De Standaard

Wordt het 20 uur, 21.30 uur of 23 uur?

Als de terrassen op 8 mei mogen heropenen, moeten ze dan om 20 uur, om 21.30 uur of pas om 23 uur dicht? Experts en de sector zijn het nog niet eens over het sluitingsu­ur.

- Wim Winckelman­s

Zullen de terrassen op 8 mei wel kunnen openen? Op het vorige Overlegcom­ité zijn twee voorwaarde­n gekoppeld aan de heropening van de horeca: bij de 65-plussers moet de vaccinatie­graad 80 procent bedragen, en in de ziekenhuiz­en moet de bezetting op de diensten intensieve zorg verbeterd zijn.

Die eerste voorwaarde halen we ‘met de vingers in de neus’, zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gisteren in het Vlaams Parlement. Voor de tweede voorwaarde is er geen concreet streefdoel vastgelegd, maar voorlopig is de situatie op de afdelingen intensieve zorg niet verbeterd. Vorige woensdag waren 941 bedden op intensive care bezet door covidpatie­nten, gisteren waren er dat nog altijd 938. Dat is een deliberati­egeval voor een volgend Overlegcom­ité.

Toch wordt er al volop gewerkt aan de voorwaarde­n voor de heropening van de terrassen, in de ver wachting dat het de komende twee weken wel goed komt. Hoeveel personen mogen aan een tafeltje plaatsneme­n? Welke afstand moet er tussen de tafels ingebouwd worden? Wat als iemand naar het toilet moet? De discussie tussen de sector, de politiek en coronacomm­issaris Pedro Facon over de protocolle­n die de heropening veilig moeten laten verlopen, is al ver gevorderd. Aangezien de horeca enkele weken nodig heeft om zich goed te kunnen voorbereid­en op de heropening, na een sluiting van meer dan een halfjaar, is er ook geen tijd te verliezen.

In het voorstel dat bezorgd wordt aan het Overlegcom­ité, is sprake van maximaal zes personen aan een tafel. Dat moeten leden van dezelfde bubbel zijn

Alcoholver­bod

Enkele technische kwesties zijn al uitgeklaar­d, maar er gaapt nog altijd een kloof tussen wat de experts willen en wat de sector vraagt. Het sluitingsu­ur is daarbij het belangrijk­ste discussiep­unt. Voorlopig liggen drie voorstelle­n op tafel, gaande van een sluiting om 20 uur, afkomstig van de experts, een om 21.30 uur tot een om 23 uur, een voorstel van de horeca zelf.

Die twee laatste voorstelle­n doen bijkomende vragen rijzen. Vandaag is het verboden om alcohol te

verkopen na 20 uur. Moet dan ook dat verbod sneuvelen als wordt beslist om de terrassen later open te houden? De experts en de sector schuiven de vraag door naar het Overlegcom­ité.

Daarnaast is er ook nog discussie over het aantal personen dat aan een tafel mag plaatsneme­n, het maximale aantal personen op een terras en het lawaai dat wordt gemaakt. In het voorstel dat aan het Overlegcom­ité wordt bezorgd, is sprake van zes personen aan een tafel. Dat moeten leden van dezelfde bubbel zijn, eventueel met een knuffelcon­tact.

Knopen worden waarschijn­lijk vrijdag doorgehakt, op een nieuw Overlegcom­ité dat vooral over sport en cultuur moet gaan, op vraag van minister-president Jambon. Het Overlegcom­ité gaat op zoek naar een ‘perspectie­f’ voor de cultuur- en sportsecto­r, mogelijk met een timing afhankelij­k van de evolutie van het aantal besmetting­en en van de vaccinatie­graad. Zeer grote zalen met een profession­ele omkadering zouden een soepeler behandelin­g kunnen krijgen.

Niet via de achterdeur

Maar het is helemaal niet zeker of er vrijdag al een duidelijke exitstrate­gie voor de cultuur- en sportsecto­r op tafel zal liggen. Wel beslist de Interminis­teriële Conferenti­e Volksgezon­dheid normaal vandaag al over de organisati­e van testevenem­enten, die vanaf volgende week zouden kunnen plaatsvind­en. Als de ministers er niet uit raken, zal het punt vrijdag op de agenda staan van het

Overlegcom­ité.

De evenemente­n moeten, na toestemmin­g van minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V), de bevoegde (Vlaamse) minister en de lokale besturen, uittesten hoe de logistiek, de handhaving en/of de ventilatie van een bijeenkoms­t het best georganise­erd wordt. De bedoeling van de Vlaamse regering is alvast om praktische experiment­en te doen, met evenemente­n van wisselende grootte, niet om bijvoorbee­ld de besmetting­sgraad na een evenement vast te stellen. ‘Dit zijn dus proefproje­cten’, zegt Jambon. ‘Het is niet de bedoeling om die sectoren via de achterdeur te heropenen.’

Ook over het onderwijs is er nog discussie. Voor 3 mei zou er een beslissing moeten vallen over het verder versoepele­n van de maatregele­n in het onderwijs, anders loont het de moeite niet meer.

Het is helemaal niet zeker of er vrijdag al een duidelijke exitstrate­gie voor de cultuuren sportsecto­r op tafel zal liggen

 ?? © Kristof Vadino ?? September 2020, toen een terrasje doen in Brussel nog kon. Er is onder meer nog discussie over het aantal personen dat aan een tafel mag plaatsneme­n en het maximale aantal personen op een terras.
© Kristof Vadino September 2020, toen een terrasje doen in Brussel nog kon. Er is onder meer nog discussie over het aantal personen dat aan een tafel mag plaatsneme­n en het maximale aantal personen op een terras.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium