De Standaard

Rel over ‘antisemiti­sche’ cartoon in de Volkskrant

MEDIA De hoofdredac­tie van de Volkskrant bood haar excuses aan voor een karikatuur van Maurice de Hond, die aan nazicartoo­ns doet denken.

- Tom Heremans

De Volkskrant publiceerd­e gisteren een interview met podcastmaa­kster Annegriet Wietsma, naar aanleiding van haar podcast over de zaak-Deventer. Dat is een moordzaak uit 1999 waarin een 60jarige vrouw met messteken was omgebracht en waarvoor ene Ernest Louwes, die de geldzaken van de vrouw beheerde, werd veroordeel­d. Maurice de Hond, een in Nederland erg bekende en controvers­iële opiniepeil­er, was ervan overtuigd dat Louwes onschuldig was en dat de werkelijke moordenaar een klusjesman was, Michaël de Jong. De Hond schakelde al zijn mediaconne­cties in om die man te beschuldig­en, wat hem (De Hond, dus) in 2009 een veroordeli­ng voor smaad opleverde. Wietsma probeert in de podcast te achterhale­n hoe De Hond erin slaagde de media zo voor zijn kar te spannen.

Daar is niets mis mee, alleen maakte de krant van het stuk het coververha­al van de cultuurbij­lage De verdieping, en plaatste op het voorblad van dat katern een paginagrot­e tekening van illustrato­r Joost Albertsma: een karikatuur van De Hond als poppenspel­er die de touwtjes in de zaak-Deventer vasthoudt. Op die tekening werd onthutst gereageerd, omdat ze sterke gelijkenis­sen zou vertonen met antisemiti­sche spotprente­n van de nazi’s (De Hond is Joods). Het regende boze reacties op sociale media, onder meer van voormalig PvdA-voorzitter Lodewijk Asscher, die het op Twitter had over een ‘hufterige cartoon’. De Hond zelf liet in een reactie weten dat de krant hem ‘al langer probeert kalt te stellen’.

Hoofdredac­teur Pieter Klok bood in een reactie op de website excuses aan. ‘Deze tekening roept te veel herinnerin­gen op aan de antisemiti­sche karikature­n uit de nazitijd en had dus nooit gepublicee­rd mogen worden.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium