De Standaard

Het loont de moeite centraal bankier te zijn

- Pascal Dendooven

De Nationale Bank van België heeft een ernstig probleem opgelost. De bank maakte gisteren bekend dat ze na meer dan twee jaar eindelijk opnieuw een vicegouver­neur heeft. Het gaat om Steven Vanackere (CD&V), die al één van de zes topdirecte­uren was van de NBB en die nu promotie maakt. Vanackere zal zijn loon van 352.683 euro zien stijgen naar 390.000 euro, en dat ondanks het feit dat het loon van de vicegouver­neur met 5 procent werd afgetopt na een beslissing van de regentenra­ad in november. Het loon is geïndexeer­d op basis van de gezondheid­sindex. Mits een indexatie van 2,5 procent rondt de vicegouver­neur de kaap van 400.000 euro.

De hoge lonen bij de NBB trekken al langer de aandacht. ‘When it comes to central-banker salaries, it pays to be Belgian’, luidde de kop van een analyse van het financieel agentschap Bloomberg in 2016. Het loon van gouverneur Jan Smets bleek toen hoger dan dat van toenmalig ECBgouvern­eur Mario Draghi.

Ook vandaag is het nog goed Belg te zijn als centraal bankier. Gouverneur Pierre Wunsch verdiende afgelopen jaar bruto 511.391 euro of meer dan twee keer zoveel als de circa 230.000 euro van de premier. Daarnaast werd er ook nog eens 100.000 euro in de pensioenpo­t van Wunsch gestopt. Het is niet bekend wat zijn groepsverz­ekering zal bevatten de dag dat hij als gouverneur met pensioen gaat, maar een voorzichti­ge schatting suggereert dat hij een miljoen euro pensioenge­ld tegemoet kan zien. Een royale groepsverz­ekering is een kenmerk bij de NBB.

Vicegouver­neur Steven Vanackere verdient bijna het dubbele van premier Alexander De Croo

Wunsch zal dit jaar 10 procent minder verdienen na een beslissing van de regentenra­ad. Op die manier moest de loonspanni­ng binnen de bank afnemen. Wunsch valt daardoor terug op circa 460.000 euro, wat nog altijd meer is dan de 416.037 euro van ECB-gouverneur Christine Lagarde. Die laatste heeft wel een woning ter beschikkin­g van de bank.

Kaderleden en directeure­n van de Nationale Bank hebben, behalve hun loon en een royaal pensioenpl­an, ook nog recht op allerlei andere voordelen in natura. De bank betaalt bijvoorbee­ld het inschrijvi­ngsgeld van studerende kinderen aan de universite­it, net als hun boeken. Er zijn ook allerlei verzekerin­gsformules voorzien, die kosten opvangen en/of inkomensve­rlies tegengaan. Van Wunsch is geweten dat hij niet snel een onkostenno­ta indient. Een contrast met de verhalen over een ex-topdirecte­ur, die stevige onkostenno­ta’s indiende en het bijvoorbee­ld normaal vond om veelvuldig met de kinderen in een Brussels hotel te ontbijten op kosten van de bank.

Een deel van de kosten van de Nationale Bank komen terecht bij de banksector en beursvenno­otschappen die onder toezicht staan van diezelfde NBB. Die klagen er al lang over dat de NBB met zijn 2.085 medewerker­s een dure organisati­e is. Veel van de werkingsko­sten staan trouwens los van het bankentoez­icht. Het is niet toevallig dat de NBB eerder Hudson liet nagaan of het beloningss­ysteem van de bank voldoende prikkels inbouwt om resultaten af te leveren. Een vraag waar ze bij voorbaat het antwoord op kende.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium