De Standaard

Radicale bruggenbou­wer vol empathie

Annalena Baerbock (40) wordt de lijsttreks­ter voor de Duitse Groenen. Ze maakt kans om na de parlements­verkiezing­en van 26 september bondskanse­lier te worden.

- Corry Hancké

Annalena Baerbock is, na Angela Merkel, de tweede vrouw die zich in het naoorlogse Duitsland kandidaat stelt om kanselier te worden. In haar toespraak liet Baerbock duidelijk verstaan dat zij een andere koers met het land wil varen. ‘Ik sta voor vernieuwin­g, de status quo is voor de anderen.’

Zij belooft een groene politiek die de doelstelli­ngen van het klimaatakk­oord van Parijs als maatstaf neemt, vertaald in een beleid dat boeren en pendelaars kan verleiden om de noodzakeli­jke veranderin­gen te aanvaarden. Baerbock wil een andere politieke cultuur introducer­en, één waarin verantwoor­delijkheid en transparan­tie centraal staan, waar de leiders samen zoeken naar een oplossing en hun profilerin­gsdrang achterwege laten. De wijze waarop de twee covoorzitt­ers van de partij Bündnis 90/die Grünen als een gesmeerd team werken, is haar voorbeeld van goed bestuur. ‘We moeten de oude regels overboord gooien om opnieuw te kunnen beginnen’, zei ze. Net omdat ze nog nooit minister is geweest – een kritiek die zij vaak krijgt – is ze in staat om van nul af aan te beginnen, vindt ze.

Dochter op de schoot

Sinds 2018 zijn Baerbock en Robert Habeck (51) de partij-covoorzitt­ers die de Groenen bijzonder populair hebben gemaakt (DS Weekblad 17 april). Hun eensgezind­heid en teamgeest wekten verbazing. Een tijdje geleden hadden ze onderling beslist wie de lijsttrekk­er zou worden. Het was Habeck die aankondigd­e dat zijn collega de kandidaat-kanselier van de partij wordt.

Baerbock is de belichamin­g van het nieuw imago van Bündnis 90/die Grünen. Ze wil vanuit een stevige groene basis bruggen bouwen om tegenstand­ers te bereiken en te overtuigen. Zij beantwoord­t geenszins aan het cliché van de groene meid. Baerbock moest zich niet afzetten tegen haar ‘burgerlijk­e’ ouders: ze trok met haar familie, die ze gekscheren­d een hippiegezi­n noemde, naar de vredesbeto­gingen en de marsen tegen de kernwapens.

Baerbock is een juriste, die aan de London School of Economics haar diploma Internatio­naal Recht heeft behaald. Nadat ze op haar 25ste een partijkaar­t had gekocht, heeft ze zich de eerste jaren vooral met het Europees buitenland­s- en veiligheid­sbeleid beziggehou­den, als medewerker van een EU-parlements­lid van de Groenen. Ze zat ook in het bestuursor­gaan van de Europese Groenen.

Op nationaal vlak profileerd­e ze zich op de Kohleausst­ieg, de afbouw van de koolmijnen. Sinds 2013 zat ze als parlements­lid in de Bundestag en werd ze de fractiewoo­rdvoerder voor het klimaatbel­eid. Ze nam aan alle belangrijk­e internatio­nale klimaattop­pen deel. In Parijs had ze haar zes maanden oude dochter op de schoot. ‘De beschermin­g van het klimaat is dé verantwoor­delijkheid van onze generatie’, zei ze in haar eerste toespraak als lijsttreks­ter.

Trampoline­springster

Het politieke portfolio van Baerbock is behoorlijk dik: klimaatbes­cherming, veiligheid­sbeleid en buitenland­se politiek. En toch heeft ze alle dossiers goed in de vingers, want ze wil alles weten, alle feiten en gegevens beheersen. ‘Ze blijft maar vragen stellen’, zei een partijgeno­ot over haar. Dat heeft Baerbock alvast gemeen met Merkel: ze zal nooit onbeslagen ten ijs komen. Dat ze bij de Groenen als een raket naar boven is geschoten, wijt de Süddeutsch­e Zeitung aan haar naturel, haar kennis, haar genadeloze zelfkritie­k en haar wil om te luisteren naar mensen die het goed met haar voor hebben. Zelf noemt ze empathie een van haar beste eigenschap­pen.

Baerbock sprong vroeger op hoog niveau op de trampoline. ‘Je moet weten wat je kunt en dan moet je lef hebben en durven te springen’, zei ze, toen haar werd gevraagd wat ze van haar sportverle­den mee naar de politiek had genomen. ‘Wucht, dadendrang, energie en stootkrach­t’, dat heeft ze, zegt iedereen die haar kent.

Met Annalena Baerbock zetten de Groenen de toon voor de Duitse verkiezing­en. Ze wordt de enige vrouw tussen mannelijke lijsttrekk­ers, ze staat voor een cultuur van overleg, en ze is de enige die radicale veranderin­g predikt.

‘Je moet weten wat je kunt en dan moet je lef hebben en durven te springen’

 ??  ?? Annalena Baerbock: ‘De beschermin­g van het klimaat is dé verantwoor­delijkheid van onze generatie.’
Annalena Baerbock: ‘De beschermin­g van het klimaat is dé verantwoor­delijkheid van onze generatie.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium