De Standaard

De Vooruit is nog niet dood

Nieuw overleg over naam kunstencen­trum

-

Pallas of Volxus? De online-stemming die Voo?uit – de voorlopige naam van het Gentse kunstencen­trum – heeft georganise­erd rond zijn naamsveran­dering, heeft vooral de grote weerstand tegen beide namen aangetoond. De Gentenaars willen de naam van de Vooruit behouden zien, ook nu de socialisti­sche partij dezelfde naam heeft aangenomen.

Onder anderen Rik Van de Walle, de rector van UGent, toont zich er op de sociale media luid voorstande­r van om alles bij het oude te laten, net als oud-burgemeest­er van Gent Daniël Termont (Vooruit) (zie reactie). Ook marketinge­xperts verkiezen om de oude naam te behouden, al dan niet met een extra lidwoord ervoor. De spanning liep zo hoog op dat de website van de poll rond de naamsveran­dering zelfs even werd gehackt en er een derde naam aan werd toegevoegd.

Vallende puzzelstuk­jes

Een terugkeer naar de oude naam is niet onmogelijk. Binnen de partij Vooruit wordt nog altijd in alle talen gezwegen over de concrete inhoud van de dading die met het kunstencen­trum is afgesloten – ‘daar heeft niemand zaken mee’. Maar van bij de eerste gesprekken tussen Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en de top van het centrum is duidelijk gemaakt dat de partij ermee akkoord kon gaan dat Vooruit en De Vooruit naast elkaar blijven bestaan.

Alleen kon het kunstencen­trum daar niet mee leven. Het startte een proces om van naam te veranderen, met de felle reacties tot gevolg. Rousseau heeft daarom het signaal gegeven dat het perfect mogelijk zou zijn om opnieuw aan tafel te gaan zitten met de leiding van het kunstencen­trum om over de dading te spreken. De kans dat dit deze week ook gebeurt, lijkt groot.

‘We hebben het hele weekend en maandag gesprekken gevoerd met de volledige ploeg en de puzzelstuk­jes zijn aan het vallen’, zei Franky Devos, algemeen coördinato­r van Voo?uit gisteren. ‘We hebben nog één kans om dit goed te doen en dat zullen we doen.’ Hij beseft dat er nood is aan volledige transparan­tie en belooft zo snel mogelijk naar buiten te komen met meer nieuws over de naamsveran­dering, zonder er een concrete timing op te plakken.

Als de Vooruit zijn naam behoudt, moet er opnieuw worden gesproken over bijvoorbee­ld het gebruik van domeinname­n. Het kunstencen­trum gebruikt nu het webadres vooruit.be, de partij vooruit.org.

Verwarring

Het bestuur van Voo?uit stelde tot nu altijd dat het onmogelijk is om terug te keren naar de naam Vooruit, omdat er verwarring zou ontstaan in de communicat­ie. Onder communicat­ie-experts bestaat daar twijfel over. ‘Als je toch het verschil met de politieke partij wil maken, neem dan Kunstencen­trum Vooruit’, zei marketinge­xpert Fons Van Dyck gisteren nog in deze krant (DS 19 april).

Waarom wilde het bestuur dantot nu toe van geen wijken weten? Het zou kunnen gaan om een kwestie van leiderscha­p. Terugkeren op je stappen of een bocht van 180 graden maken, vindt niemand plezierig. Daar staat tegenover dat die keuze net verkocht zou kunnen worden als ‘we hebben geluisterd naar de mensen’. En uiteindeli­jk wou het kunstencen­trum er van meet af aan, alvast woordelijk, een inclusief project van maken.

‘We hebben nog één kans om dit goed te doen en dat zullen we doen’

Franky Devos Algemeen coördinato­r Voo?uit

Iconische letters

Binnen de partij Vooruit wordt beklemtoon­d dat er een verschil is tussen het kunstencen­trum en het gebouw. Het kunstencen­trum huurt het gebouw, dat in handen is van een socialisti­sche coöperatie­ve.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium