De Standaard

Dertigtal testevents op komst

-

EXITPLAN Het coronacomm­issariaat is druk in de weer om protocolle­n op te stellen voor een dertigtal testevenem­enten, die vanaf maandag kunnen plaatsvind­en.

Vrijdag hakt het Overlegcom­ité de laatste knopen door over de organisati­e van testevenem­enten. Nu al is duidelijk dat de overheid mikt op een 30-tal events, verspreid over het hele land. Wat ook vast lijkt te staan, is dat een negatieve coronatest een toegangsti­cket wordt. Een nieuwe taskforce ‘sneltests’, bestierd door professor Herman Goossens, moet daarvoor het voorbereid­ende werk leveren.

De testevenem­enten zouden in principe afgerond moeten zijn vóór 8 mei. Want als de coronacijf­ers tegen dan gunstig geëvolueer­d zijn, kunnen evenemente­n in openlucht sowieso plaatsvind­en met vijftig aanwezigen. Eén organisati­e mag zich alvast beginnen warm te lopen: de Koninklijk­e Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel nam twee weken geleden de vlucht vooruit door vanaf 26 april voorstelli­ngen te willen organisere­n, ongeacht de politieke beslissing­en. Brussels burgemeest­er Philippe Close (PS) wil die stukken van de KVS nu laten inschrijve­n als testevent. Ook andere betrokken politici trekken die kaart.

De grootste politieke discussie is wel nog hoe we die testevents na afloop gaan interprete­ren. Zijn het louter wetenschap­pelijke oefeningen? Of zijn ze een eerste stap in een groter plan, waarbij een coronatest geldt als toegangsti­cket? De cultuursec­tor hoopt alvast op het laatste en komt vandaag met een eigen exitplan op de proppen. ‘Onze protocolle­n zijn allang klaar’, klinkt het. ‘Per stap wordt er bepaald hoeveel publiek aanwezig kan zijn, buiten en binnen, en ook op het vlak van ventilatie zijn onze voorschrif­ten up-todate.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium