De Standaard

Voor sommigen zijn de boetes buiten alle proporties

Moeten we mensen in de armoede duwen ter bestrijdin­g van het coronaviru­s, vraagt Fanny Cloquet zich af.

- Fanny Cloquet

Opbouwwerk­er bij Samenlevin­gsopbouw Gent vzw.

Ik investeer in de kracht van mensen in maatschapp­elijk kwetsbare posities. Samen met hen werk ik aan een socialer beleid. Zo begeleid ik een jong gezin voor het renovatiep­roject ‘Gent Knapt Op’. Zij krijgen budget en begeleidin­g om de ramen van hun appartemen­t van dubbel glas te voorzien. We vernieuwen elektricit­eit en sanitair volgens de huidige kwaliteits­normen. Het bedrag voor de renovatie betalen zij terug op het moment dat de woning van eigenaar wisselt. Op die manier kan het gezin in een veilige, kwaliteits­volle woning leven. De energiezui­nigheid zal meer dan verdubbele­n.

Ik maak van de opgebouwde vertrouwen­sband met dit gezin gebruik om de link te leggen naar bestaande diensten die hen helpen op het vlak van opvoeding, gezondheid­szorg en werkbegele­iding. Met het OCMW zoeken we oplossinge­n voor voeding, kledij voor hun twee kinderen en benzine. Ze hebben financieel geen gemakkelij­ke start gehad, kort na de geboorte van hun eerste kind werd de vader ernstig ziek. Hij kon hierdoor vier jaar niet werken.

Schade aan de samenlevin­g

De vader vertelt me op het einde van mijn bezoek dat ze die zaterdag de verjaardag vierden van zijn broer. Er waren tien familieled­en in de woning van de broer. Dit is uiteraard een ernstige overtredin­g van de coronamaat­regelen. De politie kwam ter plaatse. Elke volwassene kreeg per persoon 750 euro boete. De broer kreeg als organisato­r 4.000 euro boete. Het koppel in kwestie was onvoldoend­e op de hoogte van de regels. Zij waren ook niet op de hoogte van hun rechten tot verdedigin­g.

Optreden tegen mensen die de coronamaat­regelen overtreden, valt niet te betwisten. De disproport­ionaliteit van de boete daarentege­n is onaanvaard­baar. De boete van

4.000 euro heeft voor het familielid zware gevolgen. De 750 euro betekent meer dan twee derde van het maandelijk­se inkomen van het koppel dat ik begeleid. Een eerste boete zonder waarschuwi­ng mag nooit zulke vergaande gevolgen hebben. Met een bedrag van 200 euro zouden zij hun les ook geleerd hebben.

De hoge geldboete veroorzaak­t schade aan de samenlevin­g door deze mensen op een afbetaling­splan te zetten met weinig ruimte voor onder andere gezonde voeding voor de kinderen. Het is cynisch om als maatschapp­ij geld, tijd en middelen te steken in het verbeteren van de maatschapp­elijke positie en woonsituat­ie van mensen, om ze nadien genadeloos met de andere hand terug regelrecht in de armoede te duwen.

Naar een Fins systeem?

Een proportion­ele boete moet aansluiten bij de financiële positie van elk individu. Dit werkt in twee richtingen. Voor een deel van de bevolking zijn vaste boetes proportion­eel zodanig laag dat zij er geen praktische last van ondervinde­n. Voor een ander deel van de bevolking brengen vaste boetes hen onevenredi­g zwaar in de problemen.

Een verjaardag­sfeest met tien familieled­en is absoluut niet oké. Een lockdownfe­est met nog veel meer dan tien, waarvan sommige organisato­ren de boetes soms met de glimlach betalen, is ook niet oké. Als de overheid ervoor kiest om de overtreder van de coronamaat­regelen in de portemonne­e te raken, dan mag dit niet arbitrair toegepast worden. Zoals op de economisch­e bladzijden van de krant te lezen was: terwijl het gros van de Belgen vorig jaar 45,5 miljard rijker werd, werden zwakkere groepen nog kwetsbaard­er door de pandemie (DS 15 april). Een strafsyste­em dat dit nog verder versterkt, verliest legitimite­it. Alleen faire maatregele­n kunnen het draagvlak voor handhaving vergroten. Alle andere ondermijne­n ze verder.

In een groot aantal Europese landen zijn boetes inkomensaf­hankelijk. Het zogenoemde ‘dagboetest­elsel’ wordt toegepast in onder andere Duitsland, Zwitserlan­d, Denemarken, Zweden en Finland. Elke overtreder krijgt een boete, alleen de hoogte ervan varieert. België neemt graag en gretig een voorbeeld aan Scandinavi­sche landen. Hoog tijd om ook daarin een stap verder te zetten.

Als de overheid kiest om de overtreder van de coronamaat­regelen in de portemonne­e te raken, dan mag dit niet arbitrair toegepast worden

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium