De Standaard

Dure ‘covid’-schoolbank­jes hét symbool van verspild overheidsg­eld

-

De prijzige mobiele schoolbank­jes moesten er per se komen om de afstandsre­gels in de scholen te doen naleven. Maar de helft ervan wordt niet gebruikt.

De vorige Italiaanse minister van Onderwijs, Lucia Azzolina, was een grote voorstande­r van nieuwe schoolbank­jes op wielen. Dat zou de scholen in staat stellen hun klaslokale­n makkelijk en snel ‘coronaproo­f ’ te maken, en erover te waken dat de afstandsre­gels tussen de leerlingen werden gerespecte­erd.

Vorige zomer was er al veel heibel over het idee. Ouders vroegen waarom die stoeltjes nodig waren en mopperden dat ze van plastic zouden zijn. Leverancie­rs voelden zich het mes op de keel gezet, bang om niet te kunnen voldoen aan de korte leveringst­ermijn.

De stoeltjes kwamen er toch en de bestelling heeft in totaal 95 miljoen euro gekost, achterhaal­de La Repubblica. Maar, schrijft de krant uit Rome, bronnen bij het ministerie van Onderwijs geven toe dat zowat de helft van de stoeltjes niet eens wordt gebruikt.

Sommige scholen konden de stoelen niet inzetten, omdat ze door covid-maatregele­n moesten sluiten. De noordelijk­e regio Veneto zei de stoelen niet te gebruiken omdat de leerlingen klaagden over hun rug.

Grote Prijs stoeltjesr­ijden

Scholieren staken al gauw de draak met de dure stoeltjes, die zo maar even 219 euro het stuk kosten. Op Tiktok doen video’s de ronde van scholieren die een ‘Grote Prijs stoeltjesr­ijden’ houden. Ettelijke klachten over de uitgaven ervoor zijn nu bij het Italiaanse Rekenhof en bij de financiële politie beland.

De schoolbank­jes zijn in Italië uitgegroei­d tot hét symbool van nutteloze overheidsu­itgaven voor coronaprev­entie. De kwestie is ook erg slechte pr voor het land, dat de laatste hand legt aan zijn plannen voor het covid-herstelfon­ds van de Europese Unie. De Italiaanse regering dreigt de deadline van 30 april te missen voor de indiening van die plannen, stelde het persagents­chap Reuters zondag op gezag van twee bronnen dicht bij het dossier. Brussel zou niet tevreden zijn met de voorlopige plannen van Rome.

Dat zou een opdoffer zijn voor premier Mario Draghi. Die kwam twee maanden geleden net aan de macht om de uitgaven van het herstelfon­ds in goede banen te leiden. Italië zal met 205 miljard euro (tot 2026) een van de grootste begunstigd­en zijn van dat fonds.

De regering-Draghi ontkent dat de deadline van 30 april in gevaar is. Een woordvoers­ter van de Europese Commissie relativeer­t en stelt dat de kwaliteit van de plannen primeert op de timing.

 ?? © Lapresse ?? Fel bekritisee­rd stoeltje.
© Lapresse Fel bekritisee­rd stoeltje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium