De Standaard

Gaan oliebedrij­ven straks sigaretten­pakjes achterna?

Oliemaatsc­happijen hebben het in hun reclameboo­dschappen zelden over de uitstoot die ze veroorzake­n. ‘Waarom geen waarschuwi­ng als “Fossiele brandstoff­en veroorzake­n klimaatver­andering”?’

- Ruben Mooijman ©

‘Planten nemen CO2 op. Wij werken aan technologi­e waarmee fabrieken dat ook kunnen.’ Die boodschap bracht oliemaatsc­happij ExxonMobil ruim een jaar geleden in paginagrot­e advertenti­es, die onder meer in De Standaard verschenen. De tekst werd begeleid door een illustrati­e van een fabriek die overwoeker­d leek door plantengro­ei. Heel wat lezers namen destijds aanstoot aan die boodschap, in die mate zelfs dat de ombudsvrou­w zich erover boog.

Volgens de ngo Client Earth, die eerder het chemiebedr­ijf Ineos en de Nationale Bank voor de rechter daagde, was de campagne van ExxonMobil een voorbeeld van greenwashi­ng. Klimaatonv­riendelijk­e bedrijven doen zich voor als duurzaamhe­idskampioe­nen om zo hun imago op te poetsen. Het is een praktijk die al jarenlang gemeengoed is in de sector. ‘Dergelijke advertenti­es doen geen recht aan de werkelijke activiteit­en van deze bedrijven’, zegt Johnny White van ClientEart­h in een mededeling.

ClientEart­h ijvert ervoor dergelijke reclamecam­pagnes aan banden te leggen. In eerste instantie doet de ngo een beroep op aandeelhou­ders om de bedrijven erop aan te spreken tijdens de algemene vergaderin­gen die binnenkort gehouden worden. Maar de ngo stelt ook voor om bij misleidend­e reclame een disclaimer te plaatsen, zoals ook op sigaretten­pakjes het geval is. Een affiche met een frisse foto waarin windmolens de blauwe lucht doorklieve­n, zou dan in de hoek de mededeling ‘Fossiele brandstoff­en veroorzake­n klimaatver­andering’ moeten bevatten.

Vliegtuige­n op afval

De organisati­e heeft al eenmaal een advertenti­ecampagne met succes aangevocht­en. In februari vorig jaar trok BP zijn campagne ‘Possibilit­ies Everywhere’ terug, nadat ClientEart­h een klacht bij het Oeso-contactpun­t voor multinatio­nals had ingediend. De ngo klaagde het misleidend­e karakter aan van de campagne, die BP’s activiteit­en rond duurzame energie in de verf zette. Enkele slagzinnen: ‘Wij zien mogelijkhe­den in vliegtuige­n die op afval vliegen’, of ‘We zien mogelijkhe­den in de kracht van wind’.

‘De campagne wekt de indruk dat BP een bedrijf is dat hernieuwba­re energie produceert, terwijl nog 96 procent van de BP-uitgaven naar olie en gas gaat’, stelde ClientEart­h destijds vast. Ook nu oppert de ngo de mogelijkhe­id juridische middelen in te zetten. ‘Advocaten bevestigen dat de klimaatins­panningen van een bedrijf meetbaar zijn, en wie op een misleidend­e manier adverteert, stelt zich bloot aan mogelijke klachten.’

Vrijwel alle grote energiebed­rijven maken reclame waarin een duurzame toekomst centraal staat, terwijl de bedrijfsac­tiviteiten verre van duurzaam zijn. ExxonMobil bijvoorbee­ld maakt reclame met biobrandst­of uit algen, maar heeft geen concreet actieplan om tot nuluitstoo­t te komen. Aramco zegt de ‘klimaatuit­daging aan te gaan’, maar blijft zoeken naar nieuwe olie- en gasreserve­s. Shell belooft ondersteun­ing voor ‘de grootste beweging naar hernieuwba­re energie die de wereld ooit heeft gezien’, maar zijn traject naar nuluitstoo­t is erg afhankelij­k van de afvang van CO2-uitstoot die het gevolg is van fossiele verbrandin­g.

De nadruk op CO2-afvang (carbon capture and storage) is trouwens een constante in de reclame van heel wat oliebedrij­ven. Chevron, Shell, Total en ExxonMobil willen die technologi­e inzetten om de Parijs-doelstelli­ngen te halen. Maar het is ook een manier om olie- en gasontginn­ing te continuere­n, hoewel de commerciël­e haalbaarhe­id ervan volgens ClientEart­h geenszins vaststaat.

‘Wetenschap­pers laten er geen twijfel over bestaan dat energiebed­rijven de uitstoot van broeikasga­ssen drastisch moeten reduceren. We moeten onze afhankelij­kheid van fossiele energiebro­nnen afbouwen, maar in plaats daarvan blijven deze bedrijven adverteren met boodschapp­en die het grote publiek op het verkeerde been zetten’, stelt White.

Vrijwel alle grote energiebed­rijven maken reclame waarin een duurzame toekomst centraal staat, terwijl hun activiteit­en verre van duurzaam zijn

geflitst

 ?? Clienteart­h ?? Als het van de ngo ClientEart­h afhangt, bevat reclame van oliemaatsc­happijen binnenkort waarschuwi­ngen als op deze fotomontag­e.
Clienteart­h Als het van de ngo ClientEart­h afhangt, bevat reclame van oliemaatsc­happijen binnenkort waarschuwi­ngen als op deze fotomontag­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium