De Standaard

Virus heeft laatste troeven nog niet uitgespeel­d

-

We blijven op koers om iedere Vlaamse volwassene minstens een vaccinatie­prik te hebben gegeven tegen 11 juli, bevestigde minister van Volksgezon­dheid Wouter Beke (CD&V) gisteren. De aantallen vaccins die de komende weken geleverd worden, maken die afspraak haalbaar. Het lijdt geen twijfel dat vaccineren de weg uit deze gezondheid­scrisis is. Dat bewijzen de recentste covid-cijfers uit de woonzorgce­ntra. Daar is zowat iedereen ingeënt en wordt omzeggens niemand nog ziek. De berichten die ons bereiken uit landen zoals Groot-Brittannië en Israël, die vroeger en sneller hun vaccinatie­campagne op gang hebben gebracht, wettigen de hoop dat er betere tijden op komst zijn.

Dat neemt niet weg dat de toestand wereldwijd uiterst kritiek blijft. Enkele dagen geleden werd de drie miljoenste covid-dode geteld. Vooral de jongste cijfers uit landen met veel inwoners, zoals India en Brazilië, zijn zorgwekken­d en dragen ertoe bij dat vorige week het hoogste aantal nieuwe gevallen van de hele pandemie is opgetekend, hoger dus dan de twee vorige pieken. Als de indruk zou bestaan dat de toestand stilaan echt wel onder controle is, dan is dat hoogst voorbarig. Pas over enkele weken zal duidelijk worden wat de uitbarstin­gen van herwonnen vrijheid in de landen die het verst staan inzake vaccinatie zullen hebben teweeggebr­acht.

Ook in eigen land blijft waakzaamhe­id geboden. De paaspauze heeft niet gebracht wat ervan verwacht werd. De mathematis­che modellen hadden voorspeld dat enkele extra weken discipline zouden volstaan om een duidelijke neerwaarts­e knik te zien in de ziekenhuis­opnames en de patiëntena­antallen op intensieve zorg. Die daling valt vies tegen en lijkt meer op een stagnatie. Dat versterkt het vermoeden dat de bereidheid afneemt om de afstandsre­gels en de andere beperkinge­n op te volgen. De limieten van een repressief beleid tegen overtreder­s zijn intussen ook bereikt.

De terechte keuze om eerst de oudste en meest kwetsbare bevolkings­groepen te vaccineren houdt in dat de impact op de omloopsnel­heid van het virus in de startfase beperkt blijft. De jongere groepen met een actievere levensstij­l en meer contacten moeten vaak nog een hele tijd op hun prik wachten. Hoe langer dat wachten duurt, hoe moeilijker het wordt om hun frustratie daarover in toom te houden. Het worden nog lastige weken. De zomer is nog lang niet gered. Het virus heeft zijn laatste troeven nog niet uitgespeel­d.

Vorige week werd hoogste aantal besmetting­en van hele pandemie geteld

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium