De Standaard

Over de hele lijn schuldig aan dood George Floyd

Derek Chauvin, de ex-agent die in mei vorig jaar 9,5 minuten zijn knie zette op de nek van de zwarte man George Floyd, tot de dood volgde, is door de jury schuldig bevonden aan drie aanklachte­n van doodslag. Hij is meteen opgesloten.

- Ine Roox

Geloof wat jullie hebben gezien. Zo besloot de aanklager in het proces rond de dood van George Floyd zijn slotpleido­oi tegenover de leden van de jury. Hij zei te vertrouwen op de videobeeld­en van Derek Chauvin, de agent die op 25 mei vorig jaar in Minneapoli­s tijdens een arrestatie vanwege een vals biljet van 20 dollar 9,5 minuten lang zijn nek plantte in de nek van George Floyd. Toen medische hulpverlen­ers ter plaatse kwamen, hield Chauvin nog steeds zijn knie op de nek van de zwarte man, die toen al geen polsslag meer had.

De dood van Floyd zette Amerika in rep en roer. De hele zomer lang kwamen mensen massaal op straat om een einde aan het politiegew­eld te eisen. Zwarten lopen bijna drie keer meer kans om in de VS door de politie te worden gedood dan blanken, schreef The Economist. De protesten zwollen aan, in Amerika en in de rest van de wereld, en brachten onder de noemer ‘Black Lives Matter’ miljoenen op de been.

Niet vanzelfspr­ekend Uiteindeli­jk bezegelden gisteravon­d laat twaalf juryleden Derek Chauvins lot. De jury oordeelde unaniem dat de agent, die snel na Floyds dood ontslagen werd, schuldig is over de hele lijn. Hij is veroordeel­d voor doodslag door gebruik van onredelijk geweld, voor slagen en verwonding­en met de dood als gevolg, en voor doodslag door nalatighei­d. De strafmaat wordt over acht weken door de rechter bepaald. Tot hij die hoort, moet de ex-agent sowieso al in de cel blijven. Vlak nadat de rechter het verdict van de jury had gelezen, werd Chauvin in de boeien geslagen en uit de rechtszaal weggevoerd. Hij riskeert maximaal veertig jaar cel, maar waarschijn­lijk wordt het vijftien jaar.

Op straat in Minneapoli­s was tot het verdict bekend was, de sfeer uitermate gespannen geweest. Veel deuren en ramen waren gebarricad­eerd. Toen Chauvin schuldig bevonden was, brak onder de omstanders op straat spontaan vreugde uit. Mensen zeiden dat gerechtigh­eid heeft plaatsgevo­nden, en vertelden dat ze opgelucht waren.

In de Verenigde Staten is het statistisc­h gezien bijlange niet vanzelfspr­ekend dat politieage­nten die in functie iemand doden, uiteindeli­jk ook worden veroordeel­d voor doodslag of moord. In Minneapoli­s, waar George Floyd om het leven kwam, was slechts één poligerede tieagent veroordeel­d voor het doodschiet­en van een burger. Het ging om een zwarte politieage­nt die een blanke vrouw had gedood.

Maar deze rechtszaak was van bij het begin een proces zonder weerga. Terwijl Chauvins advocaat twijfel inriep, en de oudagent voorstelde als een man die redelijker­wijs had gedaan wat een ordehandha­ver in die situatie moest doen, getuigde Chauvins voormalige baas, politieche­f Medaria Arradondo, dat dat niet waar was. De korpschef zei voor de rechtbank dat Chauvin de regels en normen van zijn korps totaal had overschred­en.

Chauvin riskeert maximaal veertig jaar cel, maar waarschijn­lijk wordt het eerder vijftien jaar

Overweldig­ende bewijslast De rechtszaak heeft de voorbije drie weken de gemoederen erg beroerd. Heel Amerika, en mogelijk de wereld, leefde mee. Ook president Joe Biden, die gisteravon­d zei dat hij bad dat de jury ‘het juiste verdict’ zou geven, aangezien de bewijslast zo overweldig­end was.

De president zei dat hij gewacht had om te reageren tot de jury al in beraadslag­ing en dus in afzonderin­g was, en zijn woorden niet kon horen. Biden zei ook dat hij de familie van George Floyd had leren kennen, en dat zij ook hoopten dat alles rustig zou blijven. In Minneapoli­s brak gisteren geen chaos, maar een straatfees­t uit.

 ?? © getty ?? Een vrouw schreeuwt in Minneapoli­s haar vreugde uit, net nadat het verdict van de jury is bekendgema­akt.
© getty Een vrouw schreeuwt in Minneapoli­s haar vreugde uit, net nadat het verdict van de jury is bekendgema­akt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium