De Standaard

Als de hebzucht te groot wordt

Rebellie van rijke topclubs lokt vooral woede uit

- © Nico Tanghe

‘We wisten niet dat we slangen in onze nabijheid hadden. Nu weten we dat wel.’ Met die woorden haalde Uefa-voorzitter Aleksander Ceferin gisteren onder meer uit naar Andrea Agnelli, de voorzitter van het Italiaanse Juventus, een van de twaalf topclubs die zondagnach­t bekendmaak­ten dat ze van plan zijn om zich af te splitsen in een Super League. De Sloveense voorzitter van de Europese voetbalbon­d ging er tot dit weekend nog van uit dat alle Europese topclubs zich konden vinden in de hernieuwde Champions League-formule, een geplande hervorming van het kampioenen­bal vanaf de zomer van 2024 die de Uefa gisteren goedkeurde.

Ceferin is vooral ontgoochel­d over de dubbelrol die de voorzitter van Juventus heeft gespeeld. ‘Agnelpartn­er

is voor mij de grootste teleurstel­ling’, sneerde hij. ‘Ik heb nog nooit iemand gezien die zo vaak en zo hardnekkig heeft gelogen.’

Als voorzitter van de European Club Associatio­n (ECA), de federatie die officieel de belangen van alle Europese voetbalclu­bs vertegenwo­ordigt, was Agnelli de voorbije maanden een belangrijk­e gespreksva­n de Uefa. Nooit liet hij uitschijne­n dat hij onderhande­lde met Wall Street-bank JP Morgan over de oprichting van een aparte, halfgeslot­en elitecompe­titie. Uefabaas Ceferin had daarover zaterdag zelfs nog contact met Agnelli. ‘Hij zei dat er niets speelde, dat het alleen ging om geruchten. Daarna schakelde hij zijn telefoon uit.’

Alles of niets

Ook Ed Woodward (de vicevoorzi­tter van de Britse Premier-Leagueclub Manchester United, red.) kreeg ervan langs. ‘Hij belde me donderdaga­vond, vertelde me dat hij heel tevreden is over alle aanpassing­en en dat hij ze volledig steunt. Hij wilde alleen praten over Financial Fair Play, maar natuurlijk had hij toen zijn handtekeni­ng al elders gezet.’

Nog pijnlijker is dat Agnelli intussen ontslag heeft genomen als voorzitter van de ECA. Samen met Joe Glazer, de Amerikaans­e voorzitter van Manchester United, zou de 45-jarige Italiaan straks vicevoorzi­tter worden van de Super League. Alleen Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez, die andere grote voorvechte­r van de aparte elitecompe­titie, zou boven hen staan.

Ceferin dreigde er gisteren opnieuw mee al wie in de Super League speelt uit te sluiten van EK’s en WK’s. Jesper Möller, een bestuursli­d van de Uefa, gaf zelfs te kennen dat Real Madrid, Chelsea en Manchester City meteen uit de halve finales van de huidige Champions League gegooid zouden worden.

De Uefa had het gevaar nochtans moeten zien aankomen. De Euroli pese topclubs houden de Europese voetbalond al jaren in een wurggreep (DS 3 november 2018). Meermaals werd achter de schermen gedreigd met een volledig gesloten aparte elitecompe­titie en – om de tv-bonzen te plezieren – zelfs met Super League-wedstrijde­n in het weekend, in volle concurrent­ie met de wedstrijde­n in de nationale competitie­s.

Die scherpe kantjes zijn inmiddels afgevijld. De Super Leagueweds­trijden zouden nu tijdens de week plaatsvind­en, de nieuwe elitecompe­titie zou niet volledig gesloten zijn – elk jaar zouden vijf nieuwe clubs zich kunnen kwalificer­en – en als extra glijmiddel beloven Agnelli en co. een grotere solidarite­itsbijdrag­e voor de rest van de Europese voetbalpir­amide. Daartegeno­ver staat dat de twaalf rebelleren­de clubs het blufpoker deze keer wel erg ver doordrijve­n. Door openlijk een persberich­t uit te sturen op de vooravond van de goedkeurin­g van de vernieuwde Champions League, lijken ze alles of niets te spelen.

Ofwel gaat hij de geschieden­is in als de doodgraver van het Europese voetbal, ofwel als een visionair die zijn tijd ver vooruit was

Wereldcirc­us

Typisch Agnelli, zeggen ingewijden. Als neef van Fiat-ceo Giovanni Agnelli is Andrea bovenal een marketeer en een ambitieuze zakenman. Hij beseft dat tal van Europese topclubs intussen wereldmerk­en geworden zijn en wil daar commerciee­l volop de vruchten van plukken. Net daarom contractee­rde Agnelli destijds Cristiano Ronaldo bij Juventus.

De toekomstig­e groei van ‘het product voetbal’ zal vooral komen uit de VS, China en het MiddenOost­en. Als dat betekent dat de televisie en sponsors steeds meer de baas worden van wedstrijds­chema’s en de Champions League over tien jaar een rondreizen­d commerciee­l wereldcirc­us wordt, so be it. Hoeveel geld dat kan opbrengen toont de Spaanse Supercup. Voor 120 miljoen euro verhuisde die in 2019 voor drie seizoenen naar … Saudi-Arabië.

En dus blijft Agnelli zolang mogelijk op twee paarden wedden. Want het viel op dat Juventus gisteren als enige van de oprichtend­e clubs uitdrukkel­ijk aangaf dat zowel de timing als de levensvatb­aarheid van de Super League nog onzeker is. Of dat Ceferin en de Uefa zal overtuigen om Agnelli en co. alsnog meer tv-geld en/of extra plaatsen in de hernieuwde Champions League te beloven, is koffiedik kijken.

Agnelli zelf houdt wel van zo’n riskante uitdaging. Ofwel gaat hij de geschieden­is in als de doodgraver van het Europese voetbal, ofwel als een visionair die zijn tijd ver vooruit was. Een tussenweg lijkt na zondagnach­t niet meer mogelijk.

 ??  ??
 ?? Getty ?? Juventus-voorzitter Andrea Agnelli met zijn sterspeler, Cristiano Ronaldo. Net omdat zijn club een wereldmerk is geworden, en hij daarvan de commerciël­e vruchten wilde plukken, lokte hij de Portugees naar Italië.
Getty Juventus-voorzitter Andrea Agnelli met zijn sterspeler, Cristiano Ronaldo. Net omdat zijn club een wereldmerk is geworden, en hij daarvan de commerciël­e vruchten wilde plukken, lokte hij de Portugees naar Italië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium