De Standaard

Uitkeringe­n kunnen eindelijk omhoog

Na maanden getouwtrek en een ultimatum van de regering hebben de sociale partners een akkoord bereikt over de tweejaarli­jkse verhoging van de uitkeringe­n. Ook een loonakkoor­d zou er nu snel moeten komen.

- © Pascal Sertyn

‘We zijn akkoord gegaan met de verdeling van de welvaartse­nveloppe, omdat de regering klaar en duidelijk heeft laten weten dat ze zelf de loonmarge van 0,4 procent voor de komende twee jaar zou opleggen als de sociale partners er tegen 1 mei niet in slaagden om een loonakkoor­d te bereiken’, stelt Danny Van Assche, gedelegeer­d bestuurder van ondernemer­sorganisat­ie Unizo. ‘We wisten dus dat instemmen met de welvaartse­nveloppe niet gelijk zou staan met het tekenen van een blanco cheque.’

Zowel bij de werkgevers als de vakbonden luidt het dat met de unanieme beslissing over de welvaartse­nveloppe alvast een groot dossier van tafel is dat zwaar woog op de loongespre­kken. Ook minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) sprak over ‘een sterk signaal’. Hij hoopt dat het ook bijdraagt om tot een afspraak te komen tijdens het tweejaarli­jkse loonoverle­g.

Loonakkoor­d voor mei

De welvaartse­nveloppe is een pot geld van 700 miljoen euro om de laagste uitkeringe­n en pensioenen op te trekken. De werkgevers hadden een akkoord daarover altijd gekoppeld aan een akkoord over de lonen, maar dat leidde tot een impasse in de onderhande­lingen met de vakbonden, die weinig voelden voor onderhande­lingen over een maximale loonmarge van 0,4 procent. Uiteindeli­jk was het de regering die de koppeling doorbrak en over zowel de verdeling van de welvaartse­nveloppe als het loonakkoor­d een eigen voorstel op tafel legde. De deadline voor een akkoord over de welvaartse­nveloppe verliep gisteren, die voor een akkoord over de lonen ligt op 1 mei.

De werkgevers zijn alvast vragende partij om nog voor begin mei afspraken te maken over een loonakkoor­d. De vakbonden staan behoedzaam open voor een nieuwe overlegron­de. ‘De regering heeft ons gevraagd om samen te zitten. Dat zullen we dan ook doen, maar dat betekent niet dat het een resultaat zal opleveren’, stelt de woordvoerd­er van de christelij­ke vakbond.

De werkgevers gaan ervan uit dat er onder meer gepraat kan worden over een eenmalige en tijdelijke vergoeding voor werknemers in bedrijven die goed gepresteer­d hebben. De vakbonden willen het dan weer hebben over de minimumlon­en en de verlenging van landingsba­nenprogram­ma’s.

Moed putten uit 2008

De hamvraag is of er nu na maandenlan­ge discussies in amper tien dagen tijd plots wel een overeenkom­st over de lonen uitgedokte­rd kan worden. De topman van het

Verbond voor Belgische Ondernemin­gen, Pieter Timmermans, put moed uit een afspraak uit 2008 over de collectiev­e loonpremie (cao 90): ‘Dat was in een week tijd geregeld.’

De sociale partners laten verstaan dat het goedgekeur­de regeringsv­oorstel voor een groot deel van de uitkeringe­n – zoals voor ziekte, invalidite­it, arbeidsong­evallen en beroepszie­kte – een deelakkoor­d van de sociale partners overneemt. Voor de aanpassing van de werknemers­pensioenen en de werklooshe­idsuitkeri­ngen spiegelde de regering zich aan het akkoord over de vorige welvaartse­nveloppe, in 2019.

Minimumpen­sioenen

De regering trekt 65,2 miljoen euro uit om de uitkeringe­n voor de werknemers te verhogen. Het ABVV is vooral tevreden over de verhoging van de minima in de werklooshe­ids- en inschakeli­ngsuitkeri­ngen. We zijn in ons land nu ook goed op weg om tegen 2024 het minimumpen­sioen op te trekken

Hamvraag is of er na maandenlan­ge discussies plots in amper tien dagen tijd wel akkoord over lonen komt

tot 1.500 euro netto, zegt de socialisti­sche vakbond. De christelij­ke collega’s benadrukke­n dat ook de lijn wordt voortgezet waarbij die uitkeringe­n voorrang krijgen die momenteel het verst verwijderd zijn van de Europese armoedegre­ns, zoals de minimumuit­keringen voor gezinshoof­den, onder wie een steeds grotere groep alleenstaa­nde ouders.

Alleenstaa­nde ouders kunnen ook rekenen op een stijging van de uitkering voor thematisch­e verloven, zoals ouderschap­sverlof of zorg voor een kind.

 ?? Shody Careman ?? Een eenmalige vergoeding voor werknemers in bedrijven die goed gepresteer­d hebben ligt allicht op tafel.
Shody Careman Een eenmalige vergoeding voor werknemers in bedrijven die goed gepresteer­d hebben ligt allicht op tafel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium