevat veel positieve passages’, zegt Cindy Vandenhole, een 22-jarige g ymnaste die tot 2017 trainde in Gent. ‘De dertien aanbevelin­gen zijn allemaal lovenswaar­dig en het is belangrijk voor onze geloofwaar­digheid dat de commissiel­eden erkennen dat er mistoestan­den heersten. Maar het blijft afwachten in hoeverre de Gymfed dat in de praktijk zal aanpassen. Toen wij vijf jaar geleden aanklopten bij de federatie met onze klachten, vonden wij alvast geen gehoor.’

Derde kans

Nochtans heeft zowel de Gymfed als het Franse coachduo Yves Kieffer/Marjorie Heuls zijn fouten erkend en excuses aangeboden. ‘Maar tegenover tien jaar grensovers­chrijdend gedrag staat geen enkele sanctie’, zegt Vandenhole. ‘Elders in de maatschapp­ij is dat toch nog niet mogelijk? Hoeveel mensen krijgen na zo’n zware feiten een derde kans? (Kieffer was al eens in Frankrijk in opspraak gekomen, red.) Die worden meteen op straat gezet.’

Ook ex-turnster Aagje Vanwallegh­em stelt in een boodschap op Instagram dat het rapport en zijn aanbevelin­gen slechts een eerste stap zijn. Of de klokkenlui­ders nog een juridisch vervolg willen geven aan dit verhaal, is nog niet duidelijk. Ze willen eerst het rapport grondig evalueren.

 ?? Getty images ?? Cindy Vandenhole.
Getty images Cindy Vandenhole.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium