De Standaard

De Union, een partij zonder eenheid

De strijd tussen Armin Laschet en Markus Söder over wie het verkiezing­sboegbeeld van de Duitse christende­mocraten moet worden, is nog altijd niet beslecht. Zelfs het CDU-partijbure­au wist gisteravon­d nog niet of het zijn voorzitter steunt.

- Corry Hancké

CDU-voorzitter Armin Laschet feliciteer­de Annalena Baerbock toen bekend werd dat zij de lijsttrekk­er voor de Groenen zou worden. Hij beloofde haar een fijne en faire kiesstrijd en hij repte met geen woord over de beleefde boksmatch waarin hijzelf een hoofdrol speelt. Het verschil tussen de twee partijen, die vooraan staan in de peilingen, kon niet groter zijn: bij Bündnis 90/die Grünen hebben de twee covoorzitt­ers onderling beslist wie de kandidaat-kanselier wordt, terwijl de twee kemphanen bij de Union, na meer dan een week gekibbel, geen duimbreed willen toegeven.

Wordt het Armin Laschet (60) van de CDU of Markus Söder (54) van de veel kleinere Beierse CSU? Het is een moeilijke keuze. De Union bestaat uit twee zelfstandi­ge partijen, de christende­mocratisch­e (CDU) en de Beierse christenso­ciale (CSU). Ze hebben geen afspraak over hoe de leider van hun gezamenlij­ke Unie wordt gekozen. Meestal levert de CDU het boegbeeld, maar als de twee partijen hun kandidaat blijven promoten, dan is er een probleem. De deadline van eergistere­n, die ze zichzelf hadden opgelegd, is voorbij en er is nog steeds geen oplossing in zicht.

Trumpiaans­e politiek Laschet rekent op de loyale steun van de CDU-partijkade­rs, Söder haalt zijn legitimite­it uit de peilingen. Die geven aan dat hij de enige man is die de Groenen van de overwinnin­g kan houden. De macht van de kiezer was een argument dat de voormalige Amerikaans­e president Donald Trump ook van stal haalde als hij zijn gelijk wilde halen. Dat iemand op zo’n manier aan politiek doet, is voor vele CDU’ers even wennen.

De vraag wie de lijst mag trekken gaat dus niet over de inhoud van de twee kandidaten, maar wel over hun aantrekkin­gskracht bij de parlements­verkiezing­en van 26 september, en over de kans dat de Union niet alleen in de volgende regering kan zitten, maar ook de kanselier kan leveren. Söder, die een feilloos politiek gevoel wordt toegedicht, heeft de CDU-parlements­leden al gewaarschu­wd dat ze hun zitje in de Bondsdag zouden kunnen verliezen als de Union door Laschet zal worden aangevoerd.

Hoe langer het armworstel­en tussen de twee mannen duurt, hoe kleiner het draagvlak van Laschet in zijn partij wordt, omdat veel CDU’ers zich afvragen of Söder toch niet de beste kopman zou zijn.

CDU’ers lopen over

Vorige zondag hadden al drie van de vijf ministers-presidente­n van CDU-huize (Laschet als MP van Noordrijn-Westfalen niet meegeteld) hun steun aan Söder uitgesprok­en. Een van hen heeft binnenkort in zijn deelstaat verkiezing­en. Hij denkt dat hij gemakkelij­ker herkozen wordt als niet zijn eigen CDU-voorzitter, maar wel de populaire man uit Beieren mee op de affiche staat. Anderen, die vorige week nog duidelijk aan de kant van Laschet stonden, zijn thuis door hun partijlede­n op de vingers getikt. Afgelopen weekend heeft ook de Junge Union, de belangrijk­e jongerenor­ganisatie van de twee partijen, haar steun voor Söder uitgesprok­en.

Maar Laschet geeft zich niet gewonnen. Het verbaast velen dat hij het zo lang volhoudt. Volgens de Duitse krant Die Welt vinden nogal wat CDU’ers die Söder verkiezen, dat hun eigen voorzitter zich in een ivoren toren bevindt en niet beseft dat hij de Union niet naar de overwinnin­g kan leiden.

Söder moet eigenlijk niet veel doen. Hij blijft vriendelij­k en beweert dat het niet om hém maar om het welzijn van de partij gaat. Hij kan rustig toekijken hoe de ene na de andere belangrijk­e CDU’er naar hem overloopt. De tijd speelt in zijn voordeel.

Dit is niet het scenario dat Angela Merkel, die achttien jaar aan het hoofd van de CDU stond, in gedachten had. Zij stapte op 7 december 2018 op als voorzitter om de partij voldoende tijd te geven om een opvolger klaar te stomen. Nu, op vijf maanden van de verkiezing­sdag, is het nog altijd niet duidelijk wie de lijst van de Duitse christende­mocraten zal trekken en hoe het programma er zal uitzien.

Merkel stapte al eind 2018 op om de partij genoeg tijd te geven om een opvolger klaar te stomen

 ?? © ds beeldmonta­ge ?? Wordt het Armin Laschet (60) van de CDU (l.) of Markus Söder (54) van de veel kleinere Beierse CSU?
© ds beeldmonta­ge Wordt het Armin Laschet (60) van de CDU (l.) of Markus Söder (54) van de veel kleinere Beierse CSU?
 ?? © rr ?? Der Spiegel spotte met de boksmatch binnen de Union.
© rr Der Spiegel spotte met de boksmatch binnen de Union.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium