De Standaard

Het laatste kunstje van José Mourinho?

In ieder geval geen Super League voor José Mourinho (58). Net nu bekend raakte dat ook Tottenham zou deelnemen aan de nieuwe Europese competitie, is de Portugese coach ontslagen.

- © Valerie Van Avermaet

coach, andere spelers. Er zijn fouten die ik waarschijn­lijk niet eens fouten mag noemen, omdat ze te maken hebben met de kwaliteite­n van mijn spelers.’ Dat zei een furieuze José Mourinho nadat zijn ploeg begin april tegen Newcastle een late gelijkmake­r had geïncassee­rd. Zijn eigen spelers bekritiser­en bij een nederlaag en zichzelf ophemelen bij een zege. Vintage Mourinho als hij het moeilijk krijgt. Ook tijdens zijn laatste passage bij Chelsea in 2015 wees hij op eenzelfde manier zijn spelers terecht.

De Portugese coach orakelt altijd dat zijn methodes de beste van de wereld zijn, maar wie zijn spelers zo afvalt, komt daar niet lang mee weg. Bovendien deden eerder al geruchten de ronde dat de spelers zijn te verdedigen­de aanpak moe zijn. Met spelers als Son Heung-min en Harry Kane ligt de kwaliteit van Tottenham toch vooral in het aanvallend­e compartime­nt.

Het is overigens ook die wedstrijd tegen Newcastle begin april dat Toby Alderweire­ld en Serge Aurier ontbraken in de selectie. Volgens Mourinho omdat ze niet tijdig terug waren van hun verplichti­ngen als internatio­nal en daardoor slechts eenmaal meetrainde­n. Een leugen, want Tottenham postte zelf foto’s waarop de twee al eerder op training te zien waren. Het past in het rijtje van fratsen waarover ook Paul Pogba het recent had in een interview. ‘Ooit had ik een goede verstandho­uding met Mourinho, tot plots de volgende dag … Ik weet niet wat er gebeurd was. Hij kan spelers plots uit de ploeg zetten zonder reden. Dan is het alsof ze plots niet meer bestaan’, aldus Pogba, die Mourinho als trainer had bij Manchester United, onlangs in een interview met het Britse Sky Sports.

Resultaten vallen tegen

Al is niet alleen zijn gedrag ten opzichte van zijn spelersgro­ep een probleem. Ook de resultaten vallen gewoonweg tegen. Tottenham startte nog goed aan het seizoen met onder andere een 6-1-zege tegen Manchester United en de eerste plaats in de stand in december. Sindsdien ging het echter snel bergaf en verloor de Portugees al zijn krediet.

Plots verloor Tottenham acht van de zeventien competitie­wedstrijde­n. Voor het eerst in zijn carrière leed Mourinho zo tien competitie­nederlagen in één seizoen.

Onverwacht komt zijn ontslag niet, maar de timing is pijnlijk

Tottenham staat intussen pas zevende in de Premier League, op vijf punten van de vierde plaats. Het laatste duel van Mourinho was het 2-2-gelijkspel van afgelopen vrijdag bij Everton. Dat puntenverl­ies kelderde de kansen voor de top vier en een Champions League-ticket lijkt dus ver weg. In de Europa League werden de Spurs onlangs dan weer onverwacht uitgeschak­eld in de achtste finale tegen Dinamo Zagreb. In eigen huis droogde de Kroatische club Tottenham af met 3-0, terwijl Mourinho en co in de FA Cup in de vijfde ronde strandden.

Onverwacht komt zijn ontslag dus niet, maar de timing is pijnlijk. Zondag staat de finale van de Carabao Cup tegen Manchester City op het programma. Het kan de eerste prijs voor Tottenham zijn sinds 2008.

Het lijkt er bovendien op dat het tijdperk van een van de meest suc‘Zelfde cesvolle coaches in Europa de voorbije twee decennia ten einde is. Althans in de Premier League, want ook Chelsea (2x) en Manchester United ontsloegen hem in het verleden al en zo blijven er nog maar weinig topclubs over. Maar werk of geen werk:The Special One hoeft niet te vrezen dat hij The Poor One zal worden. Hij strijkt volgens Britse media minstens zo’n 20 miljoen euro aan ontslagver­goeding op en wordt doorbetaal­d door Tottenham tot hij nieuw werk heeft gevonden.

 ?? Tottenham via getty ?? Voor het eerst in zijn carrière leed Mourinho tien competitie­nederlagen in één seizoen.
Tottenham via getty Voor het eerst in zijn carrière leed Mourinho tien competitie­nederlagen in één seizoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium