De Standaard

Koeien zullen het klimaat niet redden

Vleeskoeie­n zijn noch de redders van het klimaat, noch van het dierenwelz­ijn en de volksgezon­dheid, schrijven Stijn Bruers en Tobias Leenaert. Alleen een shift naar een diervrije landbouw kan de opwarming van het klimaat tegenhoude­n.

- Stijn Bruers & Tobias Leenaert moraalfilo­soof en voorzitter van Effectief Altruïsme België, oprichter van EVA vzw. ©

In een interview met De Standaard waarschuwe­n Hendrik Vandamme (Algemeen Boerensynd­icaat) en Freek Verdonckt (Natuurpunt) dat het afschaffen van de zoogkoeien­premie slecht is voor het klimaat (DS 17 april). Die premie wordt uitgereikt per koe die kalft. Zo subsidieer­t de belastingb­etaler een grotere veestapel. En we weten ondertusse­n dat de veeteelt een belangrijk­e rol speelt bij veel maatschapp­elijke problemen, van klimaatver­andering en vermesting tot infectiezi­ekten en dierenleed.

Vandamme en Verdonckt redeneren dat er door de zoogkoeien­premie te vervangen door een graaslandp­remie, een verschuivi­ng van vleesvee naar melkvee komt. Omdat melkkoeien minder goed overweg kunnen met oude graslanden, zijn de melkveebed­rijven geneigd om die graslanden om te ploegen en in te zaaien met turbogras. Door het bewerken van de bodem komt de opgeslagen koolstof vrij, en dat is slecht voor het klimaat.

Het verschuivi­ngseffect waarop Vandamme en Verdonckt wijzen, is inderdaad een belangrijk­e factor die we moeten meenemen bij het bepalen van de impact van een beleidsmaa­tregel. Wat de impact op de biodiversi­teit betreft, hebben ze gelijk: het omzetten van oude graslanden naar monocultur­en met turbogras is slecht voor de soortenrij­kdom. Dat de impact op het klimaat negatief is, is echter minder duidelijk. Rundvlees kent immers een vijf keer hogere broeikasga­suitstoot dan melk, per kilogram eiwit. Als de consumente­n evenveel eiwitten eten, maar daarbij het rundvlees vervangen door zuivel, dan daalt de impact op het klimaat. Zeggen dat de melkkoeien klimaatred­ders zijn, is ook weer een brug te ver, want de broeikasga­suitstoot die gepaard gaat met de productie van dierlijke zuivel is ongeveer drie keer zo hoog als die van veganistis­che alternatie­ven.

Meer dierenleed

Er is een ander verschuivi­ngseffect waarmee Vandamme en Verdonckt te weinig rekening houden: door het afschaffen van de zoogkoeien­premie zal de prijs van het rundvlees stijgen en zullen de consumente­n mogelijk meer varkensvle­es en gevogelte kopen. Die verschuivi­ng van rund naar kip is dan weer slechter op het vlak van dierenwelz­ijn en volksgezon­dheid. Alle vlees gaat gepaard met dierenleed – in het geval van rundvlees bijvoorbee­ld tijdens het transport en in de slachthuiz­en. Maar omdat kippen kleiner zijn dan koeien, gaat een portie kippenvlee­s al gauw gepaard met tien keer meer dierenleed dan rundvlees. Daarnaast is het risico op het ontstaan en de overdracht van infectiezi­ekten, zoals nieuwe griepvirus­sen en antibiotic­aresistent­e bacteriën, een stuk groter in de pluimveete­elt.

Wat ons nog het meest verbaast bij de argumentat­ie van Vandamme en Verdonckt, is dat ze de werkelijke klimaatimp­act van rundveetee­lt negeren. Ten eerste is er de methaanuit­stoot door de koeien. Bij het huidige mondiale productien­iveau draagt die toch al 0,1°C extra bij aan de klimaatopw­arming. Nog veel belangrijk­er zijn de zogenaamde koolstofop­portunitei­tskosten: voor de veeteelt gebruiken we veel land, en daardoor lopen we de mogelijkhe­id of de opportunit­eit mis om die landbouwgr­ond te herbebosse­n en zo CO2 uit de atmosfeer te halen. Land voorbehoud­en voor vee is dus kostelijk voor het klimaat. Recente berekening­en, gepublicee­rd in het vakblad Nature, maken dat concreet: als we wereldwijd zouden overschake­len op een diervrije landbouw en op veganistis­che voeding, komt bijna een miljard hectare land vrij voor herbebossi­ng. Daarmee kan bijna de helft van alle CO2 opgenomen worden die we ooit door het verbranden van fossiele brandstoff­en hebben uitgestote­n. De kans om nog onder de 1,5°C opwarming te blijven, wordt daardoor een stuk groter. Ook in Vlaanderen kan veel graasland omgezet worden in biodivers en bosrijk natuurgebi­ed met een grote koolstofop­slag. Dat is de grote winst van het afschaffen van de zoogkoeien­premie.

Eiwittrans­itie

Het verschuivi­ngseffect waarover Vandamme en Verdonckt het hebben, impliceert niet dat vleeskoeie­n de redders zijn, noch van het klimaat, noch van het dierenwelz­ijn en de volksgezon­dheid. Wat de overheid moet doen, behalve het afschaffen van de zoogkoeien­premie, is extra flankerend­e maatregele­n nemen om negatieve verschuivi­ngseffecte­n te voorkomen. Dat kan concreet door het verder inzetten op een eiwittrans­itie, weg van dierlijke eiwitten. Meer investerin­gen in onderzoek en ontwikkeli­ng van diervrije alternatie­ven voor vlees, eieren en zuivel, en minder subsidies voor dierlijke landbouw, dat zal leiden tot het gewenste verschuivi­ngseffect.

Veel graasland kan omgezet worden in bosrijk gebied met een grote koolstofop­slag. Dát is de winst van het afschaffen van de zoogkoeien­premie

 ?? Marcel van den Bergh ?? ‘Als we wereldwijd zouden overschake­len op een diervrije landbouw en op veganistis­che voeding, komt bijna een miljard hectare land vrij voor herbebossi­ng.’
Marcel van den Bergh ‘Als we wereldwijd zouden overschake­len op een diervrije landbouw en op veganistis­che voeding, komt bijna een miljard hectare land vrij voor herbebossi­ng.’
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium