De Standaard

Snötterbrö­d

- Camping Coppens © Tom Heremans

Maandag om 20.40 uur op VTM.

¨¨èèè

Ik ben eens tien dagen met vakantie geweest in Zweden, met het gezin. Dat was leuk. Een huisje aan een meer in de bossen, met een roeiboot en enkele kano’s ter beschikkin­g. Het was redelijk goed weer. De natuur was mooi, evenals het landschap, of is dat hetzelfde, ik ben geen kenner. Van varen op een meer word je rustig, weet ik nog, je komt helemaal tot jezelf. Na tien dagen was ik zo rustig en tot mezelf gekomen dat ik niet snel genoeg weer thuis kon zijn. Zweden is een prachtig land, maar het is er ook onnoemelij­k saai. Overal dezelfde bossen en meren, overal dezelfde roeiboten en kano’s. Inzake eten kun je kiezen tussen rundergeha­kt en elandengeh­akt. Het tweede is duurder en er zit een raar smaakje aan. Je kunt ook rotte vis eten. Wijn kun je niet kopen in de supermarkt, je moet naar een speciale winkel van de overheid, waar ze je aan de kassa bekijken alsof je kinderporn­o komt kopen. Trouwens, die elanden? Zien er sympathiek uit, maar als je ze tegen het lijf loopt en je smoel staat ze niet aan, dan word je wat later onherkenba­ar toegetakel­d teruggevon­den in de bossen. Zweden? Eén keer, maar geen twee keer.

Naar dat land verhuist dus Staf Coppens met zijn vrouw, de Nederlands­e voormalige kunstschaa­tsster Monique, en hun twee kinderen van elf en twaalf of zo. Om er in de zomer een camping uit te baten. En om zich in de andere seizoenen kapot te vervelen. Dat gevoel krijg je toch na drie aflevering­en van Camping Coppens, want er valt ginds kennelijk geen moer te beleven. Waarom zou het programma anders de eerste twee aflevering­en van drie kwartier lang hebben laten zien hoe het gezin Coppens besliste om te verhuizen, hoe Staf dat aan zijn broers en zijn moeder meldde, hoe hij en zijn vrouw verhuisdoz­en inpakten, en nog meer verhuisdoz­en inpakten. En maar snotteren, de hele tijd.

In Zweden hebben we de camping al even mogen zien, maar ze wonen er nog niet, want de vergunning is niet in orde. Een huurhuisje dan maar, waarvan we gisteren in de derde aflevering al snel leerden dat de decoratie te wensen overlaat en de badkamer helemaal onder water staat zodra je de douchekraa­n opendraait. We zagen ook hoe Monique op de eerste dag na aankomst al schaatsles gaf aan lokale tienermeis­jes. De kinderen mochten al eens kennismake­n met de nieuwe school. Broer Maarten kwam op bezoek en bleef maar vragen naar de beweegrede­nen van Staf. Staf wilde er niet te diep op ingaan, anders werd het te veel een Canvasprog­ramma, vond hij. Was het maar wat meer een Canvasprog­ramma, maar Staf hield het er liever bij dat hij zijn droom najaagt. Mensen die hun droom najagen, moeten veel geduld hebben, blijkt uit dit programma. Mensen die naar dit programma kijken al evenzeer.

Het mocht niet te veel een Canvasprog­ramma worden, vond Staf. Was het maar wat meer een Canvasprog­ramma

 ?? Dpg ?? Staf Coppens en zijn vrouw Monique bij een meer van hun eigen tranen.
Dpg Staf Coppens en zijn vrouw Monique bij een meer van hun eigen tranen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium