De Standaard

Marketeers van de nieuwe politiek

- Thibaut Renson

Er valt veel voor te zeggen dat een partij haar subsidies naar eigen goeddunken kan besteden (DS 19 april) en dat de SP.A een interessan­te koop deed met Vooruit. Meer nog: het is tekstboek marketing om voor relatief weinig geld een naam te kopen die de kern van je missionsta­tement uitdraagt, die bovendien socialisti­sche wortels heeft, voor altijd geassociee­rd zal worden met cultureel erfgoed en met een rebelleren­d volk dat de handen zelf uit de mouwen steekt, en die in kapitalen van 6,80 meter bij 8, 60 meter op een van Vlaanderen­s mooiste beschermde gevels prijkt – zichtbaar van Nieuwpoort tot Sint-Niklaas.

Maar er zijn meer kanten aan het verhaal dan een partij die een nieuwe naam kiest en het een of andere kunstencen­trum dat daar een probleem van maakt. Want, jawel, het spreekt voor zich dat een bekend kunstencen­trum niet kan blijven functioner­en onder hetzelfde etiket als een politieke partij (terwijl de partij daar net van zou kunnen profiteren). Dus was het de partij óf het kunstencen­trum. Een financiële onderhande­ling óf een juridisch gevecht. Maar een twist werd het hoe dan ook. Die werd ingezet door een partij die van mening is dat een naam die zelfs de huidige raad van bestuur van De Vooruit niet toekomt, haar toebehoort. Zeker als ze ervoor betaalt.

Daarom is het vreemd dat, ook al getuigt het van puike marketing, de partij buiten schot blijft in de verontwaar­diging.

Als cynische burgers schermen met ‘de arrogantie van de macht’, dan is een partij die zich schaamtelo­os de naam van een bekend kunstencen­trum toe-eigent, koren op de molen. Meer nog: het financiële akkoord dat achter gesloten deuren getekend werd en waarover niemand iets hoeft te weten, maakt de omslag van partij naar beweging enigszins hypocriet en zelfs kolderiek.

Want ondertusse­n schrijft de partij ongestoord haar eigen verhaal. Een verhaal waarin ze zichzelf een ‘beweging’ en haar programma een missionsta­tement noemt. Waarmee ze komaf wil maken met de ‘oude politiek, een eiland waar alleen politieker­s onder elkaar beslissing­en nemen’. Dat moet door middel van transparan­tie en participat­ie en het ‘opensmijte­n van ramen en deuren voor iedereen die vooruit wil’. En omdat ze beseft dat jezelf een beweging noemen de oude politiek nog niet doet doodbloede­n, is haar motto Show, don’t tell. ‘We bewijzen het ook’, schrijft de partij op haar site. ‘In De Haan gaan we onder de naam Samen Vooruit! een intense samenwerki­ng aan om via onze brede beweging het leven elke dag wat beter te maken voor de inwoners.’

Als ze het niet menen, hebben ze wel een goed gevoel voor humor. En anders is de beweging veroordeel­d tot een mea culpa over de naamsveran­dering. En vooral: een nieuwe zoektocht naar een nieuwe naam.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium