De Standaard

Facebook zet in op audio en podcasts

Mark Zuckerberg wil dat Facebookge­bruikers met elkaar kunnen praten in virtuele kamers of Live Audio Rooms. Hij is de mosterd gaan halen bij Clubhouse.

- Dominique Deckmyn

De opmars van social audio, het huwelijk tussen sociale media en audio, lijkt niet te stuiten. Mark Zuckerberg, de ceo van Facebook, deed gisteravon­d uit de doeken hoe hij liveconver­saties en opgenomen geluidsfra­gmenten wil toevoegen aan zijn sociale netwerken.

Daarmee springt Zuckerberg op een trein die al vrij hard rijdt. De app Clubhouse brak tijdens de lockdowns door met een aanbod van praatkamer­s en audioconfe­renties waaraan iedereen kan deelnemen en waar grote namen als Elon Musk en Mark Zuckerberg zelf het woord nemen. Twitter heeft inmiddels zijn eigen kloon van Clubhouse gebouwd, Twitter Spaces. Ook Discord heeft een eigen versie – Zuckerberg vertelde gisteravon­d trouwens live over zijn audioplann­en tijdens een interview op Discord.

Zuckerberg beschreef een reeks verschille­nde audiofunct­ies die de komende maanden in de apps van

Facebook zullen opduiken. Deze zomer komt Live Audio Rooms uit, een onderdeel van Facebook en van Messenger waarin je een groep mensen kunt uitnodigen voor een audiogespr­ek. Opvallend verschil: terwijl een Clubhouse-conversati­e achteraf verdwijnt ( je moet het dus live meemaken), zul je een Live Audio Room kunnen omzetten in een podcast die door iedereen kan worden beluisterd.

Ook elders in de Facebook-apps krijgt audio een grotere rol. Je zult weldra een soundbite (een kort audiofragm­ent) kunnen opnemen en op Facebook posten, zoals dat nu al kan met foto’s en video’s. Er komen ook nieuwe opties om via Facebook podcasts te zoeken, te delen en te beluistere­n.

Imitaties

Volgens de blog van Facebook wil het bedrijf het vooral gemakkelij­ker maken om audio te delen. Het wil ook methodes aanbieden om er geld aan te verdienen.

Facebook heeft een reputatie dat het opkomende concurrent­en graag imiteert. Dat lukt de ene keer beter dan de andere. Het ‘verhaal’, een succesvol idee van Snapchat, werd door Facebook met nog meer succes gekopieerd in zowat al zijn producten. Eerder had Facebook verschille­nde mislukte pogingen gedaan om een ander element van Snapchat, verdwijnen­de berichten, te kopiëren. De Tiktok-imitatie Instagram Reels blijft in de startblokk­en hangen en Messenger Rooms, sterk geïnspiree­rd op Zoom, lijkt ook niet echt een hit. Het is dus afwachten wat het lot wordt van Zuckerberg­s audio-experiment­en.

Een groepsgesp­rek op Facebook zul je achteraf kunnen omzetten in een podcast

 ?? © afp ?? Mark Zuckerberg springt op de trein die Clubhouse in gang heeft gezet.
© afp Mark Zuckerberg springt op de trein die Clubhouse in gang heeft gezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium