De Standaard

Medelijden met de Queen

- de mening John Vandaele John Vandaele is journalist van Mo*Magazine. In ‘De mening’ geeft een gastschrij­ver een week lang zijn of haar visie op een actueel thema.

Afgelopen weekend werden alle registers opengetrok­ken voor de afscheidsp­lechtighei­d van de Britse prins Philip. De journaals van VTM en VRT openden er zaterdag minutenlan­g mee. We leerden veel: het was een intieme en sobere plechtighe­id, al was er dan een heel leger betrokken bij de muziek en de choreograf­ie, de kist was gemaakt van oude Engelse eik, prins Harry en prins William hadden met elkaar gepraat en koningin Elisabeth zat helemaal alleen vooraan in de kerk. Of er na de plechtighe­id nog een koffietafe­l was, weten we niet. Het hof had verkozen daar niet over te communicer­en.

De UAntwerpen heeft in een studie aangetoond dat in het coronajaar het aandeel van buitenland­s nieuws in de journaals terugliep van 28 naar 21 procent, en dat die 21 procent dan nog vooral over covid-19 ging. Buitenland­nieuws is al schaars, als er minder van gegeven wordt, moedigt dat onze bevolking aan om zich verder naar binnen te keren. Dat is vreemd voor een regio die zo afhankelij­k is van de export.

De Britse koninklijk­e familie is een constituti­onele monarchie zoals er wel meer zijn in de wereld. Eigenlijk is Frank-Walter Steinmeier, de ceremoniël­e president van Duitsland, politiek belangrijk­er. Ook hij is een stuk ceremonie, maar dan van een land met meer bewoners en waar we, sinds de Brexit, ook meer mee te maken hebben. Toch gaat het zelden over Frank-Walter, maar wel voortduren­d over de bevallinge­n, de ruzies, de overlijden­s en de criminele feiten van The firm. Waarom?

Akkoord, de Windsors spelen een soort van tribale rol in het identiteit­sgevoel van de Britten. Ook in GrootBritt­annië heeft dat al tot discussies geleid: kritische Britten spraken over Noord-Koreaanse toestanden omdat de BBC zo overdadig aandacht besteedde aan de koninklijk­e familie.

Maar ook de Vlaamse pers volgde niet meteen een afstandeli­jke lijn. Het uitgangspu­nt was hier veeleer: deze mensen zijn hoe dan ook belangrijk, daarom beginnen we ons journaal met een minutenlan­ge verslaggev­ing van de plechtighe­id. Op VTM werd de kijker zelfs zachtjes aangemoedi­gd om mee te leven met de koningin die ‘moederziel’ alleen zat, terwijl ze gewoon de coronarege­ls volgde. Dat de prinsen Harry en William met elkaar praatten, stemde hoopvol, werd gezegd, alsof wij bekommerd horen te zijn over de spanningen tussen de broers.

Zo leer je de Vlamingen het narratief te volgen van ‘wij zijn ook maar een familie’, terwijl het wel om een puissant rijke familie gaat. Dat bleek nog eens toen de gegevens over de Europese landbouwsu­bsidies bekendgema­akt werden. De Britse koninklijk­e familie bleek een van de grote ontvangers. Ik vraag me af waarom ons, Vlamingen, aangeleerd moet worden om mee te leven met deze royals? Laat de mensen meer in sprookjes geloven, en ze zullen minder van de realiteit te zien krijgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium