De Standaard

Voorrang voor gevangenen, cipiers en olympiërs kwam er niet zomaar

Olympiërs, cipiers en een deel van de gevangenen krijgen prioritair hun vaccin. Aan die beslissing ging een maand politiek getouwtrek vooraf, blijkt uit interne verslagen.

- Simon Andries

De 170 Belgische olympische atleten en de 55 paralympië­rs zullen zich de komende dagen dan toch al kunnen laten vaccineren in het vaccinatie­centrum op de Heizel. De interminis­teriële conferenti­e Volksgezon­dheid (IMC), waar de federale en regionale gezondheid­sministers samenkomen, hakte gisteren meteen ook de knoop door over de prioritair­e vaccinatie in de gevangenis­sen. Het voltallige personeel (zo’n tienduizen­d mensen), net als de gedetineer­den ouder dan 65 jaar of met onderligge­nde aandoening­en (ongeveer tweeduizen­d mensen), zullen nu al zo snel mogelijk gevaccinee­rd worden. De overige gedetineer­den moeten wachten op hun vaccin tot ook de brede bevolking aan de beurt is, wellicht in de loop van juni.

Zeventien uitbraken

Echt logisch is die opdeling in de gevangenis­sen niet. De voorbije weken en maanden werden er al zeventien uitbraken gerapporte­erd. Het risico op besmetting is er aanzienlij­k hoger door de kleine oppervlakt­e. ‘De gevangenis­sen zijn op dit ogenblik collectivi­teiten in moeilijke omstandigh­eden. Qua uitbraakma­nagement zou het beter zijn om er meteen iedereen te vaccineren’, zegt professor vaccinolog­ie Isabel Leroux-Roels.

Maar behalve logica speelden ontegenspr­ekelijk ook andere elementen mee, blijkt uit de verslagen van de IMC. Al op 3 maart waarschuwd­e de kabinetsch­ef van minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) voor nieuwe discussies over prioritair­e groepen. Hij benadrukte het belang van het vasthouden aan de afgesproke­n strategie. Maar discussie kwam er uiteindeli­jk toch. Op 10 maart al kwam de kwestie van de Belgische olympiërs op tafel. Dirk Ramaekers, de voorzitter van de Taskforce Vaccinatie, stond weliswaar op de rem en wees op het risico dat er dan verschille­nde, even geldige aanvragen zouden volgen.

Spelregels veranderd

Ook de gevangenis­sen kwamen op het politieke overleg meermaals aan bod. Op 17 maart benadrukte Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) nog dat het ‘niet uit te leggen valt dat gedetineer­den eerder kunnen worden gevaccinee­rd dan de algemene bevolking’. Ramaekers gaf op dat moment ook aan dat collectiev­e niet-zorginstel­lingen, zoals gevangenis­sen, pas aan bod zouden komen na alle 65plussers en de risicopati­ënten.

Maar ondanks die eerdere standpunte­n veranderde­n de politici toch nog het geweer van schouder. Op 24 maart kwam minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) zelf zijn zaak bepleiten op de IMC. Hij stelde toen de huidige tussenoplo­ssing voor. Het gevolg was weliswaar dat andere politici plots ook de asielcentr­a, het onderwijs en de kinderopva­ng weer naar voren schoven als prioritair­e groep. Beke benadrukte dat de discussie over de vaccinatie van cipiers gelijktijd­ig moet worden gevoerd met die van de leraren.

De discussie bleef sluimeren, maar een maand later haalde Van Quickenbor­ne dan toch zijn slag thuis. Het corona-overlijden van een personeels­lid in de gevangenis van Gent en de daaropvolg­ende stakingsaa­nzegging van de cipiers leidden mee tot een stroomvers­nelling. Toch blijven sommigen koele minnaars van die uitzonderi­ngen, net omdat ze de doos van Pandora openen. Zo klopt het onderwijsp­ersoneel nog altijd aan de deur voor een prioritair vaccin, met de steun van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Op 24 maart kwamen behalve gevangenis­sen plots ook asielcentr­a, onderwijs en kinderopva­ng weer naar boven. Zij haalden het niet

 ?? © Benoit Doppagne/belga ?? Gedetineer­den in de gevangenis van Vorst, terwijl ze mondmasker­s maken.
© Benoit Doppagne/belga Gedetineer­den in de gevangenis van Vorst, terwijl ze mondmasker­s maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium