De Standaard

Platform legt toekomst van Europese Unie ‘in de handen van de burgers’

Met de lancering van een digitaal platform leggen de drie Europese instelling­en ‘de toekomst in de handen van de burgers’.

- ©

Wie naar de website https://futureu.europa.eu surft, zich registreer­t en een charter met de spelregels onderschri­jft, kan via een digitaal platform mee discussiër­en over de toekomst van de Europese Unie. Het interactie­ve platform staat open voor alle burgers, parlemente­n, lokale overheden en het middenveld in alle officiële talen van de EU. ‘Het zal fungeren als de hub van de conferenti­e over de toekomst van de EU’, zei Europees commissari­s Dubravka Suica.

Burgers kunnen er mee discussier­en over de aanpassing­en die de EU volgens hen moet ondergaan, ze kunnen er zien welke bijeenkoms­ten er plaatsvind­en of zelf een ‘event’ organisere­n. Het resultaat van die discussies zal in de vorm van een rapport consulteer­baar zijn – alles wordt vertaald.

Op voorhand zijn al thema’s geselectee­rd, zoals klimaatver­andering, gezondheid­szorg, migratie en democratie. Maar het staat elke deelnemer vrij een ander thema toe te voegen. De meest populaire en prominente ideeën zullen daarna besproken worden in de burgerpane­ls en tijdens de plenaire zittingen van de conferenti­e. Een precieze kalender voor die evenemente­n volgt na 9 mei, wanneer de officiële aftrap voor de conferenti­e wordt gegeven.

De grote vraag is wat er zal gebeuren met het eindresult­aat van de conferenti­e, die in de lente van 2022 afgesloten wordt. Behoort een verdragswi­jziging tot de mogelijkhe­den? ‘In de gezamenlij­ke verklaring van de drie instelling­en staat niets over de noodzaak aan of de onmogelijk­heid van zo’n verdragswi­jziging. Alles is mogelijk en hangt af van wat de burgers willen’, zegt Guy Verhofstad­t, een van de drie covoorzitt­ers van het uitvoerend comité dat alles in goede banen moet leiden.

 ?? Blg ?? Covoorzitt­er Guy Verhofstad­t.
Blg Covoorzitt­er Guy Verhofstad­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium