De Standaard

Een NBA voor het voetbal

- Nico Tanghe

1

Wat is precies beslist?

Twaalf Europese topclubs hebben zondagnach­t hun plan bekendgema­akt om een aparte, half gesloten miljardenc­ompetitie op te richten. Die Super League zou twintig clubs tellen, met daarbij de vijftien oprichtend­e leden (die niet kunnen degraderen) en vijf clubs die zich elk jaar kunnen kwalificer­en – al is nog niet duidelijk hoe precies.

Twaalf van de vijftien oprichtend­e leden zijn bekend. Zes komen uit Engeland, drie uit Spanje, drie uit Italië (zie inzet). Welke de drie resterende clubs zouden zijn, is niet bekend. Bayern München zit er (nog?) niet bij, Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain zouden het plan resoluut afwijzen. Zelfs medeoprich­ter Juventus twijfelt nog.

Als startkapit­aal zeggen de twaalf over 3,5 miljard euro te beschikken, gefinancie­rd door de Amerikaans­e bank JP Morgan. Dat bedrag dient om de investerin­gsplannen te ondersteun­en en de financiële impact van de pandemie op te vangen.

2

Hoe zit het format in elkaar?

De wedstrijde­n zouden vanaf augustus midweeks plaatsvind­en, ter vervanging van de Champions Leagueen Europa League-wedstrijde­n. De hoop van de rebelleren­de topclubs is dat ze zo actief kunnen blijven in hun eigen nationale competitie­s, wat nog uiterst onzeker is. De twintig clubs worden verdeeld over twee groepen van elk tien clubs, die een volledige competitie afwerken met uit- en thuisduels. De top drie kwalificee­rt zich dan rechtstree­ks voor de kwartfinal­es, de nummers vier en vijf strijden in play-offs voor de resterende twee plaatsen. In mei vindt de finale plaats, op neutraal grondgebie­d.

3

Vanwaar deze demarche?

Vanuit Amerikaans­e hoek groeit de druk om alle sentiment opzij te zetten en het Europese topvoetbal grondig te hervormen, waarschuwd­en ingewijden al in de Financial Times. Niet alleen van de Amerikaans­e eigenaars van Liverpool en Manchester United, maar ook van de Amerikaans­e investerin­gsbanken die onlangs Tottenham Hotspur en Inter Milaan vers kapitaal hielpen ophalen via bedrijfsob­ligaties. Er is ook druk van de hefboomfon­dsen die steeds meer grote Europese voetbalclu­bs financiere­n of zelfs bezitten. Zo is Elliot Management eigenaar van AC Milan. Niet toevallig is in de grote competitie­s een op de vijf voetbalclu­bs nu al in handen van Amerikanen (DS 3 april), die hier graag een gelijkaard­ige gesloten competitie zouden uitbouwen als in de VS de NBA (basketbal) of de NHL (ijshockey).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium