De Standaard

Weg open voor uitrol Janssen-vaccin

- Maxie Eckert

CORONAVACC­IN Nu het Europees Geneesmidd­elenagents­chap (EMA) het licht op groen heeft gezet, hervat Johnson&Johnson de leveringen aan Europa.

Nog vóór de uitrol van het Janssen-coronavacc­in in ons land was begonnen, drukte moederbedr­ijf Johnson&Johnson vorige week de pauzeknop in. In de VS, waar het vaccin al aan ruim 7 miljoen mensen is toegediend, rees bezorgdhei­d over een mogelijk verband tussen het vaccin en zeldzame bloedklont­ers. In de VS zijn er acht meldingen van bloedklont­ers die binnen de drie weken ‘op ongewone plekken’ in het lichaam optraden in combinatie met een drastisch verlaagd aantal bloedplaat­jes. In zeven van de acht gevallen

‘Ik verwacht dat de regering vrijdag of komend weekend de knoop doorhakt’

Pierre Van Damme

Professor vaccinolog­ie (UAntwerpen)

ging het om een cerebrale veneuze sinustromb­ose, een gevaarlijk stolsel in de hersenen.

De bezorgdhei­d over een verband met het Janssenvac­cin is niet uit de lucht gegrepen, oordeelt het Europees Geneesmidd­elenagents­chap (EMA) na een analyse van de gegevens uit de VS. Maar het gaat volgens het agentschap om een ‘zeer zeldzame’ bijwerking. De voordelen van het vaccin tegen covid-19 wegen zwaarder door.

Leeftijdsg­rens? Johnson&Johnson maakte gisteren na de persconfer­entie van het EMA bekend dat de leveringen aan Europa, en dus ook aan België, worden hervat. Vandaag en morgen schrijven de Hoge Gezondheid­sraad en de federale taskforce vaccinatie een advies voor de regering. Gezien het belang dat in ons land aan EMA-beoordelin­gen wordt gehecht, lijkt alvast de belangrijk­ste horde genomen om met de uitrol van start te gaan. ‘Ik verwacht dat de regering vrijdag of komend weekend de knoop doorhakt’, zegt Pierre Van Damme, professor vaccinolog­ie (UAntwerpen) en lid van de taskforce.

De vraag of er, net zoals voor het AstraZenec­a-vaccin, ook voor het Janssen-vaccin een leeftijdsg­rens wordt ingebouwd, is wel nog een heet hangijzer. Van Damme: ‘We verwachten deze week een verfijnde analyse van het EMA over het risico van het AstraZenec­a-vaccin per leeftijdsg­roep en nemen die mee in het advies voor de regering.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium