De Standaard

De bittere prijs van dromen van groenere weiden

- Bieke Purnelle

Het is een verschrikk­elijke gedachte, maar tegelijk bittere realiteit: ergens in de Noordzee drijft nog altijd het lichaam van een kind van amper vijftien maanden oud. Op een oktobermor­gen was de dreumes met zijn ouders in een rubberboot­je gestapt. Ze hadden mensensmok­kelaars 3.000 euro betaald voor een overtocht van het strand van Loos naar de groenere weiden van Engeland. Hun zoektocht naar toekomst eindigde in een gitzwart graf, in de kille donkerte van de zee. Niet alleen de kleine Artin verdronk toen. Ook zijn ouders en broers van vijf en acht jaar oud lieten het leven.

Rampjaar 2020 heeft zich meedogenlo­os getoond voor hen die, op zoek naar een beter bestaan, de zee durven te trotseren. In de Noordzee verdronken negen mensen. Elders was de dodentol nog veel hoger. Vorig jaar raakte de levensgeva­arlijke tocht vanuit West-Afrika naar de Canarische archipel opnieuw in zwang, met honderden doden tot gevolg. Dag na dag blijft ook de Middelland­se Zee slachtoffe­rs eisen. Haar stille wateren werden een zeemansgra­f voor liefst 1.417 mensen.

Sinds in 2015 een Koerdische peuter levenloos aanspoelde op een Turks strand, is er bitter weinig veranderd. Nog altijd leggen jonge mensen hun leven in de weegschaal om hun eldorado te bereiken. Gewetenloz­e ‘handelaren in de hoop’ hebben van die overtochte­n een winstgeven­de business gemaakt. Mensensmok­kel richting de EU en het Verenigd Koninkrijk rivaliseer­t vandaag met internatio­nale drughandel om de dubieuze eer van meest lucratieve criminalit­eitstak ter wereld. Europol schat de omzet op liefst 5 miljard euro per jaar.

Van het Afghaanse platteland tot de miljoenens­teden in West-Afrika: de kandidaten voor zo’n overtocht zijn schier onuitputte­lijk. Dat is een logisch gevolg van de gigantisch­e verschille­n in koopkracht tussen Europa en zijn periferie, een kloof die nog verder uitgediept wordt door de razendsnel­le bevolkings­groei in het Zuiden. De mensensmok­kelmaffia speelt slechts in op deze groeiende markt. Een gegeerd plekje in een smokkelboo­t mag dan tot 6.000 euro kosten en levensgeva­arlijk zijn, je raakt op die manier wel Europa binnen zonder Schengenvi­sum. En eens binnen, val je amper nog te repatriëre­n. Daar zorgen procedurel­e bezwaren, identifica­tieproblem­en en het tegenstrib­belen van je land van herkomst wel voor.

De EU reageert lankmoedig op dit criminele fenomeen, deels door juridische obstakels maar toch vooral om redenen die te maken hebben met ons culturele DNA. Instinctie­f sympathise­ren veel Europeanen met de opvarenden. Het gaat om mensen in armoede die de sprong maken naar een beter leven. Streven naar geluk is een ideaalbeel­d van de westerse beschaving. Niet voor niets staat ‘the right to pursuit of happiness’ ingeschrev­en in de Amerikaans­e onafhankel­ijkheidsve­rklaring. Ik begrijp dat streven en deel de sympathie ervoor. In moreel opzicht kun je een migrant niets verwijten. We zouden hetzelfde doen in gelijkaard­ige omstandigh­eden en we deden dat ook, nog niet zolang geleden, toen Arm Vlaanderen met tienduizen­den tegelijk naar Canada en de Verenigde Staten trok.

Het is deze culturele reflex die verklaart waarom het tegenhoude­n en terugsture­n van mensensmok­kelboten op zee taboe blijft voor de Europese Unie, tot op vandaag. Op 4 maart moest Frontex-topman Fabrice Leggeri spitsroede­n lopen in het Europees Parlement, na beschuldig­ingen van medewerkin­g aan pushbacks door de Griekse kustwacht. Mag niet. Opnemen en verdelen is nog steeds het ordewoord. De zuidelijke Schengengr­enzen zijn al lang afgegrende­ld met prikkeldra­ad, maar op zee blijft de EU het devies huldigen dat ook gegraveerd staat op het Vrijheidsb­eeld in New York: ‘Give me your tired, your poor, your huddled masses, yearning to breathe free.’

Toch zal Europa vroeg of laat ook deze deur voor illegale migratie moeten sluiten. De maatschapp­elijke kostprijs is simpelweg te hoog. Jaar na jaar wordt de mensensmok­kelmaffia sterker en driester. Maand na maand tikt de dodentelle­r verder aan. In maart verdronken opnieuw 146 jonge migranten op de Middelland­se Zee. De visumplich­t dan maar integraal afschaffen, zodat iedereen veilig een ferry of vliegtuig kan nemen? Dat is geen realistisc­he optie. Het zou leiden tot massamigra­tie op een ongekende schaal, met de implosie van de welvaartss­taten in Europa tot gevolg. De enige constructi­eve aanpak is het systematis­ch onderschep­pen van smokkelbot­en en het afzetten van elke opvarende in een veilige haven buiten Europa. Dat is een harde maar onvermijde­lijke boodschap, die we moeten combineren met een boodschap van hoop: ook úw land kan veranderen in groene weiden. Daar willen wij u bij helpen.

Europa zal vroeg of laat de deur voor illegale migratie moeten sluiten, de maatschapp­elijke kostprijs is simpelweg te hoog

Joren Vermeersch is jurist, historicus en auteur. Hij is eerste opvolger voor de NVA voor de Kamer, WestVlaand­eren, en schrijft in eigen naam. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op maandag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium