De Standaard

‘Stervende’ Navalny van cel naar ziekenhuis, zijn team roept op tot betogingen

-

RUSLAND Aleksej Navalny is overgeplaa­tst naar een gevangenis­ziekenhuis in een ander strafkamp. De gezondheid van de Russische oppositiel­eider, die in hongerstak­ing is, gaat snel achteruit.

De Russische gevangenis­autoriteit­en hebben de 44-jarige Aleksej Navalny naar een ziekenhuis in een strafkolon­ie in Vladimir gebracht, 180 kilometer ten oosten van Moskou. Navalny zou zelf ingestemd hebben met de overplaats­ing en zou bereid zijn om vitaminesu­pplementen te slikken.

Volgens de autoriteit­en is zijn gezondheid­stoestand ‘bevredigen­d’, maar volgens zijn artsen balanceert hij op de rand van de dood. ‘Er zijn omstandigh­eden waarin je snel moet handelen voor iets onomkeerba­ars gebeurt’, zeiden Navalny’s medewerker­s Leonid Volkov en Ivan Zjdanov in een videoboods­chap.

Zondag deed Navalny’s team een oproep voor een demonstrat­ie komende woensdagav­ond bij het Kremlin. De timing voor de woensdag aangekondi­gde demonstrat­ie is strategisc­h: dan geeft president Poetin zijn jaarlijkse speech voor de Federatier­aad, het Russische hogerhuis.

Navalny ging drie weken geleden in hongerstak­ing, juist om de medische hulp af te dwingen die hem al weken wordt ontzegd. Zaterdag stelden onafhankel­ijke artsen dat Navalny ‘binnen enkele dagen zal sterven’ als medische hulp nog langer uitblijft. Dat maken zij op uit de resultaten van een recente bloedtest, openbaar gemaakt door zijn familie. Daaruit blijkt dat het hart en de nieren van de 44-jarige politicus het ieder moment kunnen begeven. Zijn eigen artsen mogen hem niet bezoeken.

Navalny werd na een vergiftigi­ng vorig jaar in Duitsland behandeld. Na terugkeer in Moskou werd hij gearrestee­rd en veroordeel­d. In het strafkamp IK-2 bij Moskou klaagde hij over hevige pijn in zijn benen. Hij kreeg geen hulp, maar werd onderworpe­n aan slaapdepri­vatie en pesterijen door de bewakers. Medische onderzoeks­resultaten werden geheim gehouden. Zijn artsen sluiten niet uit dat zijn toestand mede zo snel is verslechte­rd door de vergiftigi­ng met novitsjok, die hij vorig jaar nipt overleefde.

De jongste dagen zwol de consternat­ie over Navalny’s toestand aan. Naasten en politici in binnenen buitenland eisten zijn behandelin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium