De Standaard

Het drama in Anderlecht is het drama van Brussel

De Heyvaertwi­jk in Anderlecht is een van de vele waar mensen op elkaar gestapeld leven in huizen die amper of niet aan de veiligheid­svoorschri­ften voldoen. Dat kostte zondagnach­t alvast één iemand het leven.

- Sarah Vankerssch­aever

‘Ik wil gewoon weten wanneer ik even binnen mag in ons appartemen­t. Ik heb enkel mijn identiteit­skaart meegenomen en de kleren die ik nu draag. Ik moet toch even naar binnen kunnen? Mijn bril … Ik zie niets zonder mijn bril ...’ Het echtpaar Diuclu staat op de stoep naast de vleeswinke­ls van de Abattoir in Anderlecht. Ze wonen op de tweede verdieping. Een buurtbewoo­nster neemt de huilende vrouw vast, maar wil geen valse hoop geven. Ze heeft het uitgebrand­e gebouw gezien. Geen bril die zo’n brand overleeft.

Een mens overleeft zo’n zware brand evenmin: gistermidd­ag werd het stoffelijk­e overschot van één persoon aangetroff­en in het uitgebrand­e pand. ‘Het slachtoffe­r is nog niet geïdentifi­ceerd’, zegt Sarah Durant, de woordvoers­ter van het Brusselse parket.

Omdat de woning stabilitei­tsprobleme­n heeft, kon het gebouw nog niet volledig doorzocht worden. Er valt niet uit te sluiten dat nog meer dodelijke slachtoffe­rs te betreuren vallen. 26 bewoners van het appartemen­tsblok werden naar het ziekenhuis gebracht, van wie vier in kritieke toestand. Onder hen ook een kind en zijn moeder. Ze liggen allebei met zware rookinhala­tie en brandwonde­n in het brandwonde­ncentrum van het Militair Hospitaal.

Minstens negen appartemen­ten

Ook vier brandweerl­ieden raakten geïntoxice­erd, één liep brandwonde­n op. Dat heeft alles te maken met de complexite­it van het gebouw. Het vuur was moeilijk te blussen, aangezien het pand achteraan verschille­nde bijgebouwe­n telde die ingesloten waren door muren. Er waren ook geen grondplann­en bekend. De brandweerl­ui

boorden in een zijgebouw en om de hoek gaten in de muren om zo brandweren­d schuim naar binnen te spuiten. Een helikopter werd ingezet om de brandhaard op te sporen en zicht te krijgen op de structuur van het gebouw.

‘Het is een gebouw van vier verdieping­en met een centrale trappenhal’, aldus brandweerw­oordvoerde­r Walter Derieuw. In totaal zouden minstens negen appartemen­ten in het huis gevestigd zijn, bewoond door minstens 28 mensen. Vermoedens van huisjesmel­kerij zijn niet veraf, de eigenaar zou volgens bewoners in het buitenland verblijven. Het parket geeft aan dat het zeker van plan is om dat spoor te onderzoeke­n.

Ousmane Bah (34) werkt in de winkel van het aanpalende gebouw en heeft ook nog even in het gebouw gewoond. ‘Het is helemaal niet veilig: de elektricit­eit is slecht, er zijn geen nooduitgan­gen of brandladde­rs. Ik ben na enkele maanden weggegaan toen dat niet werd opgelost. Toen is een vriendin van mij met haar drie kinderen in het appartemen­t getrokken. Ik voel me erg verantwoor­delijk, door mij heeft ze die plek gevonden.’ Later op de dag bleek dat de vriendin en haar drie kinderen niet in levensgeva­ar zijn.

Plafonds en vloeren ingestort

Het vuur werd omstreeks 3 uur ’s nachts opgemerkt. Bij aankomst van de brandweer stond het gebouw in lichterlaa­ie. Een aantal bewoners had zichzelf al in veiligheid gebracht, maar anderen moesten door de brandweer geëvacueer­d worden. ‘De plafonds en de vloeren zijn volledig ingestort en er zitten scheuren in de muren’, aldus Derieuw.

Door het instorting­sgevaar konden de brandweerl­ui de woning niet betreden. Aanpalende woningen werden in de loop van maandagoch­tend ontruimd en bewoners werden opgevangen in een zaal van de gemeente. Hoe de brand ontstaan is, is nog onduidelij­k. ‘Het is te vroeg om dat te zeggen’, aldus Derieuw.

Georges Diuclu, die op de tweede verdieping woonde met zijn vrouw, vermoedt dat de brand op het gelijkvloe­rs is ontstaan. ‘Daar is een magazijn met plastic, waarschijn­lijk is het daar begonnen. Toen ik vannacht onze deur opende, kwamen de rook en hitte ons al tegemoet. Alles is waarschijn­lijk weg.’

‘De elektricit­eit is slecht, er zijn geen nooduitgan­gen of brandladde­rs. Ik ben na enkele maanden weggegaan toen dat niet werd opgelost’

Ousmane Bah Exbewoner

Er waren geen grondplann­en, dus werd een helikopter ingezet om de brandhaard op te sporen en zicht te krijgen op de structuur van het gebouw

 ??  ?? Het huis in de Heyvaertst­raat werd door minstens 28 mensen bewoond. Vermoedens van huisjesmel­kerij zijn niet veraf.
Het huis in de Heyvaertst­raat werd door minstens 28 mensen bewoond. Vermoedens van huisjesmel­kerij zijn niet veraf.
 ??  ??
 ?? Brandweer brussel ?? Een brandweerm­an brengt een slachtoffe­r in veiligheid.
Brandweer brussel Een brandweerm­an brengt een slachtoffe­r in veiligheid.
 ?? © brandweer brussel/belga, Bart Dewaele ??
© brandweer brussel/belga, Bart Dewaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium