De Standaard

Ex-Groen-voorzitter Wouter Van Besien in bestuur NMBS

- © Matthias Verbergt, Korneel Delbeke ©

SPOORWEGEN Er komen zeven nieuwe namen in het bestuur van de NMBS. Met twee bestuurder­s en de voogdijmin­ister willen de groenen hun stempel drukken op de spoorwegen.

Vivaldi laat een nieuwe wind door de raad van bestuur van de NMBS waaien. De regeringsp­artijen mochten zeven nieuwe bestuurder­s voordragen bij de nationale spoorwegma­atschappij, en die worden vrijdag bekrachtig­d door de ministerra­ad. Een opvallende nieuwkomer is voormalig Groenvoorz­itter Wouter Van Besien. Dat meldde De Tijd gisteren en werd bevestigd aan deze krant. Van Besien, die tussen 2009 en 2014 voorzitter was van Groen, zegde de actieve politiek vaarwel toen hij in 2019, bij de Vlaamse verkiezing­en, niet herkozen werd.

Dat Groen zijn gewezen voorzitter opvist bij de NMBS, is opmerkelij­k. De partij had aangekondi­gd dat ze bij benoeminge­n van deze federale regering voor de juiste kwalificat­ies zou kiezen, eerder dan voor partijkleu­r. Van Besien bleef wel gemeentera­adslid in Antwerpen, maar ging aan de slag als coördinato­r duurzaam en ethisch bankieren bij VDK.

Met de benoeming van Van Besien bij de NMBS willen de groene regeringsp­artijen hun stempel drukken op het Belgische spoor. Eerder mocht Ecolo de Brusselaar

Thibaut Georgin voordragen als nieuwe voorzitter van de NMBS, en met Georges Gilkinet hebben de Franstalig­e groenen al de voogdijmin­ister in de rangen.

Nog volgens De Tijd stuurt Vooruit Daan Schalck, de ceo van North Sea Port, naar de raad van bestuur en kiest CD&V voor An Poot, de mobiliteit­sexperte op het kabinet van Vlaams minister Hilde Crevits. Voor Vooruit en CD&V vervangen ze respectiev­elijk Saskia Schatteman en Kris Lauwers in de bestuurska­mer.

Ook de voormalige spoorbaas Marc Descheemae­cker (N-VA) verdwijnt uit het bestuur van de NMBS, net als Isabelle Jeurissen (CDH), Jean-Jacques Cloquet en

Ermeline Gosselin (PS). Eerder raakte al bekend dat Jean-Claude Fontinoy (MR), die sinds 2013 aan het roer stond in de raad van bestuur, zou vertrekken. De MR krijgt met Mathieu Bihet wel een nieuwe stem. En ten slotte levert de PS met Laurent Levêque, de gewezen voorzitter van de luchthaven van Charleroi, en Déborah Géradon ook nog twee nieuwe namen.

De volgende jaren heeft de NMBS honderden miljoenen euro’s steun van de regering nodig om de coronacris­is te overleven. Volgend jaar wil Gilkinet een nieuwe beheersove­reenkomst met het Belgische spoor afkloppen.

 ?? Kp ?? Wouter Van Besien.
Kp Wouter Van Besien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium