De Standaard

Brand zet beddenteko­rt in ziekenhuiz­en op scherp

- ©

Onmiddelli­jk na de brandmeldi­ng begonnen de Brusselse ziekenhuiz­en en brandweer te puzzelen om voldoende bedden op intensieve zorg vrij te maken. ‘We hebben het medische interventi­eplan afgekondig­d en vrijwillig­ers van het Rode Kruis hebben een zorgpunt opgezet in een nabijgeleg­en wasserette’, legt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer uit. Uiteindeli­jk werden 30 mensen naar het ziekenhuis gebracht, van wie er drie volwassene­n en een kind op intensieve zorg belandden.

Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is bezorgd over hoe soortgelij­ke rampen zullen worden opgevangen als de druk op de ziekenhuiz­en niet daalt. Zondagavon­d ging Brussel de nacht in met één vrij bed op de gewone intensieve zorg. ‘Onze ziekenhuiz­en liggen overvol en de afdelingen intensieve zorg hebben hun limiet bijna bereikt. Dit soort incidenten kan ertoe leiden dat we bedden tekortkome­n en dat patiënten naar nabijgeleg­en ziekenhuiz­en moeten worden gebracht.’

Deze keer kwam het niet zover. Drie van de zwaargewon­den konden terecht in het brandwonde­ncentrum van het Militair Hospitaal in NederOverH­eembeek. Dat had nog vier beschikbar­e bedden voor intensieve zorg toen het telefoontj­e binnenkwam, zegt Patrick Persoons, de coördinato­r van het brandwonde­ncentrum.

De bedden in het centrum zijn alleen beschikbaa­r voor slachtoffe­rs van brandwonde­n. Ze worden niet meegeteld in het aantal reguliere bedden op intensieve zorg. ‘Maar tijdens de eerste en de derde lockdown is dat veranderd. Voor het eerst moesten brandwonde­ncentra sluiten om plaats te maken voor covidpatië­nten’, zegt Persoons. Vandaag zijn minstens twee centra, in Luik en Leuven, nog dicht. (hdb)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium