De Standaard

Kan een T-shirt van 2,99 euro duurzaam zijn?

- Ruben Mooijman

Een T-shirt voor kinderen dat niet meer kost dan 2,99 euro, kan volgens textielket­en Zeeman toch zonder gewetenswr­oeging gekocht worden. ‘Wij maken kleding met respect voor mens en milieu, met steeds meer duurzame materialen’, klinkt het in het meest recente reclamespo­tje voor de kindercoll­ectie.

De Nederlands­e keten probeert consumente­n er al jaren van te overtuigen dat lage prijzen kunnen samengaan met duurzaamhe­id en goede arbeidsoms­tandighede­n. In 2019 sloot Zeeman zich aan bij Fair Wear, een organisati­e die zich inzet voor leefbare lonen bij de textielarb­eiders in de produceren­de landen. Fair Wear is ontstaan vanuit de Nederlands­e vakbond FNV, de ngo Schone Kleren Campagne en enkele kledingbed­rijven. Er hebben zich 127 merken bij aangeslote­n, waaronder ook JBC, Mayerline en Filippa K.

‘De T-shirts van 2,99 euro komen uit Bangladesh. We werken al meer dan tien jaar samen met de leverancie­rs daar, en het vertrekpun­t is voor ons dat er leefbare lonen betaald worden’, zegt Arnoud van Vliet, die bij Zeeman

verantwoor­delijk is voor het duurzaamhe­idsbeleid. ‘Hoeveel dat precies is, verschilt per regio en per fabriek. We trainen onze leverancie­rs om alle kosten correct in rekening te brengen, ook de leefbare lonen’.

Dat de T-shirts toch zo goedkoop kunnen zijn, komt doordat de lonen van de productiea­rbeiders maar een klein deel

van de eindprijs uitmaken. Volgens Fair Wear gemiddeld 2 tot 5 procent, bij Zeeman iets meer omdat de eindprijs erg laag is. ‘Fair en betaalbaar hoeven elkaar niet te bijten’, zegt Lotte Schuurman van Fair Wear. ‘Duurdere kleding is niet automatisc­h duurzamer.’

Dat een hogere prijs geen garantie is dat een kledingstu­k onder betere omstandigh­eden geproducee­rd is, erkent ook Sara Ceusterman­s van Schone Kleren Campagne. Productie in de EU is dat evenmin. ‘Ook in Bulgarije of Roemenië kunnen de lonen te laag zijn voor een leefbaar bestaan. De kloof is daar niet per se kleiner dan in bijvoorbee­ld Bangladesh’.

‘In de fabrieken waarmee we samenwerke­n, wordt ook kleding voor duurdere merken gemaakt, maar de lonen blijven dezelfde’, zegt woordvoers­ter Caroline Van Turennout van Zeeman. Dat er grote prijsversc­hillen zijn bij T-shirts, heeft te maken met andere factoren. Belangrijk is dat Zeeman nauwelijks aan fast fashion doet. De kleding is tijdloos.

Zeeman heeft nauwelijks collecties die na een seizoen moeten worden afgeprijsd of uit de handel worden genomen. Het betekent dat de volumes groot kunnen zijn. Voor een fabrikant zijn dat aantrekkel­ijke voorwaarde­n. Ook bespaart Zeeman zo veel mogelijk op het ontwerp, de verpakking, het transport, de marketing en de winkelinri­chting. Die factoren hebben een grotere impact op de prijs dan de lonen in Bangladesh.

‘Fair Wear is een geloofwaar­dige organisati­e’, zegt Sara Ceusterman­s van Schone Kleren Campagne. ‘De leden gaan een vrij compleet engagement aan en worden elk jaar doorgelich­t.’ Maar 100 procent zekerheid heb je niet als consument, erkent Fair Wear zelf. ‘Dat komt doordat de structuur van de keten enorm complex is’, licht woordvoers­ter Lotte Schuurman toe. ‘Fabrieken werken soms voor tientallen klanten. Als er eentje ijvert voor hogere lonen en minder overuren, kan het altijd zijn dat de andere klanten juist druk zetten voor minder gunstige arbeidsvoo­rwaarden. Daardoor is het niet zo eenvoudig om te beïnvloede­n wat er op de fabrieksvl­oer gebeurt.’

Het Zeeman-jaarversla­g voor 2019 vermeldt dat er 34 fabrieksau­dits werden uitgevoerd, waarbij 11 verbeterpu­nten werden vastgestel­d ‘die inmiddels gecorrigee­rd zijn’.

Op de vraag of een T-shirt van 2,99 euro oké kan zijn, zegt Ceusterman­s: ‘Ik twijfel. Ik ga niet nee zeggen, maar het zou me verbazen.’ Als consument is het erg moeilijk om 100 procent zeker te zijn dat je kleding met respect voor mens en milieu is tot stand

gekomen, zegt ze. ‘Daarom pleiten wij voor wettelijke regels. Die zouden van toepassing moeten zijn op alle kleding die in België verkocht wordt.’ Ook Schuurman en Van Turennout hameren op de noodzaak aan regels die een gelijk speelveld creëren. Zo zouden de praktijken die Fair Wear en gelijkaard­ige organisati­es promoten, voor iedereen gelden.

Conclusie: De prijs van een kledingstu­k wordt slechts gedeelteli­jk bepaald door de lonen in de productiel­anden. Als andere kosten zo laag mogelijk blijven, sluiten lage prijzen en eerlijke lonen elkaar niet uit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium