De Standaard

Van Eyck deed het glas glanzen

Zelden waren scherven zo fascineren­d. Glasgeheim­en legt de link tussen vroege glaskunst en de precisie waarmee Van Eyck kerkinteri­eurs, spiegels en flessen afbeeldde.

- Fantasie of realiteit? Glasgeheim­en bij Van Eyck Begijnhofk­erk SintAmands­berg, tot 27/6. ¨¨¨¨è Geert Van der Speeten

Glas was altijd al kostbaar, maar ook extreem kwetsbaar. Dat geldt ook voor glasramen. Het oudst bewaarde in onze contreien dateert van eind veertiende eeuw en bevindt zich in het kerkkoor van Zichem. Ook Gent is goed bedeeld met oude glaskunst uit de periode van Jan Van Eyck en zijn voorganger­s. Bij een restaurati­e van het voormalige dominicane­nklooster, nu Het Pand van UGent, werden in 1982 zo’n tweeduizen­d laatmiddel­eeuwse restanten gevonden. Een goed geconserve­erd paneel uit de dominicane­nkerk dook al vroeger op. Het wordt geschat op 1325 en bevat nog het originele lood.

Hoe goed dit prachtstuk te vergelijke­n is met een glasraam op de buitenzijd­e van Het lam Gods, waarop een halfronde nis met waterbekke­n afgebeeld is: het bracht experte Aletta Rambaut op het idee om op alle schilderij­en van Van Eyck naar glaskunst te speuren. Als uitsmijter van het Van Eyck-jaar toont ze haar bevindinge­n in het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg.

Gods schepping

Het idee is prikkelend: sinds de overzichts­tentoonste­lling in Gent weten we dat Jan Van Eyck bij uitstek een lichtkunst­enaar was. Licht en schaduw, weerspiege­ling en transparan­tie fascineerd­en hem vanwege de optische effecten. Van Eyck wilde verbluffen met een fenomenale detailleri­ng en een zo nauwkeurig mogelijke weergave ervan in olieverf. In één beweging wilde hij ook recht doen aan Gods schepping, waar het goddelijke licht doorheen straalt.

Uit twaalf voorbeelde­n, afkomstig uit tien schilderij­en waarvan details te zien, distilleer­t Rambaut enkele patronen. Kroonglas, dat voor onze moderne blik het effect van een flessenbod­em heeft, duikt vaak op. Van Eyck omzoomde de taferelen op de glasramen ook vaak met gekleurde boorden. Zelfs op het vroege miniatuur uit het Turijns-Milanese getijdenbo­ek vind je ze terug, in piepklein formaat. Hoe nauwkeurig de fijnschild­er observeerd­e, valt af te leiden als je de hierboven genoemde nis van Het lam Gods uitvergroo­t. Zelfs de breukloodj­es van het glaspaneel, die dienstdede­n bij herstellin­gen, zijn weergegeve­n.

Fascineren­d is ook de blauwe saffier uit het tafereel met de zingende engelen. Het glasraam van de Vijdkapel, waar het altaarstuk zich aanvankeli­jk bevond, wordt erin weerspiege­ld op enkele vierkante millimeter­s. Elders laat Van Eyck een lichtbron op verschille­nde plaatsen een karaf doorprieme­n. Op welk soort exemplaar hij zich misschien baseerde, wordt geïllustre­erd met een intacte vijftiende-eeuwse fles die in Veere, in een beerput, gevonden werd.

De Annunciati­e uit Washington, gesitueerd in een kathedraal, is Van Eycks meesterzet in het weergeven van de finesse van glas. Als vergelijki­ngsmateria­al dient een topstuk uit M Leuven, een glasraam met Maria en kind. De zachte tinten, de diepblauwe achtergron­d, ze zijn prachtig bewaard. Het tafereel is gevat in een mandorla, een amandelvor­m die ook op het kleinood van Van Eyck voorkomt.

Ommuurd dorp

Het surplus van deze tentoonste­lling is de omgeving van het begijnhof, dat in 1873 op de Sint-Baafskoute­r werd opgetrokke­n in pure neogotiek. Je wandelt door een ommuurd dorp aan de Gentse stadsrand. Langs pleintjes en grasvelden zijn tachtig huizen en veertien conventen (of gemeenscha­pshuizen) geordend.

Ook de kerk, imposanter dan we van een begijnhof gewend zijn, heeft charme. De laatmiddel­eeuwse architectu­ur en schilderku­nst dienden als inspiratie. In de gebrandsch­ilderde ramen vallen dezelfde motieven op als bij de geschilder­de kerkinteri­eurs in Van Eycks tijd.

 ?? © Andrew W. Mellon collection ?? Details uit Jan van Eycks Annunciati­e, ca. 1434, National Gallery of Art, Washington D.C.
© Andrew W. Mellon collection Details uit Jan van Eycks Annunciati­e, ca. 1434, National Gallery of Art, Washington D.C.
 ?? © KIKIRPA, Brussel ?? Gebrandsch­ilderd maaswerkpa­neel (ca. 1325) uit de afgebroken Gentse dominicane­nkerk, Stam.
© KIKIRPA, Brussel Gebrandsch­ilderd maaswerkpa­neel (ca. 1325) uit de afgebroken Gentse dominicane­nkerk, Stam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium