De Standaard

Belgisch babylonisc­h

- desalniett­emin Valerie Droeven

Wist u dat Bernard Wesphael, medeoprich­ter van Ecolo, een bijzonder hoogdraven­de manier van spreken heeft? Dat hebben we dit weekend ontdekt. Eind vorige week werden we er door een Nederlands­e website op gewezen dat de truecrimer­eeks Under suspicion: Uncovering the Wesphael case op Netflix te zien is. Dat is al meer dan een maand het geval. Het gaat om een reconstruc­tie in vijf delen, telkens ongeveer een halfuur, van zijn proces in 2016, gemaakt door de Waalse zender RTL-TVI. Daar was de reeks al in december te zien onder de naam Soupçons, les dessous de l’affaire Wesphael. Behalve een handvol Nederlands­talige getuigen spreekt iedereen in de serie Frans. Een aanzienlij­k deel van die spreektijd wordt ingenomen door Bernard Wesphael zelf.

Ter herinnerin­g: de man werd in 2016 vrijgespro­ken voor de moord op zijn vrouw, die in 2013 halfnaakt werd gevonden in een Oostendse hotelkamer met een plastic zakje over haar hoofd en één arm achter haar rug. Wesphael werd vrijgespro­ken op grond van ‘redelijke twijfel’. Er waren heel wat aanwijzing­en voor zijn schuld, maar de jury achtte die niet bewezen. Omdat Wesphael een vrij man is, kon hij perfect uitvoerig geïntervie­wd worden in de bewuste hotelkamer. Om Wesphaels voortduren­d uitwaaiere­nde betoog goed te begrijpen, zijn ondertitel­s handig. Die zijn op Netflix voor deze reeks enkel in het Frans beschikbaa­r.

Wilt u kijken? Stel de taal van uw account dan in op Engels, want als u die verandert naar Nederlands, verdwijnt de reeks uit de catalogus. Even recapitule­ren, dus: zoek op een Engelstali­g Netflixacc­ount naar de Engelstali­ge titel van deze Franstalig­e (maar Belgische) reeks en gebruik de Franstalig­e ondertitel­s indien u ondersteun­ing nodig hebt. Netflix doet wereldwijd, over alle grenzen heen, dezelfde reeksen woonkamers binnenstro­men. Alleen de Belgische taalgrens blijkt niet over te steken. Ze veroorzaak­t meteen bureaucrat­ische chaos. Je zou er bijna een politiek manoeuvre achter vermoeden.

De Belgische taalgrens blijkt niet over te steken voor Netflix

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium